Budi dio naše mreže

Korizmene e-Duhovne vježbe zamišljene su kao poticaj na razgovor s Bogom kroz pet koraka: pripremu, čitanje, razmatranje, korak “Još malo” i molitvu. Autor teksta razmatranja šestog tjedna e-Duhovnih vježbi je fra Darko Tepert.

/ dt

U dogovoru s franjevcima iz Pazina, prenosimo isječke iz duhovnih vježbi za korizmu 2019. U njih se možete uključiti preuzimajući mobilnu aplikaciju za Android i iOS.

Uvod

Danas je Velika subota. Danas pokušaj i ti više vremena posvetiti šutnji. Ako ti je zgodno i ako u tvojoj crkvi postoji uređeni Božji grob, možeš ovo razmatranje provesti pred likom Isusa položena u grob. Ako ti to nije moguće, poslužit će mašta.

Priprema

Zamisli sada da si u vrtu pred Isusovim grobom. Pokušaj ne misliti ni o čemu drugomu. Ostani duže u šutnji. Ako ti dođu na pamet neke misli, odbaci ih i vrati se u šutnju. Neka ova šutnja bude duža nego kod prijašnjih razmatranja. Odbacuj sve misli i vraćaj se u šutnju.

Čitanje: Iv 19, 31-42

Kako bijaše Priprava, da ne bi tijela ostala na križu subotom, jer velik je dan bio one subote, Židovi zamoliše Pilata da se raspetima prebiju golijeni i da se skinu. Dođoše dakle vojnici i prebiše golijeni prvomu i drugomu koji su s Isusom bili raspeti. Kada dođoše do Isusa i vidješe da je već umro, ne prebiše mu golijeni, nego mu jedan od vojnika kopljem probode bok i odmah poteče krv i voda. Onaj koji je vidio svjedoči i istinito je svjedočanstvo njegovo. On zna da govori istinu da i vi vjerujete jer se to dogodilo da se ispuni Pismo: »Nijedna mu se kost neće slomiti.« I drugo opet Pismo veli: »Gledat će onoga koga su proboli.«
Nakon toga Josip iz Arimateje, koji je – kriomice, u strahu od Židova – bio učenik Isusov, zamoli Pilata da smije skinuti tijelo Isusovo. I dopusti mu Pilat. Josip dakle ode i skine Isusovo tijelo. A dođe i Nikodem – koji je ono prije bio došao Isusu noću – i donese sa sobom oko sto libara smjese smirne i aloja. Uzmu dakle tijelo Isusovo i poviju ga u povoje s miomirisima, kako je u Židova običaj za ukop.
A na mjestu gdje je Isus bio raspet bijaše vrt i u vrtu nov grob u koji još nitko ne bijaše položen. Ondje dakle zbog židovske Priprave, jer grob bijaše blizu, polože Isusa.

Razmatranje

Kao i jučer, razmatraj zamišljajući kako si prisutan ovdje, između Kalvarije i Isusova groba. Promatraj vojnike kako skidaju osuđenike s križeva i kako skidaju Isusa. Promatraj kako jedan od vojnika kopljem probija Isusov bok. Promatraj Josipa iz Arimateje i Nikodema kako dolaze po Isusovo tijelo, kako ga povijaju i mažu miomirisima i kako ga polažu u grob. Polako prolazi mislima svakim prizorom i pokušaj zamisliti detalje. Komu se osjećaš najbliže? U kojemu se prizoru najlakše vidiš? Zašto?

Još malo

Još malo šutnje. Zamisli se kako sjediš u vrtu. Proljeće je, lijep je dan, možda se osjeti lagani povjetarac. Svježe su uspomene na muku i križ. Ostani i dalje u šutnji. Iznenadi sebe samoga koliko možeš ostati. Iznenadi Gospodina ljubavlju koju ćeš mu ovom šutnjom iskazati. Bdij uz njega. Nemoj brzo prijeći preko ovoga koraka. Gospodin za tebe leži u grobu. Daj mu svoju zahvalnu šutnju.

Molitva

Hvala ti, Gospodine, jer me neprestano iznenađuješ svojom blizinom. Prati me i dalje svojom ljubavlju i pomozi mi da neprestano sve oko sebe iznenađujem ljubavlju. To molim tebe koji živiš i kraljuješ u vijeke vjekova. Amen.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja