Budi dio naše mreže

Zašto su određeni sveci bliski mladim ljudima? S kojima se poistovjećuju i na koji način? Jeste li se probali moliti svecima da vam pomognu sa svakodnevnim poteškoćama? Nadamo se da ćete na popisu koji vam donosimo pronaći zaštitnika koji će vam pomagati u svakodnevnom životu.

/ fe

Anketa koju je proveo Zvonik – časopis kojeg su osnovali svećenici Subotičke biskupije, donosi 10 omiljenih svetaca među mladima.

Sveti Ivan Bosco

Ovaj svetac zaštitnik je mladih, a cijela njegova karizma zasniva se na radu s mladima – otkud dolazi i njegova popularnost. Razlozi zbog kojih su ga mladi naveli kao omiljenog su: don Bosco je netko na koga se mogu ugledati, daje jasne smjernice u duhovnom životu, uči kako na dobar način pristupiti djeci drugim mladima.

Sveta Rita

Ova svetica možda je nekima od vas iznenađenje na popisu, međutim mladi su dirnuti njezinom životnom pričom i smatraju je uzorom kako živjeti u teškim situacijama. Mladi joj se utječu kada ne vide izlaz iz problema, ali i kada mole za supružnika/supružnicu.

Sveti Ivan Pavao II.

Još jedan veliki svetac mladih. Prvi je papa koji se u svojim govorima toliko obraćao mladima i utemeljitelj je svjetskog dana mladih. Njegove poruke pune su ohrabrenja i nade, zato ih mladi i primaju k srcu te ga vole citirati. Također, svetac je suvremenog doba i mnogi mladi ga se sjećaju.

Sveta Majka Terezija

Ona je uzor djelotvorne ljubavi, poniznosti, požrtvovnosti i skromnosti. Upravo su te vrline mladi naveli kao nešto na što se žele ugledati.

Sveti Dominik Savio

Sveti Dominik Savio umro je s 15 godina te je svojom dobi i duhovnošću vrlo blizak mladima. Mladi ga navode kao uzor dobrog prijatelja, učenika, kao i svakodnevne duhovnosti koje oni mogu činiti kao mladi.

Sveti Padre Pio

Mladima je Padre Pio predstavnik mističnog i nadnaravnog te ih privlači njegova žestina i ustrajnost.

Blažena Marija Petković

Ta blaženica boravila je na našim prostorima. Mnogi je štuju od vrtićke dobi te je tako postala dio njihova života. Osim toga, navode je kao uzor požrtvovnosti za druge i pouzdanja u Božju providnost.

Sveta Terezija od djeteta Isusa

Ta svetica često je citirana među mladima. Mlade usmjerava da bolje razumiju Božju ljubav, kao i da više ljube Boga.

Sveti Pavao

Ovaj svetac zanimljiv je mladima zbog svojeg žestokog temperamenta i obraćeničke priče, kao i zbog mudrosti i ustrajnosti, ali i izravnosti u naviještanju Božje riječi.

Sveti Petar

Sveti Petar mladima je uzor kajanja i vraćanja Bogu nakon padova i zatajenja; i na kraju, usprkos svim svojim greškama, dao je svoj život za Isusa Krista.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja