Budi dio naše mreže

Ključna riječ: pricest

Kako se pričestiti?

Mi primamo u svoja bića Tijelo, Krv, Dušu i Božanstvo našega Gospodina Isusa Krista. To je zapanjujuće. Dakle, prioritet broj jedan mora biti štovanje. Tražimo ući u zajedništvo, jedinstvo Boga sa samim sobom - to je nevjerojatno duboko. Da bi se to dogodilo, prije svega mora postojati priprava i prije pričesti.

Što je život bez Euharistije?

Bog je onaj za koga smo stvoreni. On je onaj za kojim čeznemo, iako to možda ne priznajemo. A odgovor na tu duboku, bolnu čežnju nalazi se čekajući – u maloj, bijeloj hostiji, skrivenoj u tabernakulu zbog ljubavi prema tebi i meni. Tu čeka Krist, žudeći za vama dublje nego što biste ikada mogli za Njim. On te čeka.

Euharistija je život!

Primiti sakrament samo tijelom, a ne dušom, bez vjere i nade i ljubavi prema bližnjemu, je svetogrđe, a ne svetost; i primiti Božju volju svojim umom i maštom, ali ne djelovati po njoj svojim tijelom, jednako je hromo.

Stvarna prisutnost i naš osobni odnos s Isusom

"Ne mogu vam reći koliko je razočaravajuće vidjeti da se u tolikim našim crkvama vjernici ne trude ni pokleknuti ili učiniti bilo kakvu gestu poštovanja prema našem Gospodinu u svetohraništu. Kao da nemaju pojma "Tko" je prisutan u tamo, kao da nemaju pojma o istini Stvarne Prisutnosti", piše vlč. William Casey u svojem razmišljanju o stvarnoj prisutnosti Isusa Krista u euharistiji.

Živi za Isusa i blaguj ga svaki dan

Zamislite čovjeka koji živi na moru, a nikad se ne okupa ili možda učini to samo jednom godišnje. Slično je sa čovjekom i Kristom. Krist dolazi svaki dan na oltar pod prilikama kruha i vina, a on se pričesti samo jednom godišnje! Tužno!

Može li se čeznuti za svetom Pričesti?

U pismu koje je uputio svojoj mami, Ljudevit Marija Grignion piše da je Mudrošću i križem došao do duhovnog braka s Kristom, te time završava jedno razdoblje njegova duhovnog puta duboko označenoga traženjem sjedinjenja s Mudrosti.

Smije li se zakasniti na misu i ići na pričest?

U euharistiji postajemo jedno tijelo s Kristom i s Crkvom. Zato je sudjelovanje u slavlju zajednice preduvjet sudjelovanja na pričesti. Vjernicima koji se nađu u situaciji da, zbog kašnjenja, ne sudjeluju u čitavome slavlju, ili barem u njegovu najvećemu dijelu, savjetuje da nađu načina kao sudjelovati na nekoj drugoj misi te tako na dostojan i eklezijalan način sla­ve Dan Gospodnji. Veću poteškoću predstavljaju, ipak, oni vjernici koji ‘redovito kasne’ na nedjeljnu euharistiju. Njima je potrebno vi­še govoriti o smislu i značenju slavlja negoli o uvjetima za ‘valjanu’ pričest.

Fra Mate Bašić: O pričesti - kako slaviti i moliti tijekom i nakon pričesti

"Budući da ima nemali broj onih koji za sve vezano uz slavlje Mise izmišljaju toplu vodu, najčešće zbog neznanja ili jer su tako negdje vidjeli - a to im je bilo fora - dok su im istovremeno početne stranice Misala ostale djevičanski netaknute, dobro je vidjeti što to Crkva traži od sudionika euharistijskog slavlja za pojedine elemente unutar Mise", napisao je franjevac Mate Bašić. Njegovu objavu prenosimo u cijelosti.

1 2 3
Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja