Budi dio naše mreže

Skloni smo misliti da je često "rat" među spolovima normalan. U svojoj raspravi s farizejima, međutim, Isus ističe da "od početka nije bilo tako" (Mt 19,8). Prije grijeha, muškarac i žena su svoje sjedinjenje doživljavali kao sudjelovanje u Božjoj vječnoj ljubavi. Ovo je model za sve nas, i premda smo pali s njega, Krist nam daje stvarnu moć da ga povratimo.

/ dz

Biblijske priče o stvaranju koriste se simboličkim jezikom koji nam pomaže razumjeti duboke istine o sebi, piše Simply Catholic. Na primjer, papa Ivan Pavao primijetio je da izvorno jedinstvo naših praroditelja proizlazi iz ljudskog iskustva samoće. Isprva je čovjek bio „sam“ (vidi Post 2,18). Među životinjama nije bilo “prikladnog partnera za čovjeka” (Post 2,20). Na temelju ove samoće – iskustva zajedničkog muškarcima i ženama – iskusimo svoju čežnju za jedinstvom.

Poanta je u tome što se ljudsko spolno zajedništvo radikalno razlikuje od parenja životinja. Da su isti, Adam bi među životinjama pronašao puno “pomoćnika”,ali imenovanjem životinja shvatio je da je drugačiji; samo je on bio osoba koja je pozvana voljeti svoje tijelo na Božju sliku. Ugledavši ženu, muškarac je odmah izjavio: “Evo kosti od mojih kostiju i tijelo moga tijela” (Post 2,23). To će reći: “Napokon, osoba koju mogu voljeti.”

Kako je znao da je i ona osoba koja je pozvana voljeti? Njeno golo tijelo otkrilo je misterij! Za čistoću srca, golotinja otkriva ono što je papa Ivan Pavao nazvao “bračno značenje tijela”. To je tjelesna „sposobnost izražavanja ljubavi: ta ljubav upravo u kojoj osoba postaje dar i – pomoću tog dara ispunjava sam smisao svog bića i postojanja“ (16. siječnja 1980.).

Da, pokojni je papa rekao da ako živimo u skladu s istinom svoje spolnosti, ispunjavamo sam smisao života. Isus to otkriva kad kaže: “Ovo je moja zapovijed: ljubite jedni druge kao što ja ljubim vas” (Iv 15,12). Kako nas je Isus ljubio ? “Ovo je moje tijelo koje je dano za vas” (Lk 22,19).

U ljubavi nema srama; „Savršena ljubav tjera strah“ (1. Iv 4,18). Živeći u potpunosti u skladu sa bračnim značenjem svojih tijela, prvi su se muškarac i žena vidjeli i poznavali „sa svim mirom pogleda iznutra, koji stvara … puninu intime osoba“ (2. siječnja 1980.) .

Nakon pada

Pad naših prvih roditelja uzrokovao je smrt božanske ljubavi u ljudskom srcu. Ulazak srama u ljudsku povijest ukazuje na zonu požude, erotske želje bez Božje ljubavi. Muškarci i žene sada počinju tražiti senzaciju seksualnosti osim istinskog dara sebe, osim autentične ljubavi. Pokrivamo svoja tijela ne zato što su loša, već da bismo zaštitili njihovu urođenu dobrotu od propadanja požude. Budući da znamo da smo stvoreni za ljubav, osjećamo se instinktivno ugroženima, ne samo otvorenim požudnim ponašanjem, već čak i pohotnim pogledom.

Kristove su riječi u tom pogledu stroge. Inzistira na tome da smo, ako s požudom gledamo druge, već počinili preljub u svom srcu (vidi Mt 5,28). Papa Ivan Pavao postavio je pitanje: „Treba li se bojati ozbiljnosti ovih riječi, ili se bolje pouzdati u njihove spasonosne riječi.?” (8. listopada 1980.). Krist nije umro i uskrsnuo iz mrtvih samo da bi nam dao mehanizme za suočavanje s grijehom. „Isus je došao vratiti kreaciju u čistoću njezina podrijetla“ (Katekizam Katoličke crkve, br. 2336). Dok se otvaramo djelu otkupljenja, Kristova smrt i uskrsnuće učinkovito “oslobađaju našu slobodu od dominacije požude”, objasnio je papa Ivan Pavao (1. ožujka 1984.).

S ove strane neba, u svojim ćemo srcima uvijek moći prepoznati bitku između ljubavi i požude. Papa Ivan Pavao inzistirao je na tome da „otkupljenje naših tijela“ (vidi Rim 8,23) već djeluje na muškarce i žene u povijesti. To znači da dok dopuštamo da naše požude budu razapete s Kristom (vidi Gal 5,24), možemo progresivno ponovno otkriti to izvorno “bračno značenje tijela” i živjeti ga. Ovo oslobađanje od požude i slobode koju ona pruža zapravo je „stanje cjelokupnog zajedničkog života u istini“ (8. listopada 1980.).

Nakon uskrsnuća

Što je s našim iskustvom tijela u uskrsnuću? Nije li Krist rekao da više nećemo biti vjenčani kad uskrsnemo iz mrtvih (vidi Mt 22,30)? Da, ali to ne znači da će naša žudnja za jedinstvom biti uklonjena. Znači da će se ta čežnja ispuniti. Kao sakrament, brak je samo zemaljski znak nebeske stvarnosti. Više nismo potrebni znakovi koji bi nas usmjeravali u nebo kad smo na nebu. „Jaganjčev brak“ (Otk 19, 7) – spoj ljubavi koju svi želimo – bit će vječno ispunjen.

„Za čovjeka će ovo ostvarenje biti konačno ostvarenje jedinstva ljudskog roda, koje je Bog htio od stvaranja. . . . Oni koji su sjedinjeni s Kristom, činit će zajednicu otkupljenih, ‘sveti grad’ Božji, ‘Zaručnicu, ženu Jaganjčevu’ ”(Katekizam, br. 1045). Ova vječna stvarnost je ono što unija “jednog tijela” nagovještava od početka (vidi Ef 5, 31-32).

Stoga u uskrsnuću tijela ponovno otkrivamo – u vječnoj dimenziji – isto svadbeno značenje tijela u našem susretu s otajstvom živoga Boga licem u lice (vidi 9. prosinca 1981.). “Ovo će biti potpuno novo iskustvo”, rekao je papa Ivan Pavao, izvan svega što možemo zamisliti. Ipak, „to ni na koji način neće biti otuđeno od onoga u čemu je čovjek sudjelovao od„ početka “, niti od [onoga što se tiče] razmnožavajućeg značenja tijela i spola“ (13. siječnja 1982.).

Kršćanska zvanja

Gledajući tko smo u svom podrijetlu, povijesti i sudbini, otvaramo vrata ispravnom razumijevanju kršćanskih poziva u celibat i brak. Oba su poziva autentično življenje iz najdublje istine o tome tko smo muško i žensko. Kada se živi autentično, kršćanski celibat nije odbacivanje seksualnosti i naš poziv na zajedništvo. To zapravo ukazuje na njihovo konačno ispunjenje. Oni koji žrtvuju brak “radi kraljevstva” (Mt 19,12) to čine kako bi svu svoju energiju i želje posvetili braku koji jedini može zadovoljiti: brak Krista i Crkve.

Na neki način, oni “preskaču” sakrament (zemaljski znak) u očekivanju krajnje stvarnosti. Čineći to, celibatom muškarci i žene objavljuju svijetu da je ovdje Kraljevstvo Božje (vidi Mt 12,28).

Na drugačiji način, brak također predviđa nebo. „U radostima njihove ljubavi [Bog daje supružnike] ovdje na zemlji predokus vjenčanog blagdana Jaganjca“ (Katekizam, br. 1642). Zašto onda toliko parova doživljava brak kao živi pakao? Da bi brak donio sreću koju treba donijeti, supružnici ga moraju živjeti onako kako je Bog naumio “od početka”. To znači da se moraju marljivo boriti s učincima grijeha.

Brak ne opravdava požudu. Brak “odgovara pozivu kršćana samo kad odražava ljubav koju Krist Zaručnik daje Crkvi Svojoj Zaručnici. Ovo je iskupljenje ljubavi, ljubavi kao spasenja “(18. kolovoza 1982.). Drugim riječima, autentična bračna ljubav ima moć iscjeljenja i obnove kao istinske slike Boga.

Oslobođenje od grijeha

U kratkom uvodu poput ovog možemo samo ogrebati površinu teologije tijela pape Ivana Pavla II. Ipak, duboki uvidi koje smo primijetili pružaju nove vizije ljudskih mogućnosti. Učenje pokojnog pape pokazuje snagu Kristove smrti i uskrsnuća da nas oslobodi grijeha, ne samo da se s njim nosimo. Samo u toj božanskoj moći sposobni smo postati muškarci i žene za koje smo stvoreni.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja