Budi dio naše mreže

Na drugu obljetnicu beatifikacije bl. Karla Acutisa, koji je blaženim proglašen u Asizu 10. listopada 2020., njegova Izložba o euharistijskim čudima postavljena je u dvorani uz Baziliku Srca Isusova u Zagrebu. Ovo je već četvrta župa u Zagrebu koja ugošćuje ovu izložbu, a do sada je izložba već bila u 17 župa po Hrvatskoj.

/ hjb

Prigodom otvorenja izložbe sv. misu predvodio je p. Božidar Nagy koji je u propovijedi, među ostalim, spomenuo da je od svih ovih čudesa najveće euharistijsko čudo sam bl. Karlo Acutis osobno!

Da jedan dvanaestogodišnji dječak, koji je već od svoje sedme godine živio intenzivnim euharistijskim životom, dolazi na ideju postaviti takvu izložbu i uspijeva ju realizirati za dvije godine, nije moguće objasniti bez posebnoga Božjeg nadahnuća.

Govoreći o životu bl. Karla, p. Nagy je i na njega primijenio riječi kardinala Franje Kuharića koje je jednom prigodom upravo u Bazilici izrekao nazvavši bl. Ivana Merza “čudom milosti Božji”. “Isto se može reći i za bl. Karla Acutisa”, naglasio je p. Nagy.

Za prijevod tekstova ove izložbe na hrvatski jezik i njezinu tehničku realizaciju u Hrvatskoj posebno se angažirala Marija Boras, diplomirana pravnica i majka petero djece. Ona je okupila tim suradnika i prevoditelja koji su kroz dvije godine radili na hrvatskom izdanju ove izložbe. Gospođa Boras bila je nazočna i na otvorenju izložbe u Bazilici, posvjedočivši kako ju je upravo pobožnost Srcu Isusovu potaknula na angažman u realizaciji ove izložbe u našoj domovini.

Ludbreško čudo predstavljeno na izložbi / Foto: putksuncu.hr

U izložbu je uvršteno i hrvatsko čudo iz Ludbrega, zahvaljujući p. Božidaru Nagyu koji je još 2005., kad je izložba tek započela svoj hod po svijetu, to predložio bl. Karlu i njegovoj majci koji su rado prihvatili ovu sugestiju i odmah uvrstili naš Ludbreg i u tiskanu knjigu o ovim čudima i u samu izložbu. Dapače, kako je kasnije rekla Karlova majka, sam Karlo želio je posjetiti Ludbreg, ali ga je u tome spriječila bolest i potom odlazak s ovoga svijeta.

Izložba o euharistijskim čudima dostupna je u hrvatskom prijevodu i na Internetu, i to na hrvatskoj web stranici bl. Karla koja se nalazi na poveznici.

Izložba ostaje u Bazilici tri tjedna, sve do 28. listopada. Zbog radova na sanaciji od potresa, pristup Bazilici i izložbi preko dana moguć je kroz ulaz u Draškovićevoj 54. A od 17:30 sati svakoga dana i bivši ulaz u Palmotićevoj 31 otvoren je za ulaz u dvorište Bazilike.

Dodajmo ovome da se liturgijski spomendan bl. Karla Acutisa slavi 12. listopada; to je dan kada ga je Bog 2006., u njegovoj petnaestoj godini, pozvao u Vječnost. Službena liturgijska molitva (zborna) bl. Karla koja se moli u njegovoj misi glasi: Bože, koji si nam u životu blaženoga Karla objavio neistraživa bogatstva Euharistije i učinio ga uzorom za mladež, te svjedokom milosrđa prema siromasima, udijeli i nama, da po njegovu zagovoru uvijek budemo ujedinjeni s tobom i prepoznajemo te u braći koju susrećemo na našem životnom putu. Po Kristu Gospodinu našemu. Amen.”

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja