Budi dio naše mreže

Salezijanski svećenik i župnik Župe Duha Svetoga na Jarunu u Zagrebu, don Damir Stojić na svojim je društvenim mrežama objavio video u kojem je pojasnio značenje znaka križa započevši s najavom znaka križa u Starom zavjetu.

/ md

Znak križa najavljen je i u Starom zavjetu kod proroka Ezekiela u njegovom mističnom viđenju. “Prorok Ezekiel imao je jedno mistično viđenje u kojem mu je najavljeno da će anđeo smrti proći kroz grad, zbog grijeha i svih loših stvari koje se ondje događaju, i rečeno je da će oni koji su označeni znakom “Tau” (franjevački križ) biti pošteđeni. To je prva najava spasa po znaku križa”, započeo je Stojić.

Važnost znaka križa

Stojić je rekao da znak križa najčešće vežemo uz početak molitve i da je papa Benedikt XVI. istaknuo da je činjenje znaka križa – molitva. “Rekao bih da je znak križa simbol, odnosno sažetak cijele naše vjere i sažetak evanđelja. Znakom križa naviještamo najvažniji članak naše vjere, a to jest da je Bog jedan i da postoje tri božanske osobe. Znakom križa naviještamo da je Bog Presveto Trojstvo. Također, naviještamo da je Isus Krist Bog i priznajemo da je Isus Krist umirući na križu nama donio spasenje”, ističe Stojić i dodaje kako ovu činjenicu smatra odličnim sredstvom evangelizacije.

Obnova krsnih obećanja

“Na dan krštenja prvo pitanje koje svećenik pita roditelje jest kako će se dijete zvati, a potom ubrzo slijedi i prvi čin krštenja. “Kada svećenik svojim palcem stavi znamen križa na čelo to me podsjeća na čitanje iz Knjige proroka Ezekiela i Knjigu Otkrivenja, u kojoj se spominje 144 spašenih koji imaju znak na čelu”, rekao je Stojić.

Potom je rekao kako su se krštenjem naši roditelji u naše ime odrekli zla i ispovjedili vjeru u trojedinog Boga. “Drugim riječima učinjeno nam je ono što je rečeno u Matejevu evađelju – “Idite po svem svijetu i naviještajte evanđelje”. Čineći znak križa, mi obnavljamo svoj krsni savez s Bogom i naša krsna obećanja, ono što se dogodilo na dan našeg krštenja”, pojasnio je Stojić.

Prema riječima don Damira, isto tako kada ulazimo u crkvu uranjamo ruku u blagoslovljeno vodu i činimo znak križa i tim činom obnavljamo svoj krsni savez s Bogom.

Staviti sve pod znak križa

Prekriživši se, kaže don Damir, sve što činimo stavljamo pod znak križa. “Kad jedemo, mi blagoslivljamo, kada učimo stavljamo naše učenje pod taj znak itd. To je jedan juridički čin, gdje mi stavljamo sve pod ime Božje i zato je znak križa početak molitve i sama molitva ujedno.

“Znak križa predstavlja Boga koji čini Sveto Trojstvo, Isusovu pobjedu nad smrću i priklanjanje Bogu kroz obnovu krsnog saveza koji je za nas umro na križu”, zaključio je don Damir Stojić.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja