Budi dio naše mreže

Što znači pranje ruku u euharistiji, zašto je Gospodin uzeo voljenu osobu te kako estradne osobe jednostavno dobiju poništenje braka? Pročitajte odgovore na ova pitanja na koja je u emisiji HKR-a "Halo, velečasni?" 25. listopada odgovarao mons. Zlatko Koren, župnik Župe sv. Blaža.

/ at

Gdje je sada moja majka, zašto ju je Gospodin iznenada uzeo i bdije li ona nada mnom i s neba?

Majčina ljubav je najbliža onoj Božjoj ljubavi. Iako, Božja ljubav neizmjerna je ljubav i toj ljubavi je sve moguće. S druge strane pročitao sam jedan natpis na jednom grobu koji daje odgovor na pitanje koje se često postavlja: Zašto se nešto nekada dogodilo? Zašto je netko u ovome trenutku pošao sa ovoga svijeta u vječnost? Je li to prerano? Napisan je natpis koji prati smrt mlade osobe: “Samo Bog dragi zna.” Smatram da je uvijek potrebno sagledavati stvarnost na jedan cjelovitiji način. Kod smrti naših voljenih ne smijemo se samo začahuriti u pitanje zašto se to sada dogodilo. Moramo sagledati i koga smo imali. Ako samo gledamo koga smo izgubili, nepravedni smo prema onoj stvarnosti, onoj ljubavi, podršci, ohrabrenju koje je zračilo iz određene osobe koja je s nama dijelila određenu dionicu životnoga putovanja.

Što znači pranje ruku u euharistiji i je li obavezno?

Pranje ruku u euharistiji posebna je gesta nastala u trenutku kada su svećenici primali različite darove koje su vjernici prinosili na oltar te je nakon toga primanja bilo potrebno oprati ruke kako bismo čistim rukama mogli pristupiti oltaru, darovima kruha i vina koje će na oltaru postati Njegovo tijelo i Njegova krv. Ova gesta i sada prati jedan poziv jedan poziv, čišćenje, pranje. Pranje u kojem želimo čistim srcem i čistim mislima pristupiti oltaru Božje. Obavezno je svećenika koji predslavi euharistiju, a svećenik pranje prati riječima: “Operi me Gospodine od mojega bezakonja i od grijeha me mojega očisti.”

Kako to da estradne osobe, primjerice pjevači i glumci vrlo jednostavno dobiju crkveno poništenje ženidbe?

Poništenje crkvenoga braka nitko ne dobije jednostavno. Da bismo mogli govoriti o bilo kome tko je to dobio morali bismo imati jako puno saznanja i morali bismo ući u bit problematike na temelju koje je došlo do izricanja takvog suda mjerodavne crkvene vlasti. Ako slušateljica ima konkretni slučaj mogu ga protumačiti. Ono što iz medija čitamo o rastavama pjevača ili glumaca, medijska je strana priče. Uvijek moramo čuvati dostojanstvo osobe, pogotovo one koja je u svom životnom hodu imala određene rane i te rane nisu tu da ih produbljujemo, već da ih zacjeljujemo. Ono što je sigurno, danas je potreban jedan kritički pristup prema stvarnosti koja nam se servira na portalima i u medijima. Ne samo danas, u svim vremenima je to bilo potrebno, ali danas se suočavamo s ljudima koji misle da sve znaju. S druge strane, suočavamo se s ljudima koji žele govoriti o nekoj temi na temelju nekog naslova ili slike. Da bismo mogli kompetentno govoriti o nekoj temi, potrebno je mnogo više od naslova i slike. Potrebno je provjeriti izvore iz kojih se razvio određeni članak.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja