Budi dio naše mreže

Ključna riječ: cistiliste

Koje su tri najčešće zablude o paklu?

Upravo radi mogućnosti vječne propasti dobar je govor o toj tužnoj stvarnosti iz razloga prevencije, da se čovjeka od toga očuva. Tako je i svaki Isusov govor o paklu prvenstveno govor o tome kako da se očuva od tog užasnog stanja. Tako je i nakana ovoga teksta otkloniti tri zablude o paklu koje potječu još iz vremena prije svetog Augustina ali su, zanimljivo, prisutne i danas.

Majka Angelica o raju

Ne slušajte svijet. Slušajte Božju Riječ. Slušajte Crkvu. Slušajte svoju savjest. Svoje izbore učinite kako biste ugodili Gospodinu.

Gospina najveća radost

Kako rastemo u milosti, poput Gospe, naš najveći užitak postaje gledati Krista. To nas priprema za blaženo gledanje, onoga što "oko ne vidje, ni uho ne ču, ni u srce čovjeku ne dođe", onoga što je "Bog pripravio onima koji ga ljube" (1. Kor 2,9).

Radosti čistilišta

Kirurg koji liječi bolesnika nastoji na sve načine ublažiti bol, a bolesnik koji pati nalazi olakšanje u pomisli da će, iako ga boli, biti izliječen. Znajući to, on trpi sa strpljenjem. Čistilište je čudesan splet ljubavi između Boga i duše, a u tom činu ljubavi nema mjesta ni za što grubo i nemilosrdno.

Nauk Benedikta XVI. o čistilištu

Nijedan čovjek nije otok, sam za sebe. Naši životi povezani su jedan s drugim, kroz nebrojene interakcije međusobno su povezani. Nitko ne živi sam. Nitko ne griješi sam. Nitko se ne spašava sam.

ARGUMENTI HKR-a O čistilištu, čistilišnoj vatri, molitvi za duše - posljednjim stvarima

Uoči svetkovine Svih svetih i Dušnog dana promišljalo se o čovjekovoj smrtnosti te eshatološkim stvarnostima: uskrsnuću mrtvih, preobraženju neba i zemlje, ponovnom Kristovu dolasku. Govorimo o raju, paklu i čistilištu odnosno o učenju Crkve o posljednjim stvarima, razvijenom na temelju Svetoga pisma i Predaje. Pitanja je mnogo – od onog hoćemo li i u raju imati obiteljske, bračne i prijateljske veze do onog idu li životinje u raj. Kako izgleda poseban (osobni), a kako posljednji sud? Baca li nas Bog u pakao ili se za pakao sami odlučujemo? O ovim se pitanjima i temama razgovaralo u Argumentima 31. listopada.

Kako moliti za duše u čistilištu?

Molimo za duše u čistilištu jer prolaze kroz posljednja čišćenja koja su većini nas neophodna nakon smrti. To je zato što Sveto pismo kaže da u nebo: "ništa nečisto neće ući " (Otk 21,27). Isus je također dao poticaj svakome od nas kada je rekao: “Budite dakle savršeni kao što je savršen Otac vaš nebeski” (Mt 5,48).

1 2 3
Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja