Budi dio naše mreže

Riječki vjeroučitelj Marin Miletić i suradnik Hrvatske katoličke mreže objavio je novi vlog u kojem govori o temeljima vjere, a u fokusu je misa. Miletićev sugovornik je katolički svećenik, župnik sušački, mr.sc. Siniša Vujčić.

/ mp

Govoreći o misi, Miletić je podsjetio na dramatičan događaj Pashe koji je najavio Isusov otkupiteljski čin.

“Upravo je na Posljednjoj večeri, koja je bila spomen na starozavjetnu Pashu, Isus ustanovio euharistiju. Ujedno je tako i najavio samoustanovljenje se krije u Starom zavjetu. Također u Starom zavjetu bilo je riječi i o jaganjcu koje treba biti žrtvovano jedinom Bogu. Tako je u Novom zavjetu žrtvovan Isus kao jaganjac Božji koji je predan za otkupljenje grijeha u svojoj slobodi.

Zato Evanđelje po Ivanu 1, 28-30 gdje kaže: ‘Evo jaganjca Božjeg, evo onoga koji oduzima grijeha svijeta’ treba povezati s Knjigom Izlaska 12,8 i 12,14 gdje je Mojsiju rečeno kako je pashalna žrtva janjeta praslika Isusa, nevinog jaganjca. Krist predaje sebe svojevoljno da bi nas otkupio, da bi uzeo od nas naše grijehe i čuvao nas od vječne smrti”, istaknuo je Miletić.

Podsjetio je na riječi svetog Pavla koji je istaknuo onaj tko tijelo i kriv Gospodnju prima nedolično, u stanju smrtnog grijeha, sud sebi jede i pije te je krivac tijela i krvi Gospodnjeg.

“Te riječi nas pdosjećaju da euharistija nije simbolična već čovjek ako prima pričest u grijehu sam sebi sprema osudu. Teške su to riječi. Euharstija je stvarna prisutnost Krista, a to je ono što vjeruju katolici i pravoslavci. Da se tijekom mise događa čudo nad svim čudima, da se hostija i vino pretvaraju u Kristovo tijelo i krv”, napomenuo je Marin Miletić.

Župnik u župi sv. Ćirila i Metoda na Sušaku Siniša Vujčić je govoreći o misi rekao da je ona sakrament srca Crkve.

“Svi drugi sakramenti sjedinjeni su s tim sakramentom. Taj je sakrament stvoren kao trajna prisutnost Isusa među nama vjernicima kaki bi bili vezani s njim. Potrebno je redovito si posvješćivati strahopoštovanje pred pričesti i Presvetim Oltarskim Sakramentom”, nadodao je župnik Vujčić.

Da je sakrament euharistije čudo često zaboravljamo, ali i sam Isus je činio čudesa u Bibliji što također treba osvješćivati. Je li suvremenom čovjeku potrebno čudo? Ponekad je dobivanje posla ili neočekivano ozdravljenje čudo za čovjeka. Jedno je sigurno: čuda su nam potrebna, ali samo za rast u vjeri i sve veće povjerenje u Gospodina, ali svakako uz temeljni sakrament – euharistiju.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja