Budi dio naše mreže

Svojim životom i spisima, sv. Terezija iz Lisieuxa nam bez sumnje može pomoći da se pripremimo za Nebo.

/ ts

“Čovjek ne treba ići u čistilište”, govorila je sveta Mala Terezija od Djeteta Isusa, crkvena naučiteljica, kojoj je Bog u mladim godinama otkrio tajne svoje ljubavi. Taj “prečac do Neba”, zapisan u njezinu posljednjem djelu, donosi na svojim stranicama Aleteia.

Svi se mi, na ovaj ili onaj način, nalazimo pred smrću. Smrću svojih voljenih ili, jednog dana, vlastitom. Ali kako imati pravo promišljanje o smrti? Kako se možemo pripremiti za njezin dolazak? Kako možemo pomoći onima koji moraju umrijeti prije nas? Kršćanstvo je uvijek pridavalo veliku važnost životu, od začeća do prirodne smrti. Zapravo, pripremamo se za život vječni od početka života na ovoj zemlji. No je li doista potrebno proći kroz čistilište?

Vjernost sakramentima

Pretisak djela svećenika Martina Pradèrea Aller tout droit au Ciel avec la petite Thérèse (Ići izravno u Nebo s Malom Terezijom) otkriva tajnu: kako otići izravno u nebo, bez prolaska kroz čistilište. Autor na jasan i detaljan način analizira što nam Biblija i tradicija (počevši od svetačkih spisa) govore o čistilištu. Koja je uloga svakog sakramenta u našoj pripremi za postizanje vječnog života?

Otac Pradère precizira, na primjer, da “Euharistija jača milosrđe onih koji su, u svakodnevnom životu, skloni biti slabi pred lakim grijesima, i oživljava našu ljubav, da raskine veze u našem životu i produbi korijene našeg odnosa s Njim”. A što je s ostalim sakramentima? Kako nam vjernost sakramentima može pomoći da se pripremimo za Nebo?

Terezijina tajna?

Svojim životom i spisima, sv. Terezija iz Lisieuxa nam bez sumnje može pomoći da se pripremimo za Nebo. Čistilište postoji, to je razdoblje pročišćenja prije ulaska u raj. Ali Gospodin više voli da idemo izravno u nebo, bez prolaska kroz čistilište. Dakle, da bismo ugodili Bogu, moramo težiti ići izravno u nebo.

Terezijina tajna je dakle u ljubavi prema Isusu i prema našoj braći te u pouzdanju u Božju ljubav. Ako ovdje na zemlji ljubimo što je više moguće, ne odbijajući ni jedno djelo milosrđa, brzo ćemo stići u Nebo.

Poziv sv. Terezije je: “Idi u nebo čineći dobro na zemlji”. Pa zašto ne pokušati voljeti više već u ovozemaljskom životu? Živeći milosrđe na konkretan način već danas, prema svojim mogućnostima, pripremamo se za potpuno sjedinjenje s Bogom Ocem.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja