Budi dio naše mreže

Što odgovoriti kada me pitaju 'koji sam horoskopski znak', te kako ove nedjelje u župi objediniti proslave 'Dana bolesnika' i 'Dana braka'? - dva su pitanja koja smo izdvojili iz ovotjednog izdanja HKR-ove emisije 'Halo, velečasni'' u kojoj je odgovore na pitanja našim slušateljima pokušao dati vlč. Ljubo Vuković, župnik zagrebačke župe Sv. Nikole Tavelića.

/ anh

Kako ove nedjelje u župi objedniti proslave ‘Dana bolesnika’ i ‘Dana braka’?

Kao prvo, vrhunac je što je taj dan, 11. veljače, u liturgijskoj godini Šesta nedjelja kroz godinu i ta će nedjelja ima prvenstvo pred svime, a na blagdan Majke Božje Lurdske oduvijek je Svjetski dan bolesnika. To se sada poklopilo s redovitom nedjeljom, koja ima prednost inače pred svime, a za Svjetski dan braka je određeno da ga obilježavamo u drugoj nedjelji u veljači.

„To je sada pitanje tradicije, običaja, te prakse svake određene župe i okolnosti. Kod mene u župi nemamo taj dan bolesničko pomazanje, a u molitvi vjernika se spomene i u propovijedi ‘riječ ili dvije’ o ‘Danu bolesnika’. Netko to puno svečanije obilježi, no ne bi se time opterećivao kako i što. Svaki župnik će to napravi onako kako je do sada radio, nemamo neke određene upute”, primjetio je vlč. Vuković.

U nekim župama taj dan obilježavaju ‘župne bračne zajednice’ – npr. proslavom bračnih okruglih jubileja onih koji ih u toj godini slave – a uz to kod njega u župi Sv. Nikole Tavelića u zagrebačkoj Kustošiji inače župni vikar vlč. Višeslav Foretić okuplja parove tako da je u ovoj pastoralnoj godini do sada imao devet susreta bračnih drugova, mimo ‘Dana braka’, te mu se čini da samo jedan dan time obilježiti nije dovoljno. „Možda bi stoga bilo dobro češće okupljati u župi bračne drugove, a ne samo jedan dan u godini”, sugerira ‘radijski župnik’.

Ponekad me na poslu pitaju ‘što sam po horoskopu’. Ne volim kad me to pitaju pa najčešće kažem ‘ništa’ ili da sam ‘dijete Božje’, jer u to ne vjerujem i ne želim se takvom deklarirati? No, što da im odgovorim, što bi bilo ispravno reći?

„Ja se s time ne bih opterećivao. Horoskop je zlo i grijeh ako se netko čvrsto drži onoga što pročita u horoskopu, jer mu zapravo drugi sugeriraju kako bi se on tog mjeseca treba možda ponašati i što ga sve čeka, pa smo se zbog toga prepali”, odgovorio je vlč. Ljubo Vuković uz daljnje pojašnjenje:

Horoskop je zabava ako se prema njemu odnosimo kroz šalu, kao i kada slično činimo s ostacima na dnu ispijene šalice.

„Ali ako se netko čvrsto drži toga i vjeruje u to, onda je u problemima.”

Naš suradnik horoskop ipak doživljava kao pošalicu, no i priznaje da se ne susreće s time. Nije toliko rašireno i rijetki ljudi s time imaju problem. „Barem ja, niti u ispovijedi ne slušam o tome, i nije to nešto čemu bi trebalo pridavati nekavu pozornost, tako da je ‘dijete Božje’ uvijek ispravno reći”, zaključio je vlč. Vuković ovo izdanje emisije ‘Halo, velečasni?’ u kojoj je naš drugi suradnik vlč. Damir Ocvirk župnik zagrebačke župe Sv. Josipa na Trešnjevci.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja