Budi dio naše mreže

Donosimo neka od pitanja slušatelja Hrvatskoga katoličkog radija na koja je u petak, 14. prosinca u emisiji „Halo, velečasni!” odgovarao mons. Zlatko Koren, župnik zagrebačke župe sv. Blaža.

/ Hrvoje Josip Bišćan

Smijemo li se pričestiti dva puta u jednome danu?

Smijemo se pričestiti dva puta u slučajevima kada oba puta punim srcem i zdušno sudjelujemo u euharistiji. Primjerice, bili smo ujutro na zornici, a popodne idemo na sprovodnu misu. Međutim, ne smijemo to gledati na način da bi netko išao na dvije mise samo da bi se dvaput pričestio. Uvijek je važno sudjelovanje, raspoloženje i čisto srce.

Smijem li se pričestiti ako na ispovijedi nije navedeno koliko je puta počinjen teži grijeh?

Može se pristupiti pričesti ako smo slučajno zaboravili nešto reći na ispovijedi ili nismo namjerno nešto prešutio. To možemo nadoknaditi u sljedećoj ispovijedi. Ionako smo s raspoloženjem kajanja trebali ući u sakrament pomirenja, a i na kraju smo se pokajali za sve ispovijeđene grijehe. Kajanje uključuje i sve grijehe kojih smo se sjetili, ali i one koje nismo osvijestili. Uvijek je dobro pripremiti se ispovijed dobrim ispitom savjesti. Ponekad se može promijeniti i uzorak po kojem ispitujemo savjest, jer se tako može zamijetiti nešto što do tada nisam zamijetio, čak ne svojom krivnjom.

Nedjelju posvetiti Bogu i čovjeku

Stalno me opominju: ne peri rublje nedjeljom (iako to radi perilica), danas ne smiješ raditi na zemlji jer je taj i taj svetac i tako dalje, a ponekad članovima obitelji baš moram nešto opeglati. Kako pronaći pravu mjeru u tome?

Smatram da je za odgovor na ovo pitanje potrebno ispravno razumjeti duh nedjelje, pojedinih svetkovina i blagdana.

Duh nedjelje i različitih blagdana koji oplemenjuju naš život jest u tome da to budu dani u kojima ćemo naći vremena za Boga i za čovjeka.

Nije dobro da se nedjelja pretvori u dan u kojem ćemo obaviti sve zaostatke iz prošloga tjedna ili što znamo da nećemo stići u nadolazećem tjednu. Potrebno je otkriti nedjelju kao dan zajedništva vlastite obitelji ili dan zajedništva velike župne obitelji, ali i vremena za odmor, za druženje s rođacima, prijateljima i kumovima. U tom smislu možda bi se peglanje moglo istisnuti iz nedjelje. Pranje rublja u perilici možda nije problematično, ali volio bih da se nedjelja oslobodi od svega onoga što se može učiniti tijekom tjedna i da proširi našu osjećajnost i naše promišljanje prema onim stvarima koje su vječne i nepromjenjive. A prijateljstvo, zajedništvo, ljubav i Bog su noseće snage našega života i nedjeljom se potrebno usmjeriti prema njima.

Susjedi su nedavno izgubili petogodišnje dijete u prometnoj nesreći koju je skrivio pijani vozač. Pokušala sam im pomoći savjetom i pružanjem duhovne literature, ali uvijek ostaje pitanje ‘Zašto je stradalo nevino dijete?’ Kako pomoći susjedima?

Sigurno je da ste na dobrom putu kada dijelite utjehu, da je to trenutak kada treba sklopiti ruke na molitvu i od Neba tražiti Božju snagu. Na jednom grobu u Hrvatskoj vidio sam sliku maloga, rekao bih, četverogodišnjaka, na čijem su nadgrobnom natpisu roditelji napisali: ‘Samo Bog zna zašto.’ Da, Bog je sebi uzeo najčišće, nevino srce toga djeteta, jer tko zna kojim bi putevima taj život išao da ga Bog nije zaštitio. Nama ostaje najveća bol zbog odlaska tog djeteta, ali Bog mu je dao život, Bog ga je i uzeo. Bog je Gospodar života.

Pitanja o sakramentu krštenja i vjenčanja

Otkad je kumovima zabranjeno držati dijete na krštenju?

Osobno, preporučam roditeljima da na obredu sami drže dijete, a da kumovi budu uz njih i drže krsnu svijeću. Zgodan trenutak da kum ili kuma prihvate dijete je nakon blagoslova majke i oca te svih prisutnih. Kumovi koji već imaju malu djecu, to je ostvarivo, ali ako nemaju djecu, pa nemaju iskustva držanja male djece, dijete osjeti njihovu nervozu pa i samo postane nervozno. Sve u svemu, majka i otac su od Boga primili to dijete, oni su prvi odgojitelji njegove vjere, na njihovu vjeru se krsti to dijete i cijela obitelj i župna zajednica je angažirana oko odgoja u vjeri toga djeteta.

Primijeti se ponekad da se brojni mladenci petkom ili subotom vjenčavaju samo obredno, odnosno bez svete mise. U tom slučaju ne primaju Isusa, a tako ostane i u nedjelju. Mislim da je to nepotpuno. Molim vas komentar.

Ovdje je potrebno istaknuti da u Katoličkoj crkvi ženidbu mogu sklopiti dvoje katolika ili jedan katolik i jedan nekatolik. U potonjem slučaju sakramentu pričesti pristupa samo katolička strana. Jako je lijepo kada se sakrament ženidbe slavi kod svete mise. Nezgodno bi bilo sakrament ženidbe slaviti samo kao produžetak obreda.

Vrlo je važno da taj trenutak, u kojem se izriče ženidbeno obećanje u dobru i zlu, zdravlju i bolesti, mladosti i starosti, bude unutar euharistijskoga slavlja.

Mladence u pripremama za slavlje uvijek pozivamo i naglašavamo koliko je važno na početku novoga života učiniti inventuru dosadašnjeg života i napraviti dobar ispit savjesti, a to činimo i s vjernicima i s onima koji nisu katolici.

 

Emisija “Halo, velečasni!” emitira se svakog petka u 8.05 na Hrvatskome katoličkom radiju, a svi slušatelji pitanja mogu poslati SMS porukom na broj 099 460 9988 ili na e-mail HKR-a vjerski@hkr.hr.

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja