Budi dio naše mreže

Vrhovni sud odbacio je ovaj tjedan bez komentara peticiju katoličkog bračnog para iz Indiane u vezi sa sporom koji uključuje skrbništvo nad njihovim sinom koji se identificirao kao transrodna osoba. 

/ mk

Mary i Jeremy Cox odbili su prihvatiti samoproglašeni ženski identitet svog sina 2019. i umjesto toga su potražili terapiju za rješavanje onoga što su smatrali temeljnim problemima mentalnog zdravlja. Vlada je potom udaljila njihovog sina iz njihovog doma, smjestivši ga u drugi dom koji je “potvrđivao” njegova transrodna uvjerenja.

Državna vlada na kraju je odustala od svojih optužbi za zlostavljanje protiv para, iako je naposljetku odbila vratiti ga pod njihovo skrbništvo, tvrdeći da je dijete zbog svađe razvilo poremećaj prehrane.

Par, kojeg zastupa Becket Fund for Religious Liberty, podnio je zahtjev Vrhovnom sudu prošlog mjeseca. U ponedjeljak je Vrhovni sud odbio saslušati slučaj, odbacivši zahtjev Coxesovih bez komentara.

Dijete Coxovih navršilo je 18 godina od početka spora, no Coxovi su u svojoj žalbi tvrdili da se odluka države i dalje treba osporiti djelomično jer imaju drugu djecu kod kuće i bili su “ozbiljno zabrinuti da će Indiana iznijeti slične tvrdnje i optužbe” u vezi te djece.

U izjavi za CNA u utorak putem Becketa, Coxovi su rekli da “nijedan drugi roditelj pun ljubavi ne bi trebao trpjeti ono što smo mi.”

Nijedan drugi roditelj pun ljubavi ne bi trebao trpjeti ono što smo mi.

“Bol zbog toga što nam je sin uzet iz kuće i zadržan od naše skrbi zbog naših uvjerenja ostat će s nama zauvijek”, rekli su roditelji.

“Ne možemo promijeniti prošlost, ali nastavit ćemo se boriti za budućnost u kojoj vjernici mogu odgajati svoju djecu bez straha da će im državni dužnosnici pokucati na vrata.”

Lori Windham, potpredsjednica i viša savjetnica u Becketu, rekla je u izjavi da je postupak Indiane u slučaju “bio šokantan napad na roditeljska prava”.

Ne možemo promijeniti prošlost, ali nastavit ćemo se boriti za budućnost u kojoj vjernici mogu odgajati svoju djecu bez straha da će im državni dužnosnici pokucati na vrata.

“Roditelji koji vole ne bi trebali izgubiti skrbništvo nad svojom djecom jer se ne slažu s državom oko spola”, rekla je.

Iako su suci odbili saslušati slučaj, Windham je rekao da je Becket “uvjeren da će Vrhovni sud u konačnici zaštititi ovo osnovno pravo i osigurati da roditelji mogu odgajati svoju djecu u skladu sa svojim vjerskim uvjerenjima.”

Windham je u veljači opisao ponašanje Indiane kao “kršenje zakona, roditeljskih prava i osnovne ljudske pristojnosti”.

“Ako Vrhovni sud ne preuzme ovaj slučaj”, rekla je prošli mjesec, “koliko će se puta to dogoditi drugim obiteljima?”

Izvor: Catholic News Agency

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja