Budi dio naše mreže

Ključna riječ: pricest

Smije li se zakasniti na misu i ići na pričest?

U euharistiji postajemo jedno tijelo s Kristom i s Crkvom. Zato je sudjelovanje u slavlju zajednice preduvjet sudjelovanja na pričesti. Vjernicima koji se nađu u situaciji da, zbog kašnjenja, ne sudjeluju u čitavome slavlju, ili barem u njegovu najvećemu dijelu, savjetuje da nađu načina kao sudjelovati na nekoj drugoj misi te tako na dostojan i eklezijalan način sla­ve Dan Gospodnji. Veću poteškoću predstavljaju, ipak, oni vjernici koji ‘redovito kasne’ na nedjeljnu euharistiju. Njima je potrebno vi­še govoriti o smislu i značenju slavlja negoli o uvjetima za ‘valjanu’ pričest.

Fra Mate Bašić: O pričesti - kako slaviti i moliti tijekom i nakon pričesti

"Budući da ima nemali broj onih koji za sve vezano uz slavlje Mise izmišljaju toplu vodu, najčešće zbog neznanja ili jer su tako negdje vidjeli - a to im je bilo fora - dok su im istovremeno početne stranice Misala ostale djevičanski netaknute, dobro je vidjeti što to Crkva traži od sudionika euharistijskog slavlja za pojedine elemente unutar Mise", napisao je franjevac Mate Bašić. Njegovu objavu prenosimo u cijelosti.

Što molimo nakon svete pričesti?

"Preporučljivo je da si dozovemo u svijest koga smo primili i na tome mu zahvalimo svojim riječima. Jednako tako možete moliti za sve one koje ste tokom dana susreli, ili ako sudjelujete ujutro na svetoj misi onda za one koje ćete susresti, za sve one koji su se preporučili u vaše molitve, za sve one u potrebi", odgovara studentski kapelan vlč. Mario Žigman na društvenim mrežama. Njegov odgovor prenosimo u cijelosti.

Što je nedostojna pričest, a što nepotpuna ispovijed?

Koji su uvjeti da bi se učinci i plodovi primanja euharistije u nama doista ostvarivali i događali? Vlč. Petar Mlakar iz projekta "Pod smokvom" donosi misli, poticaje i pouke svetoga župnika Arškoga o euharistiji i pričesti.

Euharistija je dar ljubavi

Kakav nevjerojatan čin ljubavi! Ustanovom svete euharistije Krist se u potpunosti daruje svakome od nas pod prilikama kruha i vina. Razmisli o tome. Naš nas Gospodin hrani svojim tijelom, krvlju, dušom i božanstvom!

Euharistija je izvor svega dobra!

Jeste li se ikad zatekli da i dalje tražite nešto za jesti ili popiti nakon što ste pojeli cijeli obrok? Moram priznati da ponekad virim u hladnjak jer jednostavno nisam zadovoljan. Što zapravo tražim? Svi znamo da život sam po sebi nije uvijek zadovoljavajući jer ne može ispuniti naša očekivanja. Preostalo nam je tražiti nešto više od onoga što imamo, ali ne znamo što je to točno niti gdje to pronaći. Naš Spasitelj Isus Krist zna. „Ja sam kruh života; tko god dođe k meni, nikada neće ogladnjeti, a tko vjeruje u mene, nikada neće ožednjeti". ( Ivan 6, 35).

Kako dostojno primiti pričest?

Memorandum o dostojnosti primanja svete pričesti poslao je ondašnji prefekt Kongregacije za nauk vjere kardinal Joseph Ratzinger tadašnjem američkom kardinalu McCarricku, a obznanjen je javnosti u prvom tjednu srpnja 2004.

O doličnom primanju svete pričesti

"Povećanjem broja vjernika koji pričest primaju na ruke povećan je i broj onih koji to čine na pogrešan ili nedoličan način. Nadamo se da je uzrok tome neznanje te zbog toga želimo kratkim pojašnjenjem isto rasvijetliti i povratiti dostojanstvenost najuzvišenijem događaju naših života – sjedinjenju s našim Gospodinom", piše fra Ivan Slišković.

1 2
Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja