Budi dio naše mreže

Crkvena godina završava i počinje ranije od građanske - i to s razlogom. Naš Gospodin zna da nam treba vremena da pripremimo svoja srca - da čujemo poruke onih koji 'viču u pustinji'. Vrijeme došašća nam je dano kao početak: vrijeme da se ‘probudimo’ u spoznaji dolaska našega Spasitelja.

/ dz

Otkupiteljeva Majka ima točno mjesto u planu spasenja, jer „kada dođe punina vremena, odasla Bog Sina svoga: od žene bi rođen, Zakonu podložan da podložnike Zakona otkupi te primimo posinstvo. A budući da ste sinovi, odasla Bog u srca vaša Duha Sina svoga koji kliče: “Abba! Oče!” (Gal 4,4-6)

(sv. Ivan Pavao II., Redemptoris Mater)

Vrijeme ima posebno značenje za katolike u ovo doba godine. Svijet oko nas umire, prelazi u svoje zimsko mirovanje. Pozvani smo razmišljati o smrti, a posebno o smrti voljenih osoba dok molimo za duše koje pate u Čistilištu. Međutim, nije nam samo da razmatramo o smrti, jer ubrzo nakon toga započinjemo pripreme za radosnu svetkovinu Božića.

Crkvena godina završava i počinje ranije od građanske – i to s razlogom. Naš Gospodin zna da nam treba vremena da pripremimo svoja srca – da čujemo poruke onih koji ‘viču u pustinji’. Vrijeme došašća nam je dano kao početak: vrijeme da se ‘probudimo’ u spoznaji dolaska našega Spasitelja. U središtu ovog vremena došašća je priprava za “puninu vremena”, trenutak kada dolazi naš Spasitelj.

Ključ ovog događaja je mlada djevojka — ona koja je prva bila pripremljena za puninu vremena.

Bila je spremna primiti Gospodina, a zatim Ga je bila spremna dati svima nama, dajući Mu prostora i pružajući utočište dok je odrastao kao Obećani. Tijekom došašća posebno razmišljamo o njezinom tjelesnom posredovanju.

Veliki sveci su to znali, a možda u moderno doba nitko to nije znao bolje od pape svetog Ivana Pavla II., koji ju je usvojio kao vlastitu majku mnogo prije nego što je postao papa. Dok nam je dao mnoga razmišljanja o Mariji, njegova enciklika “O Majci Otkupiteljevoj” (Redemptoris Mater) ističe se kao lijepo promišljanje o Marijinoj ulozi u Crkvi i ulozi koju bi ona trebala imati u našem životu.

U njoj nas upoznaje s majkom koja ljubi, dijeleći njezinu priču i pomažući nam da vidimo kako je njezina vrlo ljudska priča dio Božje priče.

Ivan Pavao II. poziva nas da bolje upoznamo Mariju, pokazujući kako nam ova žena može pomoći da se približimo njezinom Sinu.

Dijeleći svoj osobni odnos s njom, Ivan Pavao II. pokazuje nam kako nas izgradnja vlastitog odnosa s Marijom može približiti i Kristu i njegovoj Crkvi. Upoznavajući je bolje, pozivamo je da nam pokaže naš put do Njega.

Izvor: Catholic Exchange

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja