Budi dio naše mreže

Molite s nama devetnicu Božjem milosrđu nasljedujući Isusov poziv

Nedjelja Božjeg milosrđa slavi se u nedjelju nakon Uskrsa. Posvećen je Božjem milosrđu koje je promovirala poljska redovnica sv. Faustina Kowalska. Isus je sestri Faustini priopćio želju da se kao priprema za blagdan Božjeg milosrđa izmoli devetnica njemu u čast. Devetnica započinje na Veliki petak, a završava u subotu uoči Bijele nedjelje.

/ mp

Gospodin je rekao sestri Faustini: “Želim da ovih devet dana dovodiš duše k izvoru mojega milosrđa kako bi u njemu našle snagu, milost i hrabrost za ovaj život, posebno u trenutku smrti. Za ove pobožnosti dijelit ću svakojake milosti.”

Blagdan Božjeg milosrđa neslužbeno je slavljen od 1985. godine, a papa Ivan Pavao II. proglasio ga je blagdanom cijele Rimokatoličke Crkve, 30. travnja 2000., u godini Velikoga jubileja, na dan kanonizacije svete Faustine.

Jelena Vuković

O štovanju Božjeg milosrđa govorila je u četvrtak u programu Hrvatskog katoličkog radija tajnica Koordinacije štovatelja Božjega milosrđa na nacionalnoj razini Jelena Vuković.

“Kako bi se izmolila devetnica Božjem milosrđu potrebno je moliti krunicu Božjem milosrđu, a one koje zanima više mogu otići i na mrežnu stranicu bozjemilosrdje.net i pronaći detaljnije o devetnici, ali i općenito o štovanju Božjeg milosrđa. Devetnica se može izmoliti u bilo koje vrijeme, ali bilo bi idealno kad bi to bilo u 15 sati koje se smatra satom milosrđa. Isus, naime, sam poziva na molitvu u 15 sati jer je to vrijeme njegove muke. On poručuje da će onaj tko se prisjeti njegove muke primiti posebne milosti”, naglasila je Vuković.

U 15 sati se preporuča molitva krunica Božjeg milosrđa pa tako i djelatnici Hrvatske katoličke mreže svakog dana u to vrijeme mole krunicu, a također i u programu HKR-a emitira se krunica.

“Pouzdanje u Boga osnova je molitve Božjem milosrđu. Bog te voli i Njemu se možeš obratiti u svakom trenutku. Treba naglasiti – koliko god bili veliki naši grijesi Bog sve oprašta, samo mu se treba obratiti. Poručuje nam da nam trebamo biti milosrdni prema drugima jer je to naš put spasenja”, poručila je Jelena Vuković.

U svom pismu o. Andrzej Wośko, koordinator Koordinacije štovatelja Božjega milosrđa, u kojem se obratio svim vjernicima i štovateljima Božjega milosrđa uoči devetnice u čast Božjemu milosrđu poručio je: “Radujmo se da se već dulje vrijeme na valovima Hrvatskog katoličkog radija svakodnevno moli krunica Božjega milosrđa i to u 15.00 sati! Nagradit će to Gospodin… Hvala ekipi s HKR-a i Hrvatskoj katoličkoj mreži!”

Kako moliti devetnicu Božjem milosrđu?

U svom Dnevniku s. Faustina je zapisala: “Devetnica Božjemu milosrđu – Isus mi je zapovjedio da napišem i molim prije svetkovine Milosrđa. Počinje na Veliki petak.” (Dn 1209)

Nakane po danima:
prvi dan – za cijelo čovječanstvo
drugi dan – za duše svećenika i redovnika
treći dan – za pobožne i vjerne duše
četvrti dan – za duše pogana i onih koji Boga ne poznaju
peti dan – za duše heretika i odmetnika
šesti dan – za tihe i ponizne duše i duše male djece
sedmi dan – za duše koje posebno čase i slave Božje milosrđe
osmi dan – za duše u čistilištu
deveti dan – za ozeble duše

Potičemo na moljenje devetnice Božjemu milosrđu uoči svetkovine Božjega milosrđa u prvu nedjelju po Uskrsu, uz napomenu da se ova devetnica može moliti i u bilo koje drugo vrijeme…

Evo kako moliti:

Prvi dan

Isus: Dovedi mi danas cijelo čovječanstvo, a osobito sve grješnike i uroni ih u more mojega milosrđa. Time me tješiš u gorkoj žalosti u koju me utapa gubitak duša. (Dn 1210).

Potom se moli krunica Božjega milosrđa, a preporučuje se moliti i zazive Božjemu milosrđu prema riječima Milosrdnog Isusa:

Želim da tijekom devet dana dovodiš duše izvoru mojega milosrđa kako bi crpile snagu, utjehu i svekolike milosti koje trebaju u životnim mukama, osobito u času smrti. Svaki dan dovest ćeš mome srcu drugu skupinu duša i uranjati ih u more mojega milosrđa. A ja ću sve te duše uvesti u dom Oca svojega. To je tvoja zadaća u ovom i u budućem životu. Ni jednoj duši koju dovedeš k izvoru moga milosrđa neću ništa odbiti. Svaki dan molit ćeš mojega Oca milosti za njihove duše po mojoj pregorkoj muci. (Dn 1209)

Drugi dan

Isus: Danas mi dovedi duše svećenika i redovnika i uroni ih u moje neizmjerno milosrđe. One su mi dale snagu podnijeti pregorku muku. Po njima se kao kroz rukavce izlijeva moje milosrđe na čitavo čovječanstvo (Dn 1212). Slijede molitve kao prvoga dana.

Treći dan

Isus: Danas mi dovedi sve pobožne i vjerne duše i uroni ih u more mojega milosrđa. Te su me duše tješile na križnome putu i bile kapi okrjepe usred mora gorčine (Dn 1214). Slijede molitve kao prvoga dana.

Četvrti dan

Isus: Danas mi dovedi duše pogana i onih koji me još nisu upoznali. I na njih sam mislio u svojoj gorkoj muci. Njihov je budući žar tješio srce moje. Uroni ih u more mojega milosrđa (Dn 1216). Slijede molitve kao prvoga dana.

Peti dan

Isus: Danas mi dovedi duše heretika i odmetnika i uroni ih u more mojega milosrđa. U gorkoj muci razdirale su mi tijelo i srce – moju Crkvu. Kada se vraćaju u jedinstvo Crkve, zacjeljuju moje rane i na taj mi način ublažavaju muke (Dn 1218). Slijede molitve kao prvoga dana.

Šesti dan

Isus: Danas mi dovedi tihe i ponizne duše te duše male djece i uroni ih u more mojega milosrđa. Te su duše najsličnije mojemu srcu. One su me krijepile u mojoj gorkoj smrtnoj muci; vidio sam ih kao zemaljske anđele što bdiju uz moje oltare. Na njih izlijevam rijeke svojih milosti. Samo ponizna duša sposobna je primiti moje milosti. Poniznim dušama darujem svoje povjerenje (Dn 1220). Slijede molitve kao prvoga dana.

Sedmi dan

Isus: Danas mi dovedi duše koje posebno časte i slave moje milosrđe i uroni ih u moje milosrđe. Te su duše najčešće oplakivale moju muku i one su najdublje prodrle u moj duh. One su živo ogledalo mojega milosrdnog srca. Te duše svijetlit će u budućemu životu posebnom svjetlošću. Ni jedna od njih ne će propasti u ognju paklenomu, u času njihove smrti posebno ću se brinuti za svaku od njih (Dn 1224). Slijede molitve kao prvoga dana.

Osmi dan

Isus: Danas mi dovedi duše koje su u tamnici čistilišta i uroni ih u ponor mojega milosrđa. Neka rijeke moje krvi ohlade njihov oganj. Te duše posebno ljubim jer daju zadovoljštinu mojoj pravednosti. U tvojoj je moći donijeti im olakšanje. Uzmi iz blaga moje Crkve sve oproste i prikazuj za njih… O, kada bi znala njihove muke, neprestano bi za njih prinosila duhovnu milostinju i plaćala njihove dugove mojoj pravednosti (Dn 1226). Slijede molitve kao prvoga dana.

Deveti dan

Isus: Danas mi dovedi ozeble duše i uroni ih u ponor mojega milosrđa. Te duše najbolnije ranjavaju srce moje. Moja je duša u Maslinskome vrtu doživjela najveće gađenje zbog ozeble duše. One su bile povod mojim riječima: “Oče, ukloni ovaj kalež, ako je to volja tvoja.” Za njih je moje milosrđe posljednja slamka spasa (Dn 1228). Slijede molitve kao prvoga dana.

Više o štovanju Božjeg milosrđa doznajte OVDJE.

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja