Budi dio naše mreže

O osobnom pozivu ili koji je Božji plan s nama

Otac, koji ne može biti zadovoljan ni s kim osim sa svojim Sinom Isusom, razluči Isusovo „lice“ u svakom od nas i govori: „Ti si dijete moje, Ljubljeno! U tebi mi sva milina!“ (Usp. Mk 1,11), dio je to izvatka koji donosimo iz knjige isusovca prof. dr. sc. Herberta Alphonsa "Osobni poziv".

/ dt

„Osobni poziv« je ustvari, tajna jedinstva i spajanja u srcu čitavog ljudskog života točno zbog toga što predstavlja jedinstven Bogom dan smisao života.

Jer ništa toliko duboko ne ujedinjuje i ne spaja kao „smisao“: spontano odbacujemo ono što je besmisleno, kako bismo ostali s iznutra usvojenim i prihvaćenim smislenim.

Objektivno govoreći, niti jedan poziv od Boga, upućen bilo kome, ne dolazi osim u osobi Krista Isusa; i niti jedna osoba ne odgovara na Božji poziv osim u osobi Krista Isusa. To je samo jedan od načina da izrazimo temeljnu biblijsku istinu o Kristovom jedinstvenom posredovanju: „Jer jedan je Bog, jedan je i posrednik između Boga i ljudi, čovjek – Krist Isus“ (1 Tim 5). Sva su, dakle, zvanja u Kristu Isusu: Kristova osobnost toliko je neizmjerno bogata da obuhvaća sve pozive i zvanja.

Ustvari, to je ono na što vrlo snažno ukazuje teologija kršćanskog krštenja. Novozavjetna sintagma: »biti kršten u Krista Isusa“ (baptizein eis Christon Iesoun – npr. Rim 6,3; Gal 3,27) pokazuje da je svatko od nas bio „uronjen“ (baptizein) u Krista Isusa, dakako otajstveno. I tako, svatko od nas inicijalno “stavlja na sebe“, odnosno „oblači“ Krista Isusa na jedinstveno osoban način.

Otac, koji ne može biti zadovoljan ni s kim osim sa svojim Sinom Isusom, razluči Isusovo „lice“ u svakom od nas i govori: „Ti si dijete moje, Ljubljeno! U tebi mi sva milina!“ (Usp. Mk 1,11).

Ostatak našega kršćanskoga života – da tako kažemo, kršćanskoga nastojanja – trebao bi biti u tome da „obučemo“ ovog jedinstveno osobnog Isusa da stasa do zrelosti. Jer Božji plan je za svakog od nas da budemo „suobličeni slici Sina njegova“ (Rim 8,29), da „prispijemo do … čovjeka savršena, do mjere uzrasta punine Kristove“ (Ef 4,13) – ne samo na neki općenit način, nego na duboko osoban i jedinstven način za svakoga od nas.

Djelo isusovca prof. dr. sc. Herberta Alphonsa je plod njegova duhovnoga iskustva koje je doživio 1965. godine u tijeku godišnjih osmodnevnih duhovnih vježbi u šutnji. Razlučio je svoj najistinskiji i najdublji »ja«, svoj osobni poziv. Shvatio je da je upravo razlučivanje najdubljeg »ja« korjenito značenje »Izbora« koji je cilj duhovnih vježbi sv. Ignacija. A iskustvo i poslanje Duha naučili su ga da se najdublja preobrazba bilo čijega života odvija kroz stvarno proživljavanje »osobnoga poziva«. Knjiga će biti od koristi i duhovnim vođama i pratiteljima, ali i svakom čovjeku koji želi odškrinuti vrata svoga srca i krenuti korak po korak u traganje za svojim najdubljim »ja«, vlastitom neponovljivom jedinstvenosti, »imenom« kojim ga Bog zove.
Nakladnik knjige je Marignacija d. o. o., a knjigu možete naručiti na narudzba@marignacija.hr.

 

Ključne riječi:
herbert alphonso osobni poziv

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja