Budi dio naše mreže

Poljaci štovanje Gospe Fatimske povezuju prije svega s papom Ivanom Pavlom II., osobito nakon što je čudom preživio atentat 13. svibnja 1981., no rijetki se sjećaju da je Fatimska poruka u Poljskoj bila poznata mnogo ranije.

/ ts

Godine 1978. vlada komunističke Poljske zaplijenila je kip Gospe Fatimske koji je donesen u zemlju. Zašto su komunisti toliko mrzili Fatimu i koji je bio plan kardinala Stefana Wyszyńskog u ovom slučaju? Odgovor na to daje Aleteia.

Ne samo Ivan Pavao II.

Poljaci štovanje Gospe Fatimske povezuju prije svega s papom Ivanom Pavlom II., osobito nakon što je čudom preživio atentat 13. svibnja 1981., no rijetko se sjećaju da je Fatimska poruka u Poljskoj bila poznata mnogo ranije.

Glas o Marijinim ukazanjima u Portugalu stigao je u Poljsku u razdoblju između dvaju svjetskih ratova. Odmah nakon Drugoga svjetskog rata, u listopadu 1945., poljski su biskupi odgovorili na apel pape Pija XII. i odlučili posvetiti Poljsku Bezgrešnom Srcu Marijinu, kako je Djevica tražila u ukazanjima. Nastojanja u tom smjeru prvi je učinio primas Poljske, sluga Božji kardinal August Hlond.

Čin posvete odvijao se u tri faze: prvo u poljskim župama 7. srpnja 1946., zatim na biskupijskoj razini 15. kolovoza, a na kraju je, 8. rujna, cijela zemlja bila posvećena Srcu Blažene Djevice Marije.

Tim je događajima prisustvovao novi član Poljske biskupske konferencije Stefan Wyszyński, zaređen za biskupa 12. svibnja 1946. Ako su njegov život i služba bili prije svega povezani sa štovanjem Gospe Jasnogorske, Fatimska poruka zasigurno mu nije bila strana. ‘Primas tisućljeća’, kako su zvali kardinala Wyszyńskog, zapravo je širio kult Gospe Fatimske i pobožnost prvih subota.

Kardinal Wyszynski sa slikom Gospe Čenstohovnske / Foto: Vatican News

Osporavana Fatima

Teško je povjerovati, ali štovanju Gospe Fatimske posebno se protivio komunistički režim u Poljskoj koji se, blago rečeno, loše odnosio prema Crkvi. Razlog je bila činjenica da je Blažena Djevica Marija u svojim ukazanjima u Fatimi tražila molitve za obraćenje Rusije, nazivajući komunizam ‘ateističkom propagandom’ i govoreći o boljševičkim zločinima.

Nije iznenađujuće što su vlasti na sve oblike pobožnosti povezane s Fatimom gledale s nenaklonošću te su ih značajno ograničile, pa čak u nekim oblicima i zabranile. Na primjer, sve publikacije na tu temu bile su strogo cenzurirane, a nekima je zabranjeno tiskanje.

Kršenje ovih zabrana tijekom staljinističkog razdoblja koštalo je fra Innocentyja Wójcika, franjevca iz Niepokalanówa, dvije godine zatvora.

Persona non grata iz Fatime

Komunistički režim nije čak dopuštao ni da kipovilijepe Gospođe’ iz Fatime uđu u zemlju. Primas Wyszyński darovao je 1961. godine palotincima iz Zakopana kip koji je primio od čuvara u Fatimi, a koji se i danas nalazi u poznatom svetištu Krzeptówki u poljskim Tatrama.

Drugi kip koji je stigao u Poljsku bio je jedan od 45 koje je 1967. u Fatimi posvetio papa Pavao VI. Morali su biti poslani u razne zemlje, uključujući i Poljsku, ali su morale proći još dvije godine prije nego što je o. Ciurej kip uspio prokrijumčariti u Poljsku, samo zato što je koristio svoju američku putovnicu.

Kardinal Wyszyński dao je kip Gospe Fatimske prenijeti u Niepokalanów, ali zbog straha od zaplijene nije izložen na javno štovanje u crkvi, već se čuvao u klaustru franjevačkog samostana.

Pokornička procesija s Gospom Fatimskom i relikvijama/Foto: Vigilare

Blažena Djevica Marija ‘uhićena’

Najzanimljivija priča, međutim, vezana je za treću sliku koja je zračnim putem stigla u Poljsku početkom svibnja 1978. Upravo je s Gospinim kipom završavalo Hodočašće mira koje je započelo u Fatimi.

Članovima takozvane ‘Plave vojske‘ koji su donijeli Bogorodičin kip bilo je dopušteno napustiti zrakoplov no, po naredbi komunističkog režima, kip je zadržan na letu i zaključan u kokpitu.

Gotovo tjedan dana zrakoplov s ‘uhićenom’ Gospom Fatimskom ostao je na zatvorenoj pisti, a čuvali su je naoružani stražari (!). Potom je opet poletio, s kipom na letu.

Majka nikada ne napušta

Ne videći mogućnost da se kip vrati i nastavi hodočastiti Poljskom, organizatori Svjetskog hodočašća mira zatražili su od franjevaca iz Niepokalanówa da u svom samostanu naprave siluetu kipa koji je zatim obojen u bijelo i postavljen na postolje s natpisom “Majka nikada ne napušta”. Tako je počelo njegovo hodočašće komunističkom Poljskom.

Slična situacija dogodila se s hodočašćem praznog okvira slike Gospe Čenstohovske. Kardinal Wyszyński osigurao je automobil i vozača od povjerenja, a hodočašće je prošlo neometano.

Tako je Gospa Fatimska posjetila Varšavu, Katowice, Krakow i Jasnu Goru, gdje ju je primas primio sa 75.000 vjernika.

Kardinal Wyszynski i papa Ivan Pavao II. / Foto: Vatican News

Zaštitnica građevinskih dozvola

Sve je više ljudi postalo svjesno ‘uhićenja’ Gospe, a vijest o ovom nesretnom incidentu prešla je granice zemlje, što je izazvalo reakcije i kritiku ograničenja vjerskih sloboda Poljaka od strane komunističkih vlasti.

Kako bi izbjegao sukobe i poboljšao svoj imidž u očima javnog mnijenja iza ‘željezne zavjese’, komunistički je režim zatražio od primasa da kip Gospe Fatimske vrati u Poljsku i nastavi Svjetsko hodočašće mira u Poljskoj.

Vidjevši da se režim počeo zanimati za posjet Bogorodice, primas je iskoristio priliku i postavio uvjet: komunisti su morali odmah pristati na izgradnju 28 novih katoličkih crkava u Poljskoj.

Možemo samo zamisliti s kojim raspoloženjem su se vlasti složile, ali su to učinile bez odlaganja. U međuvremenu je krakovski nadbiskup postao papa, a sljedećeg je ljeta, bez ikakvih prepreka, kip Gospe Fatimske, koji je posvetio Ivan Pavao II., stigao u Poljsku kako bi započeo svoje dugo hodočašće biskupijama i župama te zemlje.

Majka nikada ne napušta i kao svaka majka pomaže svojoj djeci!

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja