Budi dio naše mreže

Duh Sveti puni naša usta besjedom da izgrađujemo Crkvu, grad Božji koji je utemeljen na Božjoj ljubavi koja ide do zaborava i prezira sebe, za razliku o grada Babilona koji je utemeljen na ljubavi prema sebi koja ide sve do prezira Boga.

/ im

Treća strofa Himna završava stihom koji govori o karizmama vezanim uz riječ: „ti puniš usta besjedom” (sermoneditansguttura). Duh i Riječ (ruah i dabar) dvije su snage koje stvaraju i pokreću svijet (usp. Ps 33,6). Duh i Riječ pokreću i nadahnjuju i proroke (usp. Iz 59,21; 61,1). Na Pedesetnicu Duh silazi na učenike i, pored ostaloga, puni im usta besjedom: tada oni govore u jezicima, propovijedaju, poučavaju, slave i hvale Boga. Pavao će kasnije teološki „obraditi” karizme i staviti ih u pastoralni okvir. Navedimo ovdje samo glavne govorne karizme, piše fra Josip Ikić, član Franjevačke provincije Bosna Srebrena djeluje kao prefekt i odgojitelj sjemeništaraca u Visokom za Svijetlo riječi.

Glosolalija, odnosno „govor u jezicima, dar jezika, različiti jezici”, jest najjednostavnija karizma, ali karizma o kojoj je Pavao najviše govorio i raspravljao da bi je stavio u red (usp. 1 Kor 12-14). Čudno, i danas ova najobičnija karizma izaziva najviše pozornost i rasprava. Glosolalija je govor u nepoznatom jeziku na javnom skupu, ili osobna molitva u nepoznatom jeziku ili pjevanje u nepoznatom jeziku. Ovdje se radi o zvukovima i riječima koji redovito ne pripadaju nijednom postojećem jeziku, nego se oblikuje toga časa. Onaj koji govori u jezicima ne razumije ono što govori, ali je svjestan da govori, može započeti i prestati. Kad se govori na javnom skupu, onda mora slijediti tumačenje jezika.

Onaj koji govori u jezicima ne razumije ono što govori, ali je svjestan da govori, može započeti i prestati

Ovaj drugi dar nije doslovni prijevod nego tumačenje poruke. Oni koji govore u jezicima ili mole imaju dublji odnos s Bogom, slave ga cijelim bićem: duhom, dušom i tijelom. Zanimljivo je da je ovaj fenomen prisutan i kod nekršćanskih religija. To ne znači da se ovdje radi o sugestiji ili padu u trans. Zapravo, Duh ovdje koristi čovjekovu urođenu težnju da nadiđe redovne okvire izražavanja. Vjernik u velikom zanosu može ili šutjeti o svojim mističnim doživljajima ili ih izraziti glosolalijom. Slično rade pjesnici ili umjetnici koji žele izraziti svoje stanje duše: upotrebljavaju riječi bez logičkih pravila ili koriste boje da oslikaju stanje duše a ne likove. Pjevanje u jezicima (usp. 1 Kor 14,15) jest vrsta govora u jezicima prenesena na glazbeno područje. To je nadahnuto pjevanje bez riječi, bez nota, koje oblikuje Duh u ustima molitelja. Kako je impresivno kada stotine ili tisuće ljudi skladno i melodično pjevaju na karizmatskim susretima pod vodstvom nevidljivoga Dirigenta. Naravno, uvijek treba dati prednost „razumnom” pjevanju na karizmatskim susretima. Dar glosolalije, dakle, više koristi za osobnu izgradnju nego za izgradnju Crkve. Od njega su važniji drugi darovi.

Uz karizmu poučavanja idu i karizme riječ spoznaje i riječ mudrosti (usp. 1 Kor 12,8).

Pavao smatra da je dar proroštva najvažniji govorni dar (usp. 1 Kor 14,1-25). Kad se pojavi proroštvo na sastanku, onda ono mora biti provjereno od 2 do 3 osobe koje imaju karizmu razlikovanja (razlučivanja) duhova. Po ovoj karizmi prosuđuje se izvor nekoga nadahnuća, je li došlo od Duha ili od čovjeka ili od zloduha (1 Kor 12,10; 1 Sol 5,19-22). Zatim je važna i karizma poučavanja (usp. Rim 12,7) koju posjeduju učitelji (usp. 1 Kor 12,29; Ef 4,11). Za razliku od proroka, koji dobiva novu Riječ, učitelj uočava nove sadržaje u već objavljenoj Riječi (Bibliji). Uz karizmu poučavanja idu i karizme riječ spoznaje i riječ mudrosti (usp. 1 Kor 12,8).

Duh Sveti puni naša usta besjedom da izgrađujemo Crkvu, grad Božji koji je utemeljen na Božjoj ljubavi koja ide do zaborava i prezira sebe, za razliku o grada Babilona koji je utemeljen na ljubavi prema sebi koja ide sve do prezira Boga. Duh stavlja svoje karizme samo u usta onih kršćana koji umiru vlastitoj slavi, a traže Slavu Božju.

Dođi, Duše Sveti! Stavi svoju Riječ u naša usta da pobožno slavimo euharistiju, da hrabro naviještamo evanđelje, da pravovjerno tumačimo Riječ, da neumorno izgrađujemo kraljevstvo Božje. Otvori uši gluhima da čuju tvoj poziv na obraćenje i pokoru. Odriješi jezik nijemim pastirima i vjernicima da glasno i jasno zastupaju kršćanske istine i vrijednosti u današnjem svijetu. Dođi, Duše Sveti! Ispuni naša srca pjesmom hvale i slave. Amen.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja