Budi dio naše mreže

Juda izlazi u noć, a što je tvoja noć? Utorak šestog tjedna e-Duhovnih vježbi

Korizmene e-Duhovne vježbe zamišljene su kao poticaj na razgovor s Bogom kroz pet koraka: pripremu, čitanje, razmatranje, korak “Još malo” i molitvu. Autor teksta razmatranja šestog tjedna e-Duhovnih vježbi je fra Darko Tepert.

/ dt

U dogovoru s franjevcima iz Pazina, prenosimo isječke iz duhovnih vježbi za korizmu 2019. U njih se možete uključiti preuzimajući mobilnu aplikaciju za Android i iOS.

Uvod

Zamisli da je od jučer do danas prošlo pet dana. Jučer je evanđeoski odlomak počeo riječima: »Šest dana prije Pashe«. Današnji odlomak dovodi te za stol u dvorani u kojoj je Isus svojim učenicima oprao noge. Dan je prije Pashe. Osjećaji su pomiješani: nazire se trpljenje, no naviještena je i proslava.

Priprema

Danas bi bilo najbolje da svoje razmatranje obaviš sjedeći. Vidjet ćeš u evanđelju da Isus sjedi za stolom sa svojim učenicima. Možda će ti u ovomu razmatranju zatrebati Novi zavjet. Imaj ga pri ruci. Dok čitaš evanđelje, zamisli da i ti sjediš za tim stolom kao jedan od učenika, možda negdje na rubu. Promatraj što se događa i osluškuj što se govori. Započni opet stavljajući na sebe znak križa.

Čitanje: Iv 13, 21-33.36-38

U ono vrijeme Isus, sjedeći sa svojim učenicima za stolom, potresen u duhu posvjedoči: »Zaista, zaista, kažem vam: jedan će me od vas izdati!«
Učenici se zgledahu među sobom u nedoumici o kome to govori. A jedan od njegovih učenika — onaj kojega je Isus ljubio — bijaše za stolom Isusu do krila. Šimun Petar dade mu znak i reče: »Pitaj tko je taj o kome govori.« Ovaj se privine Isusu uz prsa i upita: »Gospodine, tko je taj?«
Isus odgovori: »Onaj je komu ja dadnem umočen zalogaj.« Tada umoči zalogaj, uze ga i dade Judi, Šimuna Iškariotskoga. Nakon zalogaja uđe u nj Sotona.
Nato mu Isus reče: »Što činiš, učini brzo!« Nijedan od sustolnika nije razumio zašto mu je to rekao. Budući da je Juda imao kesu, neki su mislili da mu je Isus rekao: »Kupi što nam treba za blagdan!« — ili neka poda nešto siromasima. On dakle uzme zalogaj i odmah iziđe. A bijaše noć.
Pošto Juda iziđe, reče Isus: »Sada je proslavljen Sin Čovječji i Bog se proslavio u njemu! Ako se Bog proslavio u njemu, i njega će Bog proslaviti u sebi, i uskoro će ga proslaviti! Dječice, još sam malo s vama. Tražit ćete me, ali kao što rekoh Židovima, kažem sada i vama: kamo ja odlazim, vi ne možete doći.«
Kaže mu Šimun Petar: »Gospodine, kamo to odlaziš?« Isus mu odgovori: »Kamo ja odlazim, ti zasad ne možeš poći za mnom. No poći ćeš poslije.« Nato će mu Petar: »Gospodine, a zašto sada ne bih mogao poći za tobom? Život ću svoj položiti za tebe!« Odgovori Isus: »Život ćeš svoj položiti za mene? Zaista, zaista, kažem ti: Pijetao neće zapjevati dok me triput ne zatajiš.«

Razmatranje

Nastavi promišljati o tekstu. Vrati se na njega ako je potrebno.
Koje bi bile tvoje prve misli da Isus tebi i tvome društvu kaže: “Jedan će me od vas izdati?”
Na koga bi pale tvoje sumnje?
Juda izlazi u noć. Što je tvoja noć? Koje su to okolnosti koje te vode prema izdaji Isusa, prema grijehu?

Još malo

Vidim kako mi je katkada draža slika uskrsloga Gospodina u njegovoj nebeskoj slavi, opremljena svom silom i moći. To je Gospodin kojemu rado upućujem svoje molitve.
Kao da zaboravljam da je to onaj isti Gospodin kojega su izdali njegovi najbliži, od čije su muke pobjegli oni koji su ga htjeli slijediti. Kao da zaboravljam proslavu u muci i trpljenju.
Ne znam kako bih postupio na Petrovu mjestu. Ovdje, za stolom, osjećaji su još bili pomiješani. Juda je već otišao svojim putem. Petar misli da je jak i da može ostati vjeran. Isus mu objavljuje njegovu slabost, krhkost i ograničenost. Nije lako proslaviti se u trpljenju i muci. Trpljenje i muka kao da zamagljuju pogled na buduću proslavu. Petrov susret sa stvarnom opasnošću učinit će da posustane i da odustane.
Danas tebi i sebi postavljam pitanje: “U kojim okolnostima padaš u napast da posustaneš ili odustaneš?”

Molitva

Uskrsli Gospodine, ti si proslavljen u svakoj svojoj riječi i djelu, u svojoj muci i smrti, u svojemu uskrsnuću. Proslavi i mene u svakoj mojoj riječi, u svemu što činim, u svakomu mojemu trpljenju, u svakoj mojoj radosti, a osobito u mojoj smrti, da tako s tobom uživam vječnu proslavu. Koji živiš i kraljuješ u vijeke vjekova. Amen.

Ključne riječi:
korizmene e-Duhovne vježbe

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja