Budi dio naše mreže

Preskakati nedjeljna slavlja znači direktno kršiti Božja zapovijedi, ali u konačnici znači i prestanak služenja. Jer kako služiti ako se nemam gdje učiti služenju? Stoga vratimo se euharistiji, živomu Kristu i učimo se služenju od Njega samoga!

/ im

Franjevac HFP. sv. Ćirla i Metoda, fra Vinko Brković na svojim je društvenim mrežama objavio promišljanje o važnosti euharistije iz koje proizlazi ljubav prema služenju drugima i drugačijima.

U nastavku prenosimo promišljanje fra Vinka Brkovića:

Euharistija je susret s Bogom koji se daje čovjeku, meni i tebi, bez ikakve zadrške. I iz tog čina mora se rađati želja za susretom s drugim čovjekom. Susret s čovjekom mora se događati od onog trenutka: “Idite u miru”. Pozvani smo spustiti se do nogu drugoga čovjeka. Možda nam je odbojno služiti, no Krist nam je dao primjer kako i još važnije, zašto služiti. Ljubav je apsolutni kriteriji služenja. Bog koji mene pere, poziva me da i ja činim isto drugima.

Ljubav je apsolutni kriteriji služenja.

Euharistija koja bi bila ispražnjena od ovoga trenutka pranja nogu bila bi samo ljudska projekcija Boga, skup čina koji su prazni. Mogu oni biti neizmjerno veličanstveni i lijepi, ali prazni su bez ovog božanskog čina služenja. Dolaziti na lijepa liturgijska slavlja, a ne željeti služiti drugome i drugačijem znači promašiti čitavu bit sakramenta euharistije. Krist pere noge kukavicama, zatajiteljima, oholicama, onima koji traže svoje pozicije, a u konačnici i vlastitom izdajici. Koliko je to važno i jako svjedočanstvo. On koji je postavljen za ljude, doživljava izdaju od tih istih ljudi, ali to Ga ne sprječava da pere noge, da preuzme ulogu roba.

Krist pere noge kukavicama, zatajiteljima, oholicama, onima koji traže svoje pozicije, a u konačnici i vlastitom izdajici.

Svim srcem čezne blagovati s nama (usp. Lk 22,15) no to blagovanje sadrži i želju za konkretnim činom ljubavi koji prethodi onom posljednjem činu polaganja života. Nemojmo se zavaravati da ćemo položiti život za svoje prijatelje, ako nismo spremni spustiti se u svakodnevici do njihovih nogu. Euharistija je izvor života Crkve, ali i izvor života za svakoga od nas. Preskakati nedjeljna slavlja znači direktno kršiti Božja zapovijedi, ali u konačnici znači i prestanak služenja. Jer kako služiti ako se nemam gdje učiti služenju? Stoga vratimo se euharistiji, živomu Kristu i učimo se služenju od Njega samoga!

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Vinko Brković (@fravinkobrkovic)

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja