Budi dio naše mreže

U propovijedi održanoj na Uzašašće, sveti Lav Veliki (oko 400. – 461. po Kr.) gorljivo je podsjetio svoju publiku da je „naša jadna ljudska narav uznesena u Kristu iznad svih nebeskih četa, iznad svih redova anđela , preko najviših nebeskih sila do samog prijestolja Boga Oca”.

/ dz

Nedaleko od crkve Pater Noster na Maslinskoj gori u Jeruzalemu nalazi se malena kapela Uzašašća. Poznata spisateljica dnevnika Egeria iz četvrtog stoljeća, koja je stigla do ovog mjesta tijekom svog hodočašća u Svetu Zemlju, opisuje otiske stopala našeg Gospodina još uvijek vidljive na “Stijeni Uzašašća”, koja je, nekoć smještena unutar impresivne bizantske crkve, sada okružena malom, kamenom edikulom, piše Daniel B. Gallagher s portala Catholic Exchange.

Izrazita jednostavnost ovog časnog svetišta prikladan je spomenik opomeni dvojice muškaraca odjevenih u bijelo na dan Isusova uzašašća: “Galilejci, zašto stojite i gledate u nebo? Ovaj Isus koji je od vas uzet na nebo, vratit će se onako kako ste ga vidjeli da ide na nebo” (Dj 1,11).

Dok čekamo Njegov povratak, kamo usmjeravamo oči? Gdje vidimo Isusa? Na što usmjeravamo pozornost?

Da bismo odgovorili na ova pitanja, moramo priznati dva cjelovito povezana teološka aspekta otajstva Uzašašća. Prva je da je Isus uzašao na nebo kako bi osnažio apostole za njihovu misiju u svijetu. Isus se vratio Ocu kako bi Otac mogao poslati Branitelja, Duha Svetoga,(usp. Iv 14,25) kako bi ojačao apostole za njihovu službu.

Drugi je aspekt jednako temeljno i možda teološki prethodni. Krist je, naime, našu ljudsku narav uzeo na nebo da bismo sada misteriozno živjeli s Ocem u Isusu, još dok smo boravili na ovoj zemlji. Ovo je osnovni element iskustva svetog Pavla o Kristu i središnja poruka Njegovog propovijedanja. Budući da je razapet s Kristom, Pavao više ne živi, ​​nego Krist živi u njemu (Kol 2,20), a Apostol nas neprestano podsjeća da Krist živi i u nama (2 Kor 13,5; Rim 8,10; 2. Kor. 4:6-7; Gal. 1,15-16;). Upravo naša ljudska narav koja prebiva – u Kristu –omogućuje novi život ispunjen duhom nakon Isusova uzašašća i slanja Duha Svetoga.

Isusovi se učenici ne potiču da ga prestanu tražiti na nebu samo kako bi se mogli baviti Učiteljevim radom na zemlji. Za to su svakako pozvani. Ali ono što ih za to osnažuje je upravo uvjerenje da su i oni već tajanstveno prisutni s Ocem u čovještvu Krista koji sada vlada na nebu. Mogli su činiti čuda u njegovo ime ne samo zato što im je bila dana njegova moć, već zato što je sam Isus sada bio prisutan s Bogom Ocem u svojoj ljudskoj prirodi, predstavljajući tako svoju ljudsku narav kao trajni dar Ocu. „Ako ste dakle s Kristom uskrsli, tražite ono što je gore, gdje Krist sjedi zdesna Bogu. Mislite na ono što je gore, a ne na ono što je na zemlji” (Kol 3,1-2). Mi, poput učenika koji su gledali Isusa kako uzlazi na nebo, nećemo biti uvjereni u našu prisutnost s Ocem na nebu – i Isusovu prisutnost s nama na zemlji – putem fizičkog osjetila vida, nego radije putem duhovnog osjetila kojim uvjereni su u naše duhovno posinjenje kao Božja djeca (usp. Iv 1,12).

U propovijedi održanoj na Uzašašće, sveti Lav Veliki (oko 400. – 461. po Kr.) gorljivo je podsjetio svoju publiku da je „naša jadna ljudska narav uznesena u Kristu iznad svih nebeskih četa, iznad svih redova anđela , preko najviših nebeskih sila do samog prijestolja Boga Oca” (Patrologia Latina, 54, 397). Kako to oduzima dah! Iako čekamo posljednja vremena i ispunjenje svega u Kristu, naša ljudska narav je već tu, slavno vlada u Osobi Isusa Krista koji sjedi na nebeskom prijestolju. Tek kada razmišljamo o ovoj čudesnoj istini, postajemo potpuno svjesni da je Isus, nakon svog uzašašća, “neopisivo prisutniji u svom božanstvu onima od kojih je bio udaljeniji u svojoj ljudskosti”. (ibid.)

Kako Isusova ljudskost – nešto što bismo očekivali da je iskusivo samo unutar dimenzija prostora, vremena i materije – postoji u području izvan tih dimenzija nije ništa manje tajanstveno od toga kako je Njegovo božanstvo – nešto što beskrajno nadilazi dimenzije prostora, vremena i materije – postaje bitno prisutna u zemaljskim elementima kruha i vina u Presvetoj Euharistiji. Bojim se da zapadna crkva znatno manje cijeni prvo od ovih otajstava nego istočne crkve. U zapadnoj Crkvi skloni smo se usredotočiti na Tijelo Kristovo u Euharistiji (što svakako jest!) i na Tijelo Kristovo kao Crkvu, ali često zanemarujemo da se oboje temelji na Tijelu Kristovu koje vječno prebiva u nebo s Očeve desne strane. Ipak, kad god u Vjerovanju ispovijedamo da Krist doista prebiva tamo, ispovijedamo da on ondje živi tjelesno, kao što uči sveti Ivan Damaščanin: „Pod Očevom desnicom razumijevamo slavu i čast božanstva, gdje onaj koji postoji kao Sin Božji prije svih vjekova, doista kao Bog, jedno biće s Ocem, sjedi tjelesno (sōmati) nakon što se utjelovio i njegovo tijelo je proslavljeno” (Patrologia Graeca, 94, 1104C; usp. KKC 663). To je razlog više da se poslužimo duhovnom hranom svete pričesti i da tražimo prilike da kroz euharistijsko klanjanje razmatramo oba otajstva – tj. onu naše ljudske naravi na nebu i onu božanske naravi na zemlji.

Ali moramo biti oprezni. Priznanje da naša ljudska priroda prebiva na nebu s Ocem u Isusu niti umanjuje našu slobodnu volju niti uklanja našu sklonost grijehu. Ovladati prvim i iskorijeniti ovo drugo iz naših života ključevi su svetosti, a posao nikada nije završen. Dietrich von Hildebrand mudro je napisao da je “čak i nakon Otkupljenja… zemaljsko postojanje ostalo status viae. U mnogim aspektima, bolna dvojnost svojstvena našoj zemaljskoj situaciji ostaje nepromijenjena” (Preobrazba u Kristu, 449).

Otuda potreba da naše oči budu uprte u euharistijskog Gospodina: tj. Krista čija ljudska narav – i u kojoj naša ljudska narav – sada prebiva s Ocem na nebesima.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja