Budi dio naše mreže

Ključna riječ: cistiliste

Radosti čistilišta

Kirurg koji liječi bolesnika nastoji na sve načine ublažiti bol, a bolesnik koji pati nalazi olakšanje u pomisli da će, iako ga boli, biti izliječen. Znajući to, on trpi sa strpljenjem. Čistilište je čudesan splet ljubavi između Boga i duše, a u tom činu ljubavi nema mjesta ni za što grubo i nemilosrdno.

Nauk Benedikta XVI. o čistilištu

Nijedan čovjek nije otok, sam za sebe. Naši životi povezani su jedan s drugim, kroz nebrojene interakcije međusobno su povezani. Nitko ne živi sam. Nitko ne griješi sam. Nitko se ne spašava sam.

ARGUMENTI HKR-a O čistilištu, čistilišnoj vatri, molitvi za duše - posljednjim stvarima

Uoči svetkovine Svih svetih i Dušnog dana promišljalo se o čovjekovoj smrtnosti te eshatološkim stvarnostima: uskrsnuću mrtvih, preobraženju neba i zemlje, ponovnom Kristovu dolasku. Govorimo o raju, paklu i čistilištu odnosno o učenju Crkve o posljednjim stvarima, razvijenom na temelju Svetoga pisma i Predaje. Pitanja je mnogo – od onog hoćemo li i u raju imati obiteljske, bračne i prijateljske veze do onog idu li životinje u raj. Kako izgleda poseban (osobni), a kako posljednji sud? Baca li nas Bog u pakao ili se za pakao sami odlučujemo? O ovim se pitanjima i temama razgovaralo u Argumentima 31. listopada.

Kako moliti za duše u čistilištu?

Molimo za duše u čistilištu jer prolaze kroz posljednja čišćenja koja su većini nas neophodna nakon smrti. To je zato što Sveto pismo kaže da u nebo: "ništa nečisto neće ući " (Otk 21,27). Isus je također dao poticaj svakome od nas kada je rekao: “Budite dakle savršeni kao što je savršen Otac vaš nebeski” (Mt 5,48).

Čistilište nije "druga prilika"

Naše vjerovanje u čistilište temelji se na odlomku iz Druge knjige o Makabejcima, u kojem židovski junak, Juda Makabejac, naređuje molitve i žrtve za ubijene domoljube, kako bi im grijesi bili oprošteni. Isus, također, govori o mogućnosti oproštenja nakon smrti kada uči: "Tko god govori protiv Duha Svetoga, neće mu biti oprošteno... ni u ovom vijeku ni u budućem" (Mt 12,32).

PADRE PIO Svojim molitvama možemo isprazniti čistilište

Zbog duboke ljubavi prema bližnjima Padre Pio je nerijetko fizički obolijevao, ali bez obzira na to žudio je za spasenjem svih. Ocu Benedettu 20. studenog 1921. napisao je: "Ah, kako mi često, da ne kažem uvijek, dođe da s Mojsijem kažem Bogu Sudcu: Ili ćeš oprostiti ovome puku ili me izbriši iz knjige Života!" (usp. Izl 32, 32). U istom pismu opisuje koliko ga prožima ljubav prema dušama: "Sve se može sažeti u ovu rečenicu: progutala me Božja ljubav i ljubav prema bližnjemu."

1 2
Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja