Budi dio naše mreže

Kako nas je sv. Josip vodio kada nam je koronavirus promijenio planove za vjenčanje

"Sveti Josip je od samog početka svojih zaruka s Marijom gledao kako ništa ne ide po njegovom planu", piše Matt Pirall, koji je gledao na sv. Josipa kao uzora u trenutku kada su on i njegova zaručnica Morgan morali potpuno promijeniti planove za vjenčanje nakon što je proglašena pandemija koronavirusa.

/ ps

Moje je vjenčanje zabilježeno za 9. svibnja 2020. Imali smo planove za veliku proslavu u našoj župi Sv. Agneze. Trebala se sastojati od korala usmjerena Bogu, a obitelj i prijatelji su nas trebali okružiti sa svih strana. Imali smo planove za svatove u jednoj prekrasnoj sali s cvjetnim aranžmanima na stolovima, šampanjcem u čašama i plesom do dugo u noć. Planirali smo ići na medeni mjesec. Ono što nismo planirali bio je strah i nesigurnost uoči svjetske pandemije, prekid svih druženja, putovanja i da država koju smo planirali posjetiti za medeni mjesec zatvori svoje granice. Trebali smo gledati kako se naša vizija budućnosti, zajedno sa svim planovima, polako otapa poput kapi dezinficijensa za ruke, svjedoči Matt Pirall za Ascencion Press. 

Napravio je “plan B”, no Bog je i to odlučio preokrenuti

Međutim, u svemu tome Pirall je promišljao o životu sv. Josipa, koji je od prvog trenutka kada se zaručio s Marijom gledao kako ništa ne ide po njegovom planu. Njegova je buduća žena otkrila da je trudna, a njegovi su se planovi urušili. Napravio je “plan B”, no Bog je i to odlučio preokrenuti, poručivši mu da izdrži oluje i da će sve biti u redu.

Zatim, u posljednjem mjesecu Marijine trudnoće, vlasti su naredile obavezan popis stanovništva, zbog čega su se Josipovi planovi ponovo morali promijeniti te su se drastično morala promijeniti očekivanja koja je imao kako će dočekati rođenje svoga posinka. To je sigurno bila velika kušnja, izvor anksioznosti dok su putovali prema Betlehemu, ne pronalazivši mjesto ni skrb kojom bi mogli dočekati Isusovo rođenje. Ali što je Bog u svemu tome providio? Dolazak tri kralja koji su svojim darovima pružili novoj malenoj Svetoj Obitelji potrebne resurse za idući preokret u njihovim životima.

Ali je Bog i tada providio.

Nakon povratka u Nazaret, Josipovi su se planovi opet promijenili kada ga je Bog pozvao da s njegovom obitelji bježi u Egipat. Nije bilo plana, nije bilo upozorenja. Samo ustani i idi. Ali je Bog i tada providio. Imali su zlato, mir i tamjan koji bi im pomogli na njihovom putovanju. Iako nije znao sve razloge, Josip je vjerovao Božjemu planu i tako spasio Svetu Obitelj.

Dakako, naše vjenčanje nije ni približno onoliko izazovno kao što je to bilo kada je sv. Josip morao štiti Spasitelja svijeta, ali ono što sam polako počeo prihvatiti posljednjih dana je da na naše teškoće možemo odgovoriti na dava načina, poručuje Pirall. Možemo se čvrsto držati vlastitih planova i pokušati sve prilagoditi našoj zamisli, ili možemo pogledati na promjene, poteškoće i izazove koje je Gospodin postavio na našem putu kao prilika da bismo čuli Božji glas.

Bog mi pomaže da vidim kako ljepota i veličina vjenčanja nije u onome što izražavamo na van – ne nalazi se u vanjskom blještavilu

Za mene, kaže Pirall, to je poziv na poniznost. Poziv da odgovorim na promjene onako kako je to činio sv. Josip. Moja zaručnica Morgan i ja i dalje se želimo vjenčati na naš dan i zaista bi nam bilo drago kada bi svi naši voljeni bili s nama kao svjedoci ove velike i predivne svečanosti, no Bog mi pomaže da vidim kako ljepota i veličina vjenčanja nije u onome što izražavamo na van – ne nalazi se u vanjskom blještavilu – već se nalazi u nama i u Bogu kada izgovaramo svoja obećanja i udijelimo sakrament u kojem slavimo naše zajedništvo.

Bog nas zove na ustrajnost, baš kako je zvao Josipa da primi Mariju u svoj dom i da joj se posveti. Morgan i ja također osjećamo da smo na ovo pozvani, a ako je malena, privatna svečanost dovoljna da bismo ušli u taj sakrament, onda se nećemo bojati primiti Gospodina u naš dom usred ovih teških vremena.

Iako smo imali velike planove koji bi bili jedno prekrasno iskustvo, ovo nas je vrijeme potaklo da ipak ponovo promislimo.

Nadalje, postoji pitanje svatova i medenog mjeseca. Iako smo imali velike planove koji bi bili jedno prekrasno iskustvo, ovo nas je vrijeme potaklo da ipak ponovo promislimo. Isto kao što su se Josip i Marija morali prilagoditi planovima dočeka rođenja svoga sina kada su bili pozvani na popis stanovništva, tako se i naši svatovi moraju prilagoditi. Dok ponovo sagledavamo planove, shvaćamo da su svatovi vrlo skupi te dok bi to bila jedna nezaboravljiva noć, također pokušavamo gledati u ekonomsku budućnost naše države i kakav će to utjecaj imati na početak našeg zajedničkog života.

Možda nam Bog upravo pruža priliku da skupljamo neke resurse za budućnost, slično kao kada su tri kralja darovali darove Josipu i Mariji koje su mogli iskoristiti kada su morali bježati u Egipat. Možda naše zajedničko putovanje ne mora biti na drugom kraju svijetu, već blizu našeg doma u iščekivanju i otkrivanju buduće radosti koje je Bog pripremio za nas u tihom, radosnom svakodnevnom životu.

Molim za poniznost i razlučivanje sv. Josipa

Trenutno ne znamo što nas čeka u budućnosti, no sigurno će utjecati na naše vjenčanje. Suosjećam sa svim drugim parovima, svima koji su doživjeli velike promjene usred proglašenja pandemije, a napose one koji su doživjeli udarce na svoje zdravlje ili ekonomske budućnosti. Molim za poniznost i razlučivanje sv. Josipa, kako bi me vodio što dalje od toga da pokušavam sve kontrolirati te da se potpuno predam volji Očevoj. Molim da me potakne da tražim samo Božju volju i prepoznam neočekivane prilike koje Bog providi za mene i Morgan dok počinjemo naš zajednički život usred svega ovoga.

Ključne riječi:
brak sv. josip vjenčanje

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja