Budi dio naše mreže

Tko kaže da ne možeš provesti nekoliko sati u tihoj molitvi u vlastitom domu? Čak i ako nisi s drugim ljudima, ovi materijali ti mogu pomoći da se „obnoviš“ tijekom nekoliko sati gdje god da se nalaziš.

/ im

Prenosimo duhovnu obnovu i materijale koji su izvorno objavljeni na web stranici Opus dei, i koji ti mogu pomoći da  i doma prođeš jednu malenu duhovnu obnovu.

1. Uvod

Duhovna obnova je prilika za par sati tihe molitve u kojima gledamo na vlastite živote u Božjoj prisutnosti. U svakodnevnoj užurbanosti može biti teško pronaći to vrijeme – a sada i ovaj ritam koji nam nameće pandemija donosi neke nove izazove – ali najbolji način za učiniti ovu duhovnu obnovu je pronaći vrijeme i mjesto gdje se možemo moliti: ostavite po strani druge zadatke, ugasiti telefon. Dobra je ideja činiti bilješke i ideje koje nam sinu tijekom obnove, ali najvažnije je da se stavimo pred Gospodina, da gledamo Njega i dozvolimo njemu da nas gleda.

2. Razmatranje

Razmatranje poslušajte ovdje.

3. Duhovno štivo

Razmatrajući Marijin život i oponašajući ju, dopuštajući joj da nas vodi za ruku, pomoći će nam da u onima oko nas, u našim rođacima i prijateljima, uzburkamo veću otvorenost svjetlu vjere. Tekst pročitajte ovdje.

4. Ispit savjesti

Pitanja koja donosimo mogu nam pomoći da u Božjoj prisutnosti razmišljamo kako smo djelima odgovorili na njegovu ljubav. Na početku može pomoći zazivanje Duha Svetoga, a na kraju sam čin kajanja izražavajući žaljenje zbog vlastitih grijeha i moleći Božju milost kako bismo mu se vratili i ostali blizu njega. Čin kajanja može biti koji god želimo, uključujući i jednostavne riječi svetog Petra upućene Isusu nakon uskrsnuća: „Gospodine, ti sve znaš, tebi je poznato da te ljubim.“ (Iv 21:17).

Čin prisutnosti Božje

1. “Tih dana usta Marija i pohiti u Gorje” (Lk 1, 39). Djevica je bila trudna i nije se dvoumila da li da krene na put kako bi posjetila svoju rođakinju, svetu Elizabetu. Nastojim li i ja pohitati kako bih pomagala, činila usluge i služila, onima kojima je to potrebno? Jesam li spremna promijeniti svoje planove kada osobe ili okolnosti to zahtijevaju?

2. Djevica je Majka lijepe ljubavi. Njegujem li ljubav prema svom suprugu malim znakovima ljubavi, nježnosti, pažnje, slušajući ga, brinući se za sebe i slično. Nastojim li mu život učiniti ugodnim?

3. Molim li pod zaštitom Djevice, vjerom kršćanske majke, da moja djeca ili djeca drugih otkriju veličinu Isusa Krista? Bi li me radovalo da mu se potpuno predaju, ukoliko je to njihov poziv?

4. “Nije dovoljno znati da je ona Majka; nije dovoljno Nju kao takvu priznavati i u tom smislu o Njoj govoriti: Ona je tvoja Majka, ti si njezino dijete. Ona tebe ljubi kao da si njezino jedino dijete na ovome svijetu” (Prijatelji Božji, br. 293). Nastojim li se obraćati Mariji u pouzdanju malene kćeri kojoj je potrebna ljubav i sigurnost?

5. “Dođi, o Duše Sveti! Prosvijetli moj razum kako bih spoznala tvoje zapovijedi. Osnaži moje srce u neprijateljskim iskušenjima! Ražari moju volju…” (Molitva svetoga Josemarije iz 1932. godine, Entrevista sobre el Fundador del Opus Dei, Rialp, str. 167). Računam li na pomoć Duha Svetoga kako bih otkrila u čemu mogu više nalikovati na Krista? Na koji način mi njegovi poticaji pomažu da popravim svoj karakter i da se sve ljepše odnosim prema onima koji su u mojoj blizini?

6. “Al’ ću odsad uvijek biti s tobom, jer ti prihvati desnicu moju: vodit ćeš me po naumu svojem da me zatim uzmeš u slavu svoju” (Ps 73, 23-24). Kakvo je moje prepuštanje pratnji u duhovnom vodstvu? Nastojim li, dok s Gospodinom razmatram savjete koje dobivam, otkriti na što me poziva?

7. “Vjetar puše gdje hoće”, kaže Isus Nikodemu (Iv 3, 8). Nastojim li shvatiti, kao i Nikodem, da mi Bog može govoriti po drugima i po onome što mi se događa u danu?

Djelo kajanja

5. Odluke

Donesite nekoliko kratkih i točno određenih odluka koje ste vidjeli u molitvi i nastojte ih ispunjavati tijekom ovog mjeseca.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja