Budi dio naše mreže

Ključna riječ: fra-darko-tepert

Oni koji se žaloste pravi su sretnici

Hebrejska riječ efa označava mjeru za zapreminu koja je iznosila četrdesetak litara. Njome se najčešće mjerila količina žita. U starozavjetnim žrtvama obično se prinosila desetina efe žita koja je pratila različite druge žrtve. Ova efa riječi zamišljena je kao cijela efa za svaki dan. To znači da je dovoljna za tebe i za još desetak osoba koje svakoga danas susrećeš. Razmišljajući nad efom riječi i dopuštajući da ti ona mijenja život, imaš desetinu za sebe i još devet desetina za druge. Neka tvoj promijenjeni život postane desetina efe za svakoga koga susretneš.

Otkrijte što znači pojam svetost u Bibliji

Pojam svetoga i svetosti vrlo je čest u Svetom pismu, no nisu uvijek poznate sve nijanse koje taj pojam označava. Ponekad je kao sveto označeno neko mjesto, ponekad je kao svet označen Bog, a ponekad i neki čovjek. Što onda u biblijskom smislu znači „svet”?

Moli u skrovitosti ove korizme s e-Duhovnim vježbama

Korizma je milosno vrijeme, a franjevci i suradnici e-Duhovnih vježbi pozivaju vas na istinski susret s Ocem u skrovitosti kroz svakodnevno razmatranje nedjeljnog evanđelja. Čitatelji Hrvatske katoličke mreže imat će priliku pročitati izvadak iz vježbi na našem portalu.

Bibličar fra Darko Tepert objašnjava što Biblija kaže o Božjem gnjevu i kazni

"Svatko tko pristupa Božjoj riječi treba biti ponizan pred Bogom i njegovom riječju koja nadilazi mene i moje mogućnosti shvaćanja i razumijevanja", rekao je za Hrvatski katolički radio fra Darko Tepert, profesor na teološkom studiju u Rijeci te autor ovogodišnjih e-duhovnih korizmenih vježbi glede pandemijske situacije s koronavirusom i nedavnog potresa u Zagrebu koje neki povezuju s Božjim gnjevom i kažnjavanjem.

SRETAN ROĐENDAN! Tri godine djelovanja e-Duhovnih vježbi

Svoj će treći rođendan molitveni projekt e-Duhovne vježbe proslaviti 7. veljače, a sve zainteresirane franjevačko bratstvo iz Pazina poziva da proslave taj dan molitvom. Jedan od pazinskih fratara fra Darko Tepert u emisiji "Aktualno" Hrvatskoga katoličkog radija osvrnuo se na brojne plodove toga molitvenog projekta kojeg danas putem aplikacije prati preko 33 tisuće ljudi.

Isus Krist Populist?

U žrvnju tehnologije, politike, društvenih mreža čovjeku ostaje malo vremena i prostora za suvislo promišljanje, o samome sebi i o Bogu. No to se vrijeme mora naći. O susretu duhovnog i političkog, barem na razini pojma koji danas nerijetko čujemo pisao je fra Darko Tepert u tekstu vrlo intrigantnog naslova, ujedno pitanja na koje tekst odgovara: Isus Krist Populist? u lipanjskom broju Kane. U nastavku donosimo dio teksta.

SVJEDOČANSTVO Fra Darko Tepert: Što nas priječi da iskusimo Božju ljubav i budemo sretni?

Doktor biblijskih znanosti i arheologije, franjevac koji predaje na teologiji u Rijeci, jedan od organizatora projekta "E-duhovne vježbe", čovjek koji je prvo odlučio postati svećenik, a onda primiti sakramenat krštenja u Katoličkoj crkvi je fra Darko Tepert. U emisiji "Vidljivi tragovi" govorio je o svom obraćenju, pozivu, obitelji, iskustvu pustinje, slici milosrdnoga Boga koji nas ljubi i koji želi da budemo sretni. 

U kojem smislu se spominju bubrezi u Starom zavjetu?

"U kojem smislu se spominju bubrezi u Starom zavjetu?", upitala je slušateljica koja se osvrnula na emisiju "U zdravlju i bolesti" Hrvatskog katoličkog radija s temom bolesti bubrega. Gošća emisije bila je Ingrid Prkačin, pročelnica Interne poliklinike KB Merkur u Zagrebu. Odgvor na to pitanje dao je bibličar fra Darko Tepert.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja