Budi dio naše mreže

Priče svetaca trebale bi nas nadahnuti. Njihova želja trebala bi i nas potaknuti istom željom i žarom. Svake nedjelje trebali biste poželjeti primiti svetu Euharistiju, a ako te želje nema, zamolite ove svece da vam pomognu da to poželite, jer sa svakom svetom pričešću Gospodin Isus se udomljuje u vama.

/ dz

U crkvama koje sam posjećivao otkrivao sam meni nepoznate svece koji su držali euharistijske slike poput monstrance ili ciborija. Slikao bih i ako nema podataka za njihovo prepoznavanje, pitao bih nekoga: “Tko je taj svetac?” Djelomično sam to učinio zato što su Sjedinjene Države trebale započeti trogodišnju euharistijsku obnovu kako bi produbili vjeru u istinsku prisutnost Krista u Euharistiji, a možda bi, kako sam saznao za njih, mogli biti od pomoći mojim propovijedanje i osobna pobožnost. Ti su sveci brzo postali, kako kaže Poslanica Hebrejima, moj osobni oblak svjedoka. Oni su za mene bili svjedoci euharistijske pobožnosti. A i za vas mogu biti, piše vlč. Edward Looney s Catholic Exchange.

Bl. Imelda

St. Augustine je najstariji grad u Sjedinjenim Državama, a njegova katedralna bazilika je najstarija župa. Mnogo turista luta oko katedrale, uživajući u ljepoti i učeći o katoličkoj vjeri. U tu svrhu postoji poseban odjeljak za osobnu molitvu i klanjanje. U ovoj kapelici na zidu su mozaici. Jedna mi je zapela za oko. U sredini je imala Blaženu Majku uz koju su stajale sveta Klara Asiška i mala djevojčica. Pitao sam nekoga tko je ta djevojka i saznao da je to zaštitnica prvopričesnika – bl. Imelda. Ova mlada djevojka rođena je u plemićkoj obitelji. Kao dijete pohađala je misu i molitve u lokalnom dominikanskom samostanu, a u dobi od devet godina izrazila je interes pridružiti se redovnicama. Roditelji i časne sestre dopustili su joj da uđe u samostan tako mladoj. Dok je molila s časnim sestrama, Imelda je imala žarku želju primiti svoju prvu pričest. Predstojnica joj je stalno govorila da je premlada jer je dob za prvu pričest starija nego što je danas. Imelda nije prestala moliti svoju nadređenu, nego je molila pred Presvetim zamolivši Isusa da joj dopusti da primi svoju prvu svetu pričest. Oko blagdana Uzašašća Gospodin je jasno dao do znanja da Imelda treba primiti prvu pričest. Dok je molila u crkvi nakon mise, iznad njezine glave visila je hostija iz koje su izlazile svijetle blještave zrake. Svećenik u samostanu shvatio je to kao znak od Gospodina da je Imelda spremna i spremna primiti Gospodina u svetoj pričesti.

Sveti Raymond Nonnatus

Sveti Raymond Nonnatus pratio me uokolo, čini se kamo god sam išao. Prvi put sam ga primijetio u župnoj crkvi San Sebastiana u Garabandalu u Španjolskoj. U najvišem kutu glavnog oltara bio je skriven. Upitao sam župnika za identitet sveca, i kako sam shvatio iz njegova objašnjenja, rekao mi je da je to sveti Rajmund za kojeg je poznato da pomaže trudnicama svojim zagovornim molitvama. Vidio sam njegov kip u Mexico Cityju i pronašao njegovu svetu kartu u knjižari svetišta ovdje u Sjedinjenim Državama. Sveti Rajmund bio je još jedan svetac s žarkom željom da primi Svetu Euharistiju. Mercedarijanski svećenik, držan je u zatočeništvu na kraju života. Dok je umirao, želio je primiti bolesničko pomazanje, ali nije bilo svećenika da mu donese sakrament. Gospodin je vidio njegovu želju, ukazao mu se i dao svetom Rajmundu hranu za put. S tim ukazanjem i nebeskom pričešću sveti Rajmund je umro ojačan sakramentima.

Prikazanje/Foto: Dario Zürchauer

Sveti Toribio Romo i sveti Juan de Sahagun

Kad sam bio u Mexico Cityju, susreo sam dva sveca o kojima također nisam ništa znao. Kad sam stigao u sjemenište u kojem sam boravio tjedan dana, rektor mi je pokazao kapelu i jednu manju kapelicu posvećenu sv. Toribio Romu. Prvo što je rekao kako bi predstavio svetog Toribija bilo je: “On je vrlo euharistijski svetac.” Njegove biografije koje sam pronašao na internetu pokazuju sličan osjećaj. Ali nije mi tada bilo jasno što to točno znači. Isto je vrijedilo i za svetog Juana de Sahaguna. Moja dva prijatelja svećenika i ja ušli smo u nasumično odabranu crkvu dok smo šetali Mexico Cityjem. Učinili smo to kako bismo vidjeli ljepotu crkava i proveli nekoliko trenutaka u molitvi pred Gospodinom u Presvetom Sakramentu. Jedna je crkva imala kip sv. Juana de Sahaguna. Zanimalo me zašto drži hostiju iznad kaleža. Životopisi svetog Juana koje sam pronašao govore da je imao ogromnu pobožnost prema Presvetom Sakramentu, ali nisu dalje objašnjavali.

Prikazanje/Foto: Dario Zürchauer

Što bi taj izraz mogao značiti? Pretpostavljam da je to značilo da su promicali često primanje svete pričesti i učinili misu dostupnom ljudima. Njihovo je propovijedanje vjerojatno naglašavalo istinsku prisutnost Krista u Euharistiji. I vjerojatno su posjećivali Presveti Sakrament u Crkvi ili kroz svete sate klanjanja. Poput njih, i mi možemo težiti dubokoj pobožnosti prema Euharistiji, čineći upravo te stvari.

Nakon njezine smrti i pregleda njezina tijela, na prsima joj je pronađen križ; isti križ utisnut na Svetoj Euharistiji. Na čudesan način primila je svoju posljednju svetu pričest.

Sveta Julijana Falconieri

Vodio sam autobusno hodočašće za svoje župljane u St. Louis i Chicago. Jedna od naših postaja u Chicagu bila je Bazilika sedam žalosti. To je župa kojom upravlja servitski red. U svetištu je na zidu bila slika redovnice na krevetu, nad njom je svećenik pognut i dijeli sakramente, dok su poslužiteljice i druge sestre promatrale. Ne znajući tko je časna sestra, pitao sam svećenika koji nas je vodio u obilazak. Ispričao nam je priču o svetoj Julijani koja je na samrti imala želju primati euharistiju. Zbog bolesti nije mogla, ali ju je euharistijska vjera potaknula da zamoli svećenika da joj otvori korporal na prsima i na njega položi hostiju. Domaćin je nestao i ubrzo nakon toga Juliana je umrla. Nakon njezine smrti i pregleda njezina tijela, na prsima joj je pronađen križ; isti križ utisnut na Svetoj Euharistiji. Na čudesan način primila je svoju posljednju svetu pričest.

Želja svetaca

Priče svetaca trebale bi nas nadahnuti. Za svetu Imeldu, svetog Raymonda i svetu Julianu, svaka je imala žarku želju primiti Svetu Euharistiju. Njihova želja trebala bi i nas potaknuti istom željom i žarom. Svake nedjelje trebali biste poželjeti primiti svetu Euharistiju, a ako te želje nema, zamolite ih da vam pomognu da to poželite, jer sa svakom svetom pričešću Gospodin Isus se udomljuje u vama. Dok saznajemo njihove priče, možemo početi moliti te svece da posreduju za nas i našu euharistijsku pobožnost. Okruženi oblakom svjedoka koji su ljubili svetu Euharistiju, neka pomognu produbiti našu vjeru, vjerovanje i odanost Isusu prisutnom u tijelu, krvi, duši i božanstvu u Euharistiji pohranjenoj u svetohraništu i klanjanju na oltaru.

Euharistija/Foto: Dario Zürchauer

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja