Budi dio naše mreže

Kako moliti da molitva bude uslišana?

Nije stvar u količini izgovorene molitve. Isus je rekao što se mora dogoditi u čovjeku dok moli. To je stav srca čovjeka koji želi da njegova molitva bude uslišana! Taj stav je važan i onda nije važno koju molitvu moliš. Ako nemamo takvih stavova, onda će naša molitva biti isprazna.

/ dt

Kako moliti da nas Bog čuje, o tome u svjetlu liturgijskih čitanja promišlja o. Arkadiusz Krasicki, CSSp, donedavni studentski kapelan u Osijeku koji sada predaje biblijske predmete na Teološko-katehetskom odjelu Sveučilišta u Zadru.

Kako se moliti? Kako se moliti da me Bog čuje? Mislim da je uloga svakog svećenika, dok propovijeda, da ljudima pokaže put k Bogu i da dokaže kako je molitva uistinu bivanje s Bogom i u Bogu, u velikoj ljubavi.

Isus nam je rekao kako se trebamo moliti, ali mi i dalje kombiniramo i izmišljamo duhovnosti.

Koji je problem? Često na velikim katoličkim portalima možete pročitati: ovo je velika molitva ako je izmoliš tri puta dnevno, bit ćeš uslišan. Neću spominjati još i sms poruke ili molitvene lance. Znači, takvi naslovi upućuju da postoje velike molitve, a uz njih postoje molitvice. Postoje velike molitve, koje kada ih moliš ruše Božje prijestolje i tada te Bog čuje!

Smatram da takvi naslovi i takve prakse nisu ništa drugo, već magija. To znači da postoje formule koje kad ih dobro izgovoriš ili mašeš rukom sigurno ćeš biti uslišan, a kada se malo pomoliš, onda ništa. Dolazimo na velike skupove i čim je skup veći mislimo da bi molitva trebala biti velika. Međutim, postoji samo JEDNA VELIKA MOLITVA.

Isus nam je rekao kako se trebamo moliti, ali mi i dalje kombiniramo i izmišljamo duhovnosti. Učenici su došli Isusu moleći ga da ih nauči moliti. Oni su rekli: Isuse, vidimo kako ti se moliš i kakve stvari činiš. Mi se molimo i ništa. Sjetite se samo kada su silazili s brda i nisu mogli ozdraviti dječaka. Molili su se, molili i ništa. A Isus je došao, izgovorio dvije riječi i gotovo. I oni su ga pitali: Isuse, kako se to događa?

Kad se molite, započinjite od jedne riječi ABBA – to znači tata, ne otac. To je stav djeteta, to nije stav učitelja i učenika, stranke i službenika ili kralja i podanika, nego to je stav tate i djeteta.

Isus im jasno govori kako mora izgledati takva molitva: Kad molite, ne blebećite kao pogani. Misle da će s mnoštva riječi biti uslišani. Ne nalikujte na njih. Ta zna vaš Otac što vam treba i prije nego li ga zaištete. Vi, dakle, ovako molite: Oče naš…ako ne oprostite ljudima i vama Otac neće oprostiti… Znači dvije stvari: molite Oče naš i opraštajte.

Nije stvar u količini izgovorene molitve. Isus je rekao što se mora dogoditi u čovjeku dok moli. To je stav srca čovjeka koji želi da njegova molitva bude uslišana! Taj stav je važan i onda nije važno koju molitvu moliš. Ako nemamo takvih stavova, onda će naša molitva biti isprazna.

Kad se molite, započinjite od jedne riječi ABBA – to znači tata, ne otac. To je stav djeteta, to nije stav učitelja i učenika, stranke i službenika ili kralja i podanika, nego to je stav tate i djeteta. Stav djeteta je stav koji potpuno otvara srce na molitvu. Dijete nikada ne kalkulira, nego kaže: DAJ, barem tako radi malo dijete. A mi govorimo: Bože stojim pred tobom, ja ponizna prašina i molim te bar malo milosti. Ne čudimo se ako ćemo čuti: odlepršaj prašino!

Dođi kraljevstvo tvoje – to znači prije nego što ću te zamoliti neka dođe tvoje kraljevstvo. To znači, ti si mi važniji od svih želja.

Stav djeteta koje dolazi Ocu i govori: TATA, gladan sam, nahrani me. I tada što radi tata? Isus kaže: Premda ste grješni i zločesti, dobit ćete ono što molite. Znam da niste sveti, ali dobit ćete ono što molite! Isus dalje kaže: Otac će vam dati sve što želite. Ako tražite kruh, neće vama dati kamen. Ako tražite jaje, nećete dobiti zmiju. Fantastična je ta Isusova usporedba. On daje ponajprije Duha Svetoga.

Sve to znamo, ali uvjeren sam kako ćeš već na sljedećoj molitvi sve zaboraviti i tražit ćeš položaj ruku ili tijela, davat ćeš Bogu obećanja kako bi Boga zaveo, a pri tom zaboravljaš, u potpunosti, na stav djeteta.

Sveti se Ime tvoje. Slijedeći stav je malo zahtjevniji. Stojiš pred svojim tatom i prije nego što ćeš ga moliti, posveti njegovo ime – neka se sveti ime tvoje – to znači: TATA, JA TE VOLIM! Znači, važna je molitva slavljenja Božjeg imena. Nisi došao u neki ured ili kod nekog patrijarha, nego došao si svome tati.

Prije nego ćemo moliti srcem, trebamo to srce pripremiti. Isus priprema čovjeka na prošnju! Ali to srce mora biti spremno!

Dođi kraljevstvo tvoje – to znači prije nego što ću te zamoliti neka dođe tvoje kraljevstvo. To znači, ti si mi važniji od svih želja. Isus kaže: Stani pred Oca i reci mu da ga voliš i prije nego što ćeš reći svoju listu želja kaži: TATA, JA TE VIŠE VOLIM I ŽELIM OD MOJIH ŽELJA. Tu najčešće padamo. Nitko od nas ne moli na takav način da UKOLIKO NIŠTA NE DOBIJEM, DOSTA ĆEŠ MI BITI TI OČE. Ako I NE OZDRAVIM, NEMA VEZE JER TI SI SA MNOM.

Budi volja tvoja kako na nebu tako i na zemlji. Uf, uf, to može biti najveća zapreka jer to znači da neka bude tako kako Bog želi, neka bude kako je on zapisao u svojim knjigama, tamo gore.

Pogledajte koliko se stvari mora ispuniti prije nego što ćemo Boga zamoliti. Takva molitva mora naštimati naše srce. Prije nego ćemo moliti srcem, trebamo to srce pripremiti. Isus priprema čovjeka na prošnju! Ali to srce mora biti spremno! Povjerenje, ljubav, Božja volja jer što ako moliš za kruh, a Bog ima u planu dan gladovanja?

Prošnja će biti, ali ona mora biti prethodno pripremljena kroz stav srca: tata, ljubim te, ti si najvažniji i neka bude tvoja volja. Ako toga nema, molitva neće biti uslišana jer će se zatvoriti u tvoje srce.

Ali kada tvoje srce bude spremno, tada izreci zamolbu! Tata, daj mi svaki dan kruha.

Tu nitko ne moli daj mi kruha za sutra, nego samo za danas. To znači, Bog zna što nam je najpotrebnije. Ljudi, to zvuči jako posno! Tata daj mi samo komad kruha! Mi ne molimo: tata, molim te i za sutra i prekosutra, jer molitvu ćemo moliti i sutra i prekosutra, ali molimo, daj mi šnitu kruha.

Isus kaže: Dozvolite Ocu darovati ono što vam je potrebno! Mi mislimo da trebamo puno, a on nam hoće darovati samo komad kruha i zna da će nam to biti dosta!

Ako u tvom srcu postoji neopraštanje, svjesno živiš krivicu i ne želiš oprostiti, tvoja molitva neće biti uslišana.

Majka ili otac koji se bore za djecu i već su u raspadu zbog njih, pokazuju nepovjerenje prema Ocu – jer Otac više voli djecu i brine za njih, nego roditelji. Zar se treba toliko brinuti – sve do iznemoglosti? Gdje je tvoja vjera? Bog zna što nam je potrebno i zato ne pretjerujmo s našim potrebama jer Bog je u nama pokretač naših želja, čežnji i djelovanja. On zna sve bolje i od nas samih i pokreće u nama naše želje.

I otpusti nam duge naše, kako i mi otpuštamo dužnicima našim. Tu je najveći problem zbog kojeg tri četvrtine molitva nije uslišanih. Ako u tvom srcu postoji neopraštanje (ali ne emocije, to može ) nego svjesno živiš krivicu i ne želiš oprostiti, tvoja molitva neće biti uslišana. Isus to ponavlja dvaput. Izgovora i na kraju, ako ne oprostite i otac neće vama oprostiti. Tvoje se srce zatvara u zatvor i sam ne možeš izaći, ne zato što te je Bog tu zatvorio, nego si sam iza sebe zalupio vrata i ne možeš izaći iz zatvora. Ostavi svoj dar na oltaru ako nisi oprostio, idi i prvo pomiri se s bratom, tek onda će biti uslišana tvoja molitva.

Kako provjeriti jesam li oprostio od srca? Tako da tijekom molitve ih blagosloviš.

I ne uvedi nas u napast, nego izbavi nas od zla. Znamo da prijevod nije najsretniji, ali o čemu se tu radi? Tu se radi o tome da kažemo: TATA TI NE DOPUSTI DA ME GRIJEH POBJEDI! Ti sam možeš odlučivati ne griješiti, ali taj grijeh sam nekako zna napasti čovjeka jer je zlo jače, no tu je tata koji štiti svoje dijete.

To Isus uči svoje apostole, dođite tati i stanite pred njega i kažite mu da ga volite i kako on više vama znači nego sve živo na ovom svijetu. I neka se ispuni njegova volja koju volite, i ne tražite previše jer tata zna što vam je potrebno. Tražite komad kruha. Pogledajte u svoje srce jer je moguće da niste oprostili i neprestano ste u zatvoru. I tada zamolite da vas drži daleko od grijeha jer sami to ne možete. Tada će vaša molitva bit uslišana. Ako imaš takav stav, bez obzira koju ćeš molitvu moliti, Bog će te čuti.

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja