Budi dio naše mreže

Franjevci Reda Manje braće (OFM) - Sve što čine proizlazi iz odnosa s Gospodinom

"Sve što franjevci čine utemeljeno je u njihovom odnosu s Gospodinom, u čemu im je asiški siromah najbolji primjer, a onda iz toga proizlazi njihova ljubav prema svemu stvorenome, prema onima koji su im slični ili potpuno drugačiji", istaknuo je fra Ivan Landeka.

/ fra Siniša Pucić

Franjevci Reda Manje braće (OFM) bila je tema druge emisije Hrvatskog katoličkog radija o redovništvu „Pozvani i poslani“ u kojoj su gostovali fra Ivan Landeka, odgojitelj bogoslova u Dubravi, iz Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja BDM sa sjedištem u Mostaru; fra Marko Ćosić, dekan bogoslova na Kaptolu, iz Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda sa sjedištem u Zagrebu; te Paula Stier, predsjednica Zagrebačkoga područnog bratstva Franjevačke mladeži – Frame.

Govoreći o bratstvu kao temeljnoj oznaci franjevaštva, fra Ivan je naglasio kako je sv. Franjo upravo u bratskom životu s drugima prepoznao ono što Gospodin želi od njega, a što se i današnji franjevci trude živjeti, nasljedujući njegov primjer.

Znate li da je sv. Franjo bio u Hrvatskoj?

„Sveti Franjo je u tada već podijeljenom društvu htio biti minores, manji u društvu te je svoju veselu družinu pokornika iz Asiza nazvao Redom Manje braće, onima koji će biti bližnji jednostavnim, siromašnim ljudima.“ Sve što franjevci čine, nastavlja fra Ivan, utemeljeno je u njihovom odnosu s Gospodinom, u čemu im je asiški siromah najbolji primjer, a onda iz toga proizlazi njihova ljubav prema svemu stvorenome, prema onima koji su im slični ili potpuno drugačiji. U Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini Red Manje braće djeluje unutar čak pet franjevačkih provincija, a nastale su od provincije Bosne srebrne.

Redovito sam slušao o susretima s fratrima kao onima koji su činili dobro svim ljudima koje su susretali, čime su mi zapravo objasnili sliku Boga kakav On zapravo jest – dobar, sama ljubav.

Znate li da je sv. Franjo bio u Hrvatskoj? To je potvrdio i fra Marko, izdvojivši kako se upravo u kapeli franjevačkog samostana u kojem on živi, na adresi Kaptol 9 čuva uspomena na mjesto boravka sv. Franje i njegove braće koji su se kratko zadržali na ovim prostorima.

Ujedno je i fra Marko kratko posvjedočio o svom pozivu. „Dolazim iz vjerničke obitelji, porijeklom iz Banja Luke, a u kojoj sam redovito slušao o susretima s fratrima kao onima koji su činili dobro svim ljudima koje su susretali, čime su mi zapravo objasnili sliku Boga kakav On zapravo jest – dobar, sama ljubav. Znak da me Bog zove jest i dolazak franjevaca u moju župu u Petrinju. Život u velikoj obitelji mi pomaže u životu u samostanu s brojnom braćom franjevcima, naviknuo sam s ljudima dijeliti tuge i radosti“, rekao je fra Marko, dodavši kako nastoji biti manji brat, a tu volju i čežnju Bog prepoznaje i pomaže.

Franjevačka duhovnost nas formira kao ljude i vjernike, a i živeći bratstvo u Frami nastojimo biti jedni prema drugima kao istinska braća i sestre.

Franjevačka obitelj u svijetu je mnogobrojna, ne čine je samo redovnici i redovnice, nego i laici, članovi Franjevačkog svjetovnog reda i njegovog podmlatka Franjevačke mladeži-Frame. Upravo velikim zalaganjem braće franjevaca OFM-a, već gotovo 30 godina u crkvenom i društvenom životu Hrvatske aktivno djeluje veliko bratstvo Frame. „Moja obitelj je uvijek bila usko vezana uz franjevce, koji su nam bili inspiracija, a takav je slučaj i kod mnogih framaša. Franjevačka duhovnost nas formira kao ljude i vjernike, a i živeći bratstvo u Frami nastojimo biti jedni prema drugima kao istinska braća i sestre. Franjevci su nam kao duhovni asistenti u bratstvima Frame diljem Hrvatske veliki primjer, jer nas upućuju na pravi izvor – Isusa Krista“, rekla je framašica Paula iz Samobora. Kako bi radosno služili Bogu i ljudima, kao istinski Glasnici velikoga kralja, osim redovitih susreta i župnih aktivnosti, članovi Frame najpoznatiji su po svojoj karitativnoj djelatnosti, učinkovito pomažući pojedincima, obiteljima i različitim skupinama ljudi.

U svakoj emisiji „Pozvani i poslani“ slušatelji će moći osvojiti i vrijedne nagrade, a pozivaju se i da se jave na Facebook stranicu Pozvani i poslani te na e-mail adresu pozvaniiposlani@gmail.com. Idućeg utorka s početkom u 18 sati u idućoj emisiji s. Marija Zrno ugostit će Milosrdnice sv. Vinka Paulskoga.

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja