Budi dio naše mreže

Ključna riječ: liturgija

Što Crkva naučava o Misi večere Gospodnje?

Rimski obred na Veliki četvrtak zadržao je slavlje Mise večere Gospodnje koja nekoć nije bila dio svetog vazmenog trodnevlja, već dio koji je pripadao vremenu korizme. Svjedočanstvo o tome nalazimo kod sv. Augustina koji spominje trodnevlje smrti, ukopa i Gospodinova uskrsnuća.

Ljepota i bogatstvo "O antifona"

"O antifone" ili Velike antifone je naziv za sedam antifona koje se pjevaju ili recitiraju uz evanđeoski hvalospjev Magnificat (Veliča), na molitvi Večernje tijekom došašća, i to u osmini uoči Božića, od 17. do 23. prosinca.

FRA VINKO BRKOVIĆ Liturgija nije nešto privatno, nego je djelo Crkve

U liturgiji susrećemo živoga Boga koji je prisutan u Crkvi te nema potrebe učiniti nešto pristupačnijim ili mističnijim u tim trenucima, jer kako učiniti Boga i više pristupačnijim od onoga kada se On sam daje čovjeku na otajstven način? Ne možemo shvatiti niti to, a htjeli bismo još mistike u liturgiji. Jadne li takve vjere koja može Boga učiniti "pristupačnijim" i "mističnijim", nego što to može sam Bog.

Jeste li čuli za IV. euharistijsku molitvu?

Na današnjoj misi svećenik je izabrao Četvrtu euharistijsku molitvu. Pozorno je slušajući, naslutio sam duhovno bogatstvo i ljepotu teksta koji čovjekovom duhu govore puno više od običnih riječi. Donosimo zato ovaj tekst kao poticaj za razmatranje, ali i pozornije osluškivanje liturgijskih čitanja i euharistijskih tekstova. Tekstu pronađenom na internetskoj stranici https://glazba.biskupija-varazdinska.hr ne treba komentara.

Liturgija i živa tradicija srca

Jeste li znali da se otprilike svakih sedam godina svaka stanica u vašem tijelu zamijeni potpuno novim stanicama? Kad se to dogodi, neće biti pretjerano reći da imate potpuno novo tijelo. Pa ipak, vi ste i dalje ista osoba.

Liturgijska teologija

Od najranijih dana Crkve, način na koji štujemo Boga bio je jedan od najvažnijih aspekata našeg zajedničkog života. S obzirom na njezino središte, čak je i način na koji slavimo liturgiju tema žestoke rasprave u Crkvi. I tako se Crkva kroz stoljeća često borila s takvim pitanjima. Ortho-doxa, znači "pravovjerje". Način na koji slavimo Boga odražava ono što vjerujemo o Njemu.

Djeca na misi

Kad je Isus ukorio apostole zbog želje da djecu drže podalje od njega (vidi Mt 19,14), nije mislio na dob ili ponašanje.

1 2
Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja