Budi dio naše mreže

Ključna riječ: pricest

Djevojka koja je umrla od ljubavi prema Isusu

Kako netko može primiti Isusa u svetoj pričesti, a ne umrijeti od sreće? Pitala se to s 11 godina Imelda koje je umrla od ljubavi i sreće što je primila Isusa! Tijelo bl. Imelde Lambertini pronađeno je neraspadnuto u Bologni u Italiji. Papa sveti Pio X. proglasio ju je zaštitnicom djece koja idu na prvu pričest.

Isus nije ideja, On je živ i prisutan u euharistiji

"Isus nije ideja, osjećaj, sjećanje! Isus je ‘osoba’, uvijek živ i prisutan s nama! Ljubite Isusa prisutnog u euharistiji. Ići na misu znači ići na Kalvariju u susret njemu, našem Otkupitelju. On dolazi k nama u svetoj pričesti i ostaje prisutan u tabernakulima naših crkava, jer on je naš prijatelj", rekao je sveti papa Ivan Pavao II. u govor talijanskoj mladeži, 8. studenog 1978.

Trebamo li klečati nakon pričesti?

Kada završi pričešćivanje, svećenik i vjernici, ako je zgodno, neko vrijeme mole u tišini. Ako se želi, čitava zajednica može pjevati neki psalam ili drugu hvalbenu pjesmu ili pak himan.

Molitva Svetog Ivana Pavla Drugog za dar euharistije

"Ave verum Corpus, natum de Maria Virgine (Zdravo Tijelo istinito, rođeno od Djevice Marije). Klanjamo ti se, Otkupitelju naš koji si se utjelovio u čistoj utrobi Djevice Marije", dio je euharistijske zahvalne molitve koju je sveti Ivan Pavao Drugi uputio Gospodinu tijekom slavlja Tijelova.

Gdje "nestanu" djeca nakon Prve pričesti?

Kako možemo očekivati djecu na „drugoj“ pričesti, tj. na svetima misama nakon što se „odradi moranje“ tj. Prva Pričest, kada ta djeca sustavno gledaju licemjerje „roditelja šofera“ koji ih samo iskrcaju pred crkvama diljem našega Zagreba i odu? Nikako. Bilo bi to izrazito naivno.

HALO, VELEČASNI? Zašto se ne upozorava vjernike na ostatke sitnih čestica na dlanu i prstima nakon pričesti?

Je li svetogrđe pričestiti se ako smo u sudskom postupku zbog nasljeđa i narušenih obiteljskih odnosa? Zbog čega nitko od svećenika ili biskupa ne upozorava vjernike na ostatke sitnih čestica na dlanu i prstima nakon pričesti? Na ova i druga pitanja u emisiji "Halo, velečasni?" 12. svibnja odgovarao vlč. Ljubo Vuković, župnik Župe sv. Nikole Tavelića u Kustošiji.

1 2 3 4
Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja