Budi dio naše mreže

Imaš li ti hvalu u svojemu srcu? Kad pogledaš svoj život što gledaš u njemu? Nevolje, probleme, slabosti ili si sposoban ono što je lijepo, ono što je blagoslovljeno? Oslobodi svoje srce napasti da se non stop zatvaraš, gledaš sebe i kukaš.

/ im

Svećenik salezijanac i direktor nakladne kuće Salesiana don Mihovil Kurkut presjedao je misnim slavljem sedmoga dana devetnice uoči svetkovine Velike Gospe. U svojoj propovijedi don Mihovil Kurkut osvrnuo se na važnost zahvaljivanja u svakodnevnom životu. U nastavku pročitajte dio iz propovijedi.

Na početku propovijedi don Mihovil Kurkut istaknuo je da smo mi ljudi sposobni izokrenuti svaku stvar. “Sposobni smo od milosti, obilja, svakog blagoslova učiniti pustinju”, rekao je.

Nadalje, kazao je da sve što jesmo i sve što činimo je dar Božji. “U grijehu smo se rodili, u nemoći smo se rodili, u slabosti smo se rodili, ali on je prošao i vidio moju nemoć, vidio je našu slabost i nije mogao proći, a da ne suosjeća. To je povijest naša ljudska, to je moja povijest, to je povijest izraelskog naroda. Bog koji nam je sve dao, svaku stvar, svaku milost. Pogledaj malo bolje u svoj život. Mi smo skloni, a pogotovo mi Hrvati, kukati, a koliko milosti imamo. Bog ti je dao sve što jesi i što imaš. Nekako kao da je naše oko iskrivljeno, kao da je naše oko nezahvalno i ne znamo primijetiti lijepe stvari oko nas. Kao da smo eksperti u gledanju onoga što ne valja. Kao da se svom snagom trudimo vidjeti ono što ne valja u meni, oko mene, u bratu mome, a on ti je sve dao. Svaku milosti ti je dao i kad si bio nemoćan, i kad si bio slab, i kad si bio nemoćan i kad si bio daleko od milosti. Oprao te, hranio te, ljubio te”, istaknuo je don Mihovil Kurkut.

Kao da se svom snagom trudimo vidjeti ono što ne valja u meni, oko mene, u bratu mome, a on ti je sve dao.

Dodao je kako često kad nam ide i kada nemamo problema klanjamo se drugim bogovima. Posebno naglasivši kako bi tada malo uspjeha, malo dobrog stanja, malo više imati kao što imaju na TV-u. “Apetit raste, a mi i dalje nezahvalni. Ne znamo cijeniti ono što imamo. Jedan od najvećih grijeha kojeg mi nosimo i zbog kojeg dolaze mnogi drugi grijesi je nezahvalnost, a to često ne ispovijedamo. Ne znamo reći hvala. Jesmo li došli večeras reći Gospodinu hvala. Imaš li ti hvalu u svojemu srcu? Kad pogledaš svoj život što gledaš u njemu? Nevolje, probleme, slabosti ili si sposoban ono što je lijepo, ono što je blagoslovljeno? Oslobodi svoje srce napasti da se non stop zatvaraš, gledaš sebe i kukaš. Oslobodi i makni to od sebe. Makni to od sebe jer stvarati jednu ogorčenost, frustriranost i nesposobnost da vidiš Boga koji prolazi i danas pored tebe. Ja sam zaokupljen sam sobom. Mi smo jako nezahvalni, a sve imamo”, naglasio je.

Osvrnuvši se na evanđelje kazao je da katolicima nije dopušteno u ime ideja druge ranjavati, druge ponižavati pa makar naše ideje bile ispravne. Don Mihovil Kurkut istaknuo je: “Mi smo pozvani prihvaćati druge, ljubiti druge i svjedočiti Božju ljubav svakom čovjeku. Znaš li reći što je Bog učinio u tvome životu?”

Oslobodi svoje srce napasti da se non stop zatvaraš, gledaš sebe i kukaš.

Don Mihovil Kurkut istaknuo je da je Božja želja da budemo jedno i da živimo u ljubavi te da ostvarimo sve one darove koje nam je dao. “Međutim, Bog nije nasilnik, ne preskače našu slobodu, ne preskače našu prirodu. Bog traži našu suradnju te da i mi želimo ono što on želi.”, rekao je.

“Ni brak, ni svećeništvo ni bilo što drugo nije da bi meni bilo dobro. Ako si ušla u brak da bi tebi bilo dobro, jadnice. Ako si postao fratar ili svećenik da bi tebi bilo dobro, jadniče. Svrha života nije da meni bude dobro. Svrha našega života nije da mi budemo sretni, nego da živimo u milosti i sreći  s braćom i sestrama oko nas. Gospodin nas potiče da se vratimo njemu jer od njega dolazim. On nije samo blizu nego je i u nama. Patnja je dokaz da smo živi. Patnja je dokaz da nam je stalo. Patnja je dokaz da smo u ljubavi. Patnja je dokaz da smo blizu njemu jer on je htio biti blizak s nama. ne želi nitko patnju radi patnje, ali onaj koji ljubi ne može a ne patiti

Cijelu propovijed poslušajte ovdje!

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja