Budi dio naše mreže

Došašće je vrijeme penjanja - hoćemo li postati novi ljudi?

Došašće je vrijeme prepoznavanja svega blaga i bogatstva, svih darova i milosti koje nam Otac daruje. Došašće je vrijeme još snažnijeg slavljenja što je nebeski Otac poželio i odlučio otkriti i utisnuti otajstva kraljevstva malenima, svakome tko se takvim prepoznaje i živi.

/ dt

Toliko je toga u nama što se još uvijek drži mudrim i umnim, često rastemo u oholosti, umišljeni u svemu što jesmo i što imamo, uvjereni da je sve naš uspjeh i naša zasluga, piše vlč. Darko Zgrablić. Bog traži malene, jer samo maleni su dovoljno veliki da mogu Boga i njegov život u sebe primiti. Bog traži malene jer samo maleni prepoznaju ljubav kao bitni dio života. Mudrost i umnost jesu dar Božji, ali mudrost i umnost bez ljubavi i poniznosti čine čovjeka hromim i slijepim. Blago našim očima u svakom trenutku kada gledaju divote Božjega kraljevstva.

Hoćemo li ovog došašća probuditi svoje srce da prepoznaje sve ono dobro i lijepo u sebi i oko sebe? Hoće li ovo došašće postati vrijeme radosti zbog svega dobra? Hoćemo li ovog došašća postati novi ljudi? Hoće li Božić postati novo preobraženje srca i dar novoga života? O tome odlučujemo svakim danom došašća iznova i svakim trenutkom svoga života.

Došašće je doista vrijeme budnosti i odluka. Došašće se živi čitavim srcem, radosno jer nam se otkriva ljubav.

Kraljevstvo nebesko tako je blizu, na dohvatu ruke. Ipak potrebna je snaga da ga dohvatimo iako nam je blizu. Da, samo siloviti ga grabe. Neka nas ta istina ne obeshrabruje nego neka u nama probudi silovitost. Sveci su bili siloviti u svakom zamahu svoga srca i dograbili su i dohvatili kraljevstvo koje se i danas silom probija. Silom ljubavi i milosrđa, a ne silom nasilja.

Zadivljuje Isusova pohvala o Ivanu Krstitelju, glas koji viče u pustinji postao je velikim. Bog je kroz njegovo predanje snagu njegova glasa razlio cijelom zemljom. I danas odjekuje njegov poziv na pripravu puta Gospodinu. Doline, brda i krivudavosti neće se sami ispraviti. Put valja silom probijati. Možda je potrebno i iskrčiti obrasle staze.

Došašće je vrijeme penjanja. A taj put traži napor, valja uložiti silu i silom se probijati.

U vrijeme kada led zarobljava, a snijeg zatrpava puteve oko nas, postaje nam jasno koliko truda valja uložiti da bi se putevi učinili prohodnima. Došašće je vrijeme rada i priprave puta, vrijeme rasta u susret neba i zemlje. Naša okrenutost prema Gospodinu sigurno usmjerava naš život na put koji je najbitniji i koji najprije mora biti pripravljen. Put srca je put kojim Bog najprije i najsnažnije dolazi čovjeku ususret. Pripraviti taj put traži spuštanje na koljena i ozdravljeno srce.

Vlč. Darko Zgrablić svećenik je Porečke i Pulske biskupije. Vodi duhovne vježbe i obnove te se duhovnim prilozima redovito javlja u više radiopostaja. Dugi niz godina redoviti je suradnik u duhovnom programu Radio Istre u komentarima dnevnih i nedjeljnih evanđelja u emisijama “Susret s Izvorom” i “Kap za dobar dan”. Snimljene tekstove objavljuje na svom Youtube kanalu te kanalu Zrno Riječi. Jedan je od urednika i voditelja emisije “Razlog nade” Laudato televizije. Župnik je u Župi sv. Vinka u Svetvinčentu, rodnoj župi bl. Miroslava Bulešića.

Ključne riječi:
došašće vlč. darko zgrablić

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja