Budi dio naše mreže

Da biste bolje upoznali Gospu od Trojstva i Presveto Trojstvo, te odnos svake od triju osoba s Njom, molite Njezinu presvetu krunicu. Krunica je nadahnuta Trojstvom. U svojoj izvrsnoj knjizi Tajna krunice, sv. Louis de Montfort kaže: "Krunica je neprocjenjivo blago koje je nadahnuto od Boga."

/ dz

Blaženu Djevicu Mariju Duh Sveti je pripremio za najveći događaj u ljudskoj povijesti, Riječju koja je tijelom postala, Utjelovljenjem, jedinstvenom milošću. Budući da se Riječ ne može utjeloviti od majke umrljane istočnim grijehom, Blažena Djevica Marija je bezgrješno začeta, to jest od trenutka začeća sačuvana je od svake ljage istočnog grijeha. Ona je Bezgrješno Začeće, “milosti puna” (Lk 1,28). Tako Riječ postaje tijelom u Bezgrješnoj utrobi Bezgrješne Majke, piše Dina Fathi s portala Catholic Exchange.

Ona je Kći Boga Oca, Njegovo remek-djelo. Ona je Bezgrkešna u svakom smislu te riječi; Njezino savršenstvo, njezina ljubav su neizrecive. U Katekizmu Katoličke Crkve čitamo da se lijepi svetopisamski tekstovi o Mudrosti odnose na našu Blaženu Majku kao prebivalište Božje (usp. br. 721). “Jer ona je dah Božje sile i čista emanacija slave Svemogućeg” (Mudre 7,25). Pozvani smo da duboko razmišljamo o ovim riječima.

Kada molimo krunicu, Marija je prisutna s nama i Isus, dakle Trojstvo je prisutno.

Naša Blažena Majka je Majka Sina i dio Njegovog otajstvenog tijela Crkve. Ona je “najistaknutiji član” Crkve, kako kaže Lumen Gentium (usp. br. 53), i Ona je Majka Crkve. Majka Sina je Majka Njegovog Mističnog Tijela; Ona je Majka cijeloga Krista — Glave i članova.

Naša Blažena Majka je Zaručnica Duha Svetoga. U Njoj začinje drugu osobu Presvetoga Trojstva, Isusa, a u Njoj duhovno začinje članove svoga mističnog tijela, Crkvu. Kao što kaže sv. Ljudevit de Montfort u svojoj knjizi Prava pobožnost prema Mariji, “Bog Duh Sveti želi sebi podignuti izabrane u Njoj i po Njoj…” (br. 34). Opet, naša Blažena Majka je Majka Isusova otajstvenog tijela, Crkve. Da biste bolje upoznali Gospu od Trojstva i Presveto Trojstvo, te odnos svake od triju osoba s Njom, molite Njezinu presvetu krunicu. Krunica je nadahnuta Trojstvom. U svojoj izvrsnoj knjizi Tajna krunice, sv. Louis de Montfort kaže: “Krunica je neprocjenjivo blago koje je nadahnuto od Boga.”

Dok molimo u Njegovoj prisutnosti, On nas pročišćava svojom prisutnošću, posvećuje nas, sjedinjuje nas sa sobom, s Trojstvom.

U “Zdravo Marijo” molimo riječi koje je Presveto Trojstvo izreklo našoj Blaženoj Majci po anđelu Gabrijelu, a također i one izrečene po Elizabeti: “i blagoslovljen plod utrobe tvoje!” (Luka 1,42). Dok molimo: “Sveta Marijo, Majko Božja, moli za nas grješnike sada i na času naše smrti,” možemo je zamoliti da moli za nas da bolje upoznamo Nju i Trojstvo. Molitve naše Blažene Majke uslišane su od Trojstva.

Dok molimo „Oče naš“ Bogu Ocu, što nas je sam Isus naučio, možemo moliti našeg Oca za milost da ga bolje upoznamo kako bismo ga više ljubili.

Dok molimo “Slava budi” Trima osobama Presvetog Trojstva – Ocu, Sinu i Duhu Svetom – možemo tražiti dublje poznavanje i ljubav prema Trojstvu. Razmatrajući otajstva krunice, otajstva Isusova života, koja su neodvojivo isprepletena sa životom Marije, Njegove Majke, nužno više upoznajemo i ljubimo Trojstvo.

Kada molimo krunicu, Marija je prisutna s nama i Isus, dakle Trojstvo je prisutno. “Bog je oganj koji spaljuje” (Hebrejima 12,29), tako da dok molimo u Njegovoj prisutnosti, On nas pročišćava svojom prisutnošću, posvećuje nas, sjedinjuje nas sa sobom, s Trojstvom. Kako ulazimo u dublje jedinstvo s Trojstvom, koje je naša sudbina, dublje prodiremo u Otajstvo Trojstva, a Duh Sveti nam pomaže da “jer Duh sve ispituje, čak i dubine Božje” (1. Korinćanima 2,10).

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja