Budi dio naše mreže

Gospodin te hrani - 29. dan korizmenih e-duhovnih vježbi

Za ovu korizmu pazinski fratri predložili su jedan izazov. Pozivaju sve ljude da pročitaju Evanđelje po Mateju u cijelosti. Kroz izazov će svaku odvažnu dušu voditi svakodnevni poticaji, smjernice za čitanje teksta i njegovo tumačenje, razmatranje te prijedlog za molitvu. Čitatelji mrežne stranice Hrvatske katoličke mreže mogu svakodnevno pratiti izvadak iz e-duhovnih vježbi. U ovim e-duhovnim vježbama vodi nas fra Darko Tepert.

/ bg

U dogovoru s franjevcima iz Pazina, prenosimo isječke iz korizmenih e-duhovnih vježbi 2020. Ako već niste, svakako preuzmite mobilnu aplikaciju e-duhovne vježbe za Android i iOS.

Mt 15,29-39

Uvod

Danas budi pred Gospodinom sa zahvalnošću. Sjeti se kako se on brine za tebe. Sjeti se svih onih trenutaka u kojima ti je pokazao da te ne napušta. Ako se tako u tebi probudi osjećaj sigurnosti, ostani u njemu neko vrijeme. Ako i dalje osjećaš nesigurnost, predaj ju Gospodinu i ostani pred njim.

Čitanje (Mt 15,32-39)

Bilo ti je predloženo da pročitaš zadnji dio petnaestoga poglavlja Matejeva evanđelja u kojem je najprije kratak sažetak Isusova djelovanja u Galileji nakon kojega slijedi odlomak koji je prenesen ovdje. Pažljivo ga pročitaj.

A Isus dozva svoje učenike pa im reče: »Žao mi je naroda jer su već tri dana uza me, a nemaju što jesti. Otpraviti ih gladne neću da ne klonu putem.« Kažu mu učenici: »Odakle nam u pustinji toliko kruha da nahranimo toliko mnoštvo?« A Isus im reče: »Koliko kruhova imate?« Oni će: »Sedam, i malo riba.«

Nato zapovjedi mnoštvu da posjeda po zemlji, uze sedam kruhova i ribe, zahvali, razlomi i davaše učenicima, a učenici mnoštvu.

I jeli su i nasitili se. A od preteklih ulomaka nakupiše sedam punih košara. A blagovalo je četiri tisuće muškaraca, osim žena i djece.

Tada otpusti mnoštvo, uđe u lađu i ode u kraj magadanski.

Kratko razmisli o ovome odlomku, o Isusovu odnosu prema ljudima i o njihovim potrebama. Neka koji trenutak ova riječ odzvanja u tebi, a onda pročitaj sljedeća objašnjenja.

Čini se da je Isus sada među poganima. U odlomku iz prethodnoga razmatranja bio je u krajevima tirskim i sidonskim, to jest na području Fenicije. Sada se spušta do Galilejskog jezera, a njegova istočna strana pripadala je području koje se nazivalo Dekapol, a sastojalo se od desetak poganskih gradova. U odlomku o umnažanju kruha više se puta spominje broj sedam koji je u nekim drugim biblijskim tekstovima povezan s poganima. Osobito je to vidljivo u Djelima apostolskim gdje apostoli izabiru sedmoricu poslužitelja koji će se brinuti za zapostavljene članove Crkve čiji je jezik bio grčki, a ne hebrejski ili aramejski (Dj 6,5). Sedam je i broj poganskih naroda koji su živjeli u Obećanoj zemlji prije dolaska Izraelaca (Dj 13,19).

Isus se ponovno penje na goru (Mt 15,29) kao što je to bio slučaj i na početku Govora na gori (5,1). Ovdje kao da se događa praktično ostvarenje Blaženstava jer se sada mijenja položaj onih koji trpe loše životne okolnosti. Isus ih liječi. Mnoštvo to vidi i slavi Boga. Ako je riječ o poganima, onda svjedočimo velikomu širenju vjere, koje je navijestila ona strankinja kojoj je Isus ozdravio kćer.

Sada započinje tvoje razmatranje. Ako ti je potrebno, vrati se na odlomak iz Evanđelja i još jednom ga pročitaj. Razmisli što ono govori tebi osobno. Ostavi si za to dovoljno vremena. Nemoj žuriti. To je najvažniji dio tvoga razmatranja. Tek nakon toga prijeđi na sljedeći korak, na razmatranje koje ti je ponuđeno u nastavku.

Razmatranje

Promatraj kako za Isusa ne postoje granice među ljudima. On je poslan i Židovima i poganima iz svih naroda. Za Isusa nije bitno kojem narodu pripadaš, nego kakav si čovjek i kolika je tvoja vjera. Neka ni tebi ne budu važne granice koje ljudi znaju izgraditi između sebe.

Isus te pronalazi u tvojoj situaciji koja može biti teška i beznadna. On je onaj očekivani Mesija koji je trebao ostvariti pravdu, vratiti zdravlje, donijeti spasenje. Promisli koja je tvoja teška situacija u kojoj želiš Gospodinovu prisutnost. Od čega želiš da te izliječi? Prisjeti se je li te već koji put Gospodin izbavio iz neke teške situacije. Ako se sjećaš takvog trenutka, zagledaj se u njega s divljenjem, poput onoga mnoštva, i znaj da Isus suosjeća i sada s tobom i dolazi ti ususret.

Moguće je da tvoja vjera katkad dođe na kušnju. Moguće je da i ti postaneš zaboravljiv poput Isusovih učenika. Moguće je da se ne sjećaš uvijek svega onoga što ti je on učinio. Sjećanje ti pomaže da se suočiš s nevoljama pouzdajući se u Boga.

Molitva

Zamoli danas Gospodina da ti otvori oči za druge ljude, za sve ljude ovoga svijeta, bez obzira kojem narodu pripadali.

Zamoli ga da iskorijeni iz tvoga srca mržnju prema pripadnicima drugih naroda ili skupina, pa da svakoga čovjeka promatraš najprije kao čovjeka.

Moli Gospodina da ti obnovi sjećanje na njegova velika djela, na ona djela koja su opisana u Svetom pismu, na velika djela koja je učinio u povijesti svijeta, ali i na velika djela koja je učinio u tvome životu.

Moli ga da u tebi neprestano raste žudnja za susretom s njime u euharistiji.

Zahvali mu za svaki dar koji ti je dao. Neka i to bude tvoja euharistija.

Kao pripremu za sutrašnje razmatranje, danas tijekom dana pročitaj prvih dvanaest redaka šesnaestoga poglavlja Matejeva evanđelja (Mt 16,1-12).

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja