Budi dio naše mreže

Sv. Maksimilijan Kolbe najpoznatiji je po svom primjeru požrtvovnosti u Auschwitzu gdje je uvjerio nacističke vojnike da ubiju njega umjesto zatvorenika koji je imao obitelj. No, malo je poznata njegova fasciniranost tehnologijom i svemirskim putovanjima…

/ im

Jedan od njegovih kolega iz sjemeništa kasnije je objasnio kako je Kolbe bio zadivljen braćom Wright i aerodinamikom letenja. Često su ga vršnjaci u sjemeništu viđali kako skicira crteže teoretskih svemirskih letjelica, prenosi Katolički tjednik.

U biografiji Čovjek za druge: Maximilian KolbeBronislaus Strycznys napisao je: „Već je predvidio mogućnost da se raketom stigne do Mjeseca i smislio je mnoge druge neobične izume.“

Iako se može činiti da je Kolbeova zadivljenost svemirskim putovanjima bila rezervirana za jednostavne crteže u njegovoj bilježnici, ona je zapravo bila potkrijepljena znanstvenim specifikacijama! Otišao je tako daleko da je 1918. svoju ideju prijavio znanstvenom časopisu. Tada su mu bile samo 24 godine, ali je imao kreativan um, uparen s izvanrednim intelektom. Jedan od njegovih profesora čak mu je predložio da prijavi patent za svoj svemirski brod.

Njegove specifikacije, kao i originalni crteži, mogu se pronaći u knjizi Spisi Sv. Maksimilijana Marije Kolbea, svezak II.

Kad je gledao svoje skice i svemirsku letjelicu Apollo, napravio je prilično dobar posao predviđajući kako će stvarni svemirski brod izgledati, i to 51 godinu prije Apolla 1!

Njegove skice mogu se pogledati na mrežnoj stranici Catholic Creatives koja također ističe da se ljubav Sv. Maksimilijana Kolbea prema tehnologiji proširila i na radijske valove. Aleteia je tako 2021. objasnila da je njegova postaja – Radio Niepokalanow postala prvi katolički radio u Poljskoj 1938. Poljski je svećenik čak imao planove evangelizirati putem televizije i filma, no, nažalost, ti su planovi propali nakon što je Njemačka napala Poljsku i započeo Drugi svjetski rat.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja