Budi dio naše mreže

I ove godine kroz Došašće pratimo E-duhovne vježbe koje pripremaju E-fratri (fra Darko, fra Josip i br. Marinko). Uvodnu emisiju E-duhovnih vježbi kroz došašće poslušajte u nedjelju, 3. prosinca u 09:15, a ostale dane od ponedjeljka do subote u 10:15.

/ im

Tekstovi tematski prate sv. Franju i Božić kako ga je on proslavio u Grecciu 1223. godine. Autor ovogodišnjih razmatranja je poznati bibličar dr. fra Darko Tepert koji kao izvor koristi Prvi životopis Tome Čelanskoga nastao svega dvije godine nakon Franjine smrti, 1228. godine. U detaljima iz Greccia čitamo svoje živote, tražimo i nalazimo Isusa, ali i njegove suputnike. Iskustvo sv. Franje ukorijenjeno je i u Svetom pismu, a završava Hvalama Bogu višnjemu.

Cjelovite tekstove potražite na aplikaciji e-Duhovne! Kako se pripremao Božić u Grecciu prije 800 godina? Toma Čelanski je zapisao: “Franjina najveća pozornost, posebna želja i vrhovna nakana bijaše: uvijek i u svemu opsluživati sveto evanđelje i sa svom budnošću, svim nastojanjem, najvećom željom duha i svim žarom srca provoditi “nauk Gospodina našega Isusa Krista i slijediti njegove stope”. U neprestanu je razmatranju sebi dozivao u pamet njegove riječi i pronicavošću duha opetovano je razmišljao o njegovim djelima. Njegovu je pamet napose zaokupljala poniznost što se objavila utjelovljenjem i ljubav što se očitovala u muci; tako je jedva htio razmišljati o nečemu drugom. Treba se zato sjetiti i čuvati u časnoj uspomeni ono što je učinio tri godine prije svoga slavnoga preminuća kod gradine koja se zove Greccio na Dan rođenja Gospodina našega Isusa Krista. U onom je kraju živio neki čovjek imenom Ivan. Uživao je dobar glas, a bio je još boljega života. Blaženi Franjo ga je na poseban način ljubio jer, premda je u svom kraju uživao glas čovjeka plemenita i vrijedna svake hvale, pogazio je plemenitost tijela, a stekao plemenitost duha. Njega je blaženi Franjo, kao što je često običavao, petnaestak dana prije Božića pozvao k sebi i rekao mu: “Ako želiš da ovogodišnji Božić proslavimo u Grecciu, požuri se i brižljivo pripravi što ću ti reći. Želio bih obnoviti uspomenu na ono Dijete koje je rođeno u Betlehemu i na njegove djetinje potrebe i neprilike, tj. kako je bilo smješteno u jaslice i položeno na slamu u nazočnosti vola i magarca da bi se to moglo tjelesnim očima gledati”.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja