Budi dio naše mreže

Isus traži više! Petak prvog tjedna e-Duhovnih vježbi

Korizmene e-Duhovne vježbe zamišljene su kao poticaj na razgovor s Bogom kroz pet koraka: pripremu, čitanje, razmatranje, korak “Još malo” i molitvu. Autor teksta razmatranja prvog tjedna e-Duhovnih vježbi je fra Mate Kolak, pavlin.

/ dt

U dogovoru s franjevcima iz Pazina, prenosimo isječke iz duhovnih vježbi za Korizmu 2019. U njih se možete uključiti preuzimajući mobilnu aplikaciju za Android i iOS.

Uvod

Jučer smo slušali kako Gospodin kuca na vrata našega srca, našega života, a danas nas čeka sljedeći korak. Danas treba zakoračiti u Kristov svijet, ali istovremeno i iskoračiti iz našega grješnoga stanja. Da, znam, i ja bih često volio i jedno i drugo. Doći Kristu, ali da sa sobom mogu zadržati baš sve. Bogu hvala, Gospodin ne dopušta takve kompromise.

Priprema

Prije nego započneš s današnjim razmatranjem (sve ovo do sada samo je uvod), baci, molim te, jedan pogled unazad prema jučer (ili prema današnjemu danu ako razmatraš navečer). Koga si sve sreo i tko je od tih ljudi ili situacija i sad prisutan u tebi. Kakve misli? Koji događaji? Jesi li u miru sa svima njima? U miru znači biti slobodan, nenavezan (bilo pozitivno, bilo negativno) na nekoga ili nešto.

Čitanje: Mt 5,20-26

U ono vrijeme reče Isus svojim učenicima: »Ne bude li pravednost vaša veća od pravednosti pismoznanaca i farizeja, ne, nećete ući u kraljevstvo nebesko.
Čuli ste da je rečeno starima: ‘Ne ubij! Tko ubije, bit će podvrgnut sudu.’ A ja vam kažem: Svaki koji se srdi na brata svoga, bit će podvrgnut sudu. A tko bratu rekne: ‘Glupane!’ , bit će podvrgnut Vijeću. A tko reče: ‘Luđače!’ , bit će podvrgnut ognju paklenomu.
Ako dakle prinosiš dar na žrtvenik pa se ondje sjetiš da tvoj brat ima nešto protiv tebe, ostavi dar ondje pred žrtvenikom, idi i najprije se izmiri s bratom, a onda dođi i prinesi dar.
Nagodi se brzo s protivnikom dok si još s njim na putu, da te protivnik ne preda sucu, a sudac tamničaru, pa da te ne bace u tamnicu. Zaista, kažem ti, nećeš izići odande dok ne isplatiš posljednjeg novčića.«

Razmatranje

Ti nisi ubojica, zar ne? Mislim ˗ nisi (još) nikoga ubio?
A ako nisi nikomu oduzeo život, jesi li ikomu darovao život? Ili ga možda produžio?
Jesi li ti osoba koja olakšava ili otežava patnje drugome? Jesu li drugi sretni ili nesretni što te poznaju? Zašto?
Što si danas nakanio prinijeti na žrtveniku? Nešto čega se želiš riješiti ili nešto što želiš s Gospodinom podijeliti, kao s prijateljem?
Je li to ono najbolje što možeš dati?

Još malo

Živjeti u pravednosti znači dobro raspoređivati situacije ili vrijeme u skladu s onim što je Gospodin do sada sam već rasporedio. I evo: ne sviđa mu se ta pravednost koja ostaje na vratima, a ne ulazi unutra, pravednost koja se boji predati do kraja.
Često nas zna prevariti ovakvo razmišljanje: „Pa nisam ja baš tako loš. Dobar sam. Dobro sam to i to napravio.“ Ali Gospodin traži više. Biti samo dobar, znači biti kao farizej (što samo po sebi nije mala stvar), ali Gospodin traži još više. Gospodin te pita: „Sine, jesi li bolji?“ Drugim riječima, nije dovoljno samo nešto dobro napraviti, pozvani smo sve činiti boljim – poboljšavati sve. Započni od sebe!

Molitva

Pokušaj i ti moliti kao carinik. Nije bitan osjećaj krivnje ili žala, ili nekakvoga drugoga raspoloženja. Neka i tvoja molitva bude poput njegove:
Gospodine, smiluj se meni grješniku.
(Slobodno to ponavljaj u sebi neko vrijeme i tijekom dana, kad se god sjetiš Gospodina.)

Ključne riječi:
korizmene e-Duhovne vježbe

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja