Budi dio naše mreže

"Naš spol otkriva nam kako možemo voljeti druge i naš jedinstveni doprinos svijetu. Razlika spolova ne treba biti prepreka ljubavi, već dar koji nam pokazuje kako se možemo međusobno nadopunjavati", rekao je Papa na općoj audijenciji 2015.

/ dz

Kad nas je Bog stvorio muško ili žensko, to je bio jedinstven dar koji otkriva kako smo mi slika Božja, piše Aleteia.

U knjizi Postanka Bog nam otkriva kako nas je stvorio na svoju sliku. “Stvori Bog čovjeka na sliku svoju, na sliku Božju stvorio ga; muško i žensko on ih stvori”. (Postanak 1,27)

Naš spol dan od Boga omogućuje nam da Boga zamislimo na jedinstven način. Papa Franjo razmišljao je o ovom odlomku na općoj audijenciji 2015. godine.

“Samo su žena i muž stvoreni na sliku i priliku Božju: biblijski tekst to ponavlja tri puta u dva odlomka (26-27): muškarac i žena su slika i prilika Božja. To nam govori da nije samo muškarac slika Boga ili samo žena slika Boga, već su muškarac i žena kao par slika Božja. Razlika između muškarca i žene nije namijenjena suprotstavljanju ili podređivanju, već je radi zajedništva i naraštaja, uvijek na sliku i priliku Božju.”

Tek kad se vide u svjetlu jedno drugoga, muškarac i žena vide dar koji su dobili.

Sveti Ivan Pavao II. razmišljao je o tome i na općoj audijenciji 1980. godine, koja će kasnije biti sastavljena u njegovu Teologiju tijela.

Ljudsko tijelo, sa svojim spolom, svojom muškošću i ženstvenošću viđenom u samoj tajni stvaranja, nije samo izvor plodnosti i rađanja, kao u čitavom prirodnom poretku. Od samog početka uključuje svadbeni atribut, odnosno sposobnost izražavanja ljubavi, one ljubavi u kojoj osoba postaje dar i – pomoću tog dara – ispunjava smisao svog bića i postojanja. Prisjetimo se ovdje teksta posljednjeg Sabora koji je proglasio da je čovjek jedino stvorenje u vidljivom svijetu koje je Bog htio „radi sebe samog“. Zatim je dodano da čovjek “može potpuno otkriti svoje pravo ja samo u iskrenom davanju sebe” (GS 24).

Naš spol otkriva nam kako možemo voljeti druge i naš jedinstveni doprinos svijetu. Razlika spolova ne treba biti prepreka ljubavi, već dar koji nam pokazuje kako se možemo međusobno nadopunjavati.

Katekizam Katoličke crkve dalje potvrđuje da se na naš biološki spol misli gledati kao na sliku Boga.

Svatko, muškarac i žena, trebao bi priznati i prihvatiti svoj spolni identitet … “U stvaranju muškaraca” muškog i ženskog “, Bog daje muškarcu i ženi jednako osobno dostojanstvo.” “Muškarac je osoba, muškarac i žena podjednako, budući da su oboje stvoreni na sliku i priliku Boga.”

KKC 2333.
Papa Franjo vjeruje da je dio našeg problema s prihvaćanjem našeg spola napetost koja još uvijek postoji među spolovima.

“Pitam se, nije li takozvana rodna teorija istodobno izraz frustracije i rezignacije koja nastoji poništiti spolnu razliku jer se više ne zna s njom suočiti. Da, riskiramo napraviti korak unatrag. Uklanjanje razlika ustvari stvara problem, a ne rješenje. Kako bi riješili probleme u svojim odnosima, muškarci i žene moraju više razgovarati, više se slušati, bolje upoznati, voljeti. Moraju se odnositi jedni prema drugima s poštovanjem i surađivati ​​u prijateljstvu … Velika odgovornost Crkve, svih vjernika, a prije svega vjerničkih obitelji, koja proizlazi iz nas, tjera ljude da ponovno otkriju ljepotu kreativnog dizajna koji također ispisuje slika Boga u savezu između muškarca i žene.”

Iznad svega, naš biološki spol zamišljen je kao dar od Boga koji nam pokazuje kako smo stvoreni na sliku i priliku Božju.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja