Budi dio naše mreže

Kad je Isus ukorio apostole zbog želje da djecu drže podalje od njega (vidi Mt 19,14), nije mislio na dob ili ponašanje.

/ dz

Kad je Isus ukorio apostole zbog želje da djecu drže podalje od njega (vidi Mt 19,14), nije mislio na dob ili ponašanje, piše Simply Catholic.

Na krštenju djeteta, roditelji i kumovi obećavaju učiti svoju djecu katoličkoj vjeri i “odgajati ih u skladu s Kristovim zakonom i Njegovom Crkvom”. Katekizam Katoličke crkve podsjeća nas; “Nedjeljno slavlje Gospodinova dana i njegova Euharistija u središtu su života Crkve” (br. 2177). Ova se važnost pokazuje u nazočnosti misi i odmaranju od rada, prvom od propisa Crkve.

Obveza nazočnosti misi je u kanonskom pravu, koje kaže: „U nedjelju i druge svete dane obveze vjernici su dužni sudjelovati u misi“ (kanon 1247). Isti kanon nastavlja napominjući dužnost suzdržavanja od posla na Gospodnji dan. Kao crkveni zakon, obveza nedjeljne mise obvezuje katolike koji imaju najmanje 7 godina i imaju koriste razum. Međutim, budući da su prvo primanje sakramenata pokore i euharistije u Sjedinjenim Državama otprilike u 7. godini, čini se da bi djeca trebala biti dobro naviknuta na prisustvovanje i sudjelovanje u misi prije te dobi.

Zapravo, djeca ponekad mogu biti glasna i ometajuća tijekom mise i ne prihvaćaju svi činjenicu da će djeca biti djeca. Može biti nezadovoljno za one oko njih kada roditelji ne pokušavaju utišati svoju djecu koja su za vrijeme mise preglasna ili razuzdana, sprječavajući druge da sudjeluju u misi.

Međutim, djecu treba naučiti ispravnom ponašanju i naučiti se osjećati dobrodošlima u klupama na misi. Ako držite djecu podalje od mise, osim ako se ne ponašaju savršeno, možda šaljete suptilnu poruku da su misa i crkva samo za savršene i nije za grešnike. To je lekcija koja bi ih i u budućnosti mogla udaljiti od mise.

Neke crkve imaju dječju sobu ili “sobu za plač”. Natpisi u dječjoj sobi jedne crkve jasno govore da je to mjesto na kojem možete roditeljima pomoći da nauče svoju djecu sudjelovanju u misi.

Roditeljima s djecom žurba da se pripreme za misu i na vrijeme napuste kuću može stvoriti stanje panike koje traje kroz misu. Moleći kod kuće ili u automobilu kao obitelj u pripremi za zajedničko prisustvovanje misi – može uspostaviti mirniju atmosferu i prije dolaska u crkvu, uz uspostavljanje jasnih očekivanja za djecu da se trebaju usredotočiti na molitvu i misu onoliko koliko im to dopušta njihova dob.

Djeca mlađa od 7 godina nisu obvezna pohađati misu, ali ako mogu, to ima koristi za njih i za zajednicu. Sigurno je da su trenuci u kojima je najbolje privremeno maknuti neposlušnu djecu s mise, makar samo kako bi bili dobrotvorni prema onima u okolnim sjedalima, ali je bolje djecu naučiti da im bude ugodno u Božjoj kući okruženi njihovom subraćom katolicima. Potrebno je puno strpljenja i puno pažnje roditelja, ali to je bolja praksa nego udaljavanje od Gospodina.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja