Budi dio naše mreže

Časti ga srcem - 28. dan korizmenih e-duhovnih vježbi

Za ovu korizmu pazinski fratri predložili su jedan izazov. Pozivaju sve ljude da pročitaju Evanđelje po Mateju u cijelosti. Kroz izazov će svaku odvažnu dušu voditi svakodnevni poticaji, smjernice za čitanje teksta i njegovo tumačenje, razmatranje te prijedlog za molitvu. Čitatelji mrežne stranice Hrvatske katoličke mreže mogu svakodnevno pratiti izvadak iz e-duhovnih vježbi. U ovim e-duhovnim vježbama vodi nas fra Darko Tepert.

/ bg

U dogovoru s franjevcima iz Pazina, prenosimo isječke iz korizmenih e-duhovnih vježbi 2020. Ako već niste, svakako preuzmite mobilnu aplikaciju e-duhovne vježbe za Android i iOS.

Mt 15,1-28

Uvod

Danas će ti Gospodin progovoriti o tvome srcu. Na početku se zagledaj u svoje srce. Palcem desne ruke napravi križić na svome srcu. Neka to bude znak da je ono sasvim predano Gospodinu. Ostani nekoliko trenutaka u tišini, a potom kreni na sljedeći korak.

Čitanje (Mt 15,1-20)

Dok čitaš odlomak koji ti predlažemo za razmatranje, razmišljaj kakvo je tvoje srce, što je u njemu i što iz njega izlazi.

Tada pristupe Isusu farizeji i pismoznanci iz Jeruzalema govoreći: »Zašto tvoji učenici prestupaju predaju starih? Ne umivaju rukû prije jela!« On im odgovori: »A zašto vi prestupate zapovijed Božju radi svoje predaje? Ta reče Bog: Poštuj oca i majku! I: Tko prokune oca ili majku, smrću neka se kazni! A vi velite: ‘Rekne li tko ocu ili majci: Pomoć koja te od mene ide neka bude sveti dar, ne treba da poštuje oca svoga ni majku svoju.’ Tako dokinuste riječ Božju radi svoje predaje. Licemjeri, dobro prorokova o vama Izaija: Narod me ovaj usnama časti, a srce mu je daleko od mene. Uzalud me štuju naučavajući nauke – uredbe ljudske.«
Tada dozove mnoštvo i reče: »Slušajte i razumijte! Ne onečišćuje čovjeka što ulazi u usta, nego što iz usta izlazi – to čovjeka onečišćuje.«

Tada pristupe k njemu učenici i kažu mu: »Znaš li da su se farizeji sablaznili kad su čuli tu riječ?« On im odgovori: »Svaki nasad koji ne posadi Otac moj nebeski iskorijenit će se. Pustite ih! Slijepi su, vođe slijepaca! A ako slijepac slijepca vodi, obojica će u jamu pasti.« Petar prihvati i reče mu: »Protumači nam tu prispodobu!« A on reče: »I vi još uvijek ne razumijete? Ne shvaćate li: sve što ulazi na usta, ide u trbuh te se izbacuje u zahod. Naprotiv, što iz usta izlazi, iz srca izvire i to onečišćuje čovjeka. Ta iz srca izviru opake namisli, ubojstva, preljubi, bludništva, krađe, lažna svjedočanstva, psovke. To onečišćuje čovjeka; a jesti neopranih ruku ne onečišćuje čovjeka.«

Promisli sada o čemu sve Isus govori u ovom odlomku. Prođi još jednom tekst dio po dio. Koja je glavna tema? Nakon promišljanja pročitaj objašnjenja koja slijede.

Tri su skupine ljudi kojima se Isus ovdje obraća. Najprije govori pismoznancima i farizejima koji i potiču raspravu, potom mnoštvu, a na kraju i svojim učenicima. Za svaku skupinu ima drugačiju poruku.

Farizejima i pismoznancima Isus pokazuje kako su se udaljili od Božje riječi. S jedne strane, oni se hvale svojim nastojanjem da do posljednje pojedinosti obdržavaju odredbe starozavjetnoga Zakona, a s druge strane te iste odredbe zamjenjuju svojim propisima koji nisu sadržani u Svetom pismu. Farizeji i pismoznanci postavljaju Isusu pitanje zašto njegovi učenici ne peru ruke prije jela. Pritom nije riječ o pranju ruku zbog higijenskih razloga koje je svakako potrebno, nego o obrednom pranju ruku. Židovi su naime vjerovali da čovjek može prinositi žrtve, moliti, pa i jesti samo u stanju obredne čistoće koja se postiže naročitim obredom. Dio je toga obreda bio i točno određeni način pranja ruku. U stvarnosti, u Svetom pismu ne postoji propis o obaveznom obrednom pranju ruku prije jela. Isus objašnjava kako su njegovim sugovornicima važniji njihovi usmeni propisi od onih koje je u Svetom pismu dao Bog. Za to im daje i dodatni primjer. Jasnu Božju zapovijed o poštovanju prema roditeljima farizeji i pismoznanci zaobilaze, pa sredstva koja bi trebala biti namijenjena pomoći za roditelje preusmjeravaju u obliku dara za Hram.

Isus pritom navodi riječi proroka Izaije koje ukazuju na licemjerje, na samo izvanjsko bogoslužje bez istinskoga sadržaja. Dok žele ostaviti dojam kao da vrše Božju volju, oni je teško krše. Farizeji i pismoznanci pomno su pazili i na to kakvu hranu Židov smije jesti i kakva je hrana sukladna propisima.

Obraćajući se tada mnoštvu, Isus naglašava da je pravi problem čovjekova nutrina. Iz čovjekove nutrine izlaze zla. Mnoštvo se ne smije povoditi za farizejskim licemjerjem, nego paziti na izgradnju svoje nutrine, kako bi iz nje izlazilo dobro. Koristeći riječ ‘onečistiti’ Isus jasno ukazuje na židovske propise o obrednoj čistoći. Od obreda, važnija je stvarnost života.

Sada započinje tvoje razmatranje. Ako ti je potrebno, vrati se na odlomak iz Evanđelja i još jednom ga pročitaj. Razmisli što ono govori tebi osobno. Ostavi si za to dovoljno vremena. Nemoj žuriti. To je najvažniji dio tvoga razmatranja. Tek nakon toga prijeđi na sljedeći korak, na razmatranje koje ti je ponuđeno u nastavku.

Razmatranje

Promisli ima li nekih obreda ili nekih običaja koji su ti toliko važni da si se zbog njih već upuštao u svađe. Je li važniji obred ili odnosi s drugim ljudima? Obredi koje imamo, pa i oni crkveni, ostaju bez sadržaja, tek obična ljuštura, ako ih ne ispuniš ljubavlju i zauzetošću za druge ljude.

Koliko su ti važni tvoji osobni običaji ili običaji u tvojoj obitelji ili zajednici? Običaji mogu biti dobri i to dugo vremena. Ipak, u novim situacijama običaji možda gube na svojoj vrijednosti. Ono što uvijek ostaje na snazi jest Božja riječ. Njoj se neprestano trebaš vraćati i uspoređivati s običajima. U suprotnom može ti se dogoditi kao i farizejima, da tvoji običaji postanu važniji od Božje riječi. Osobito pazi da ti običaj ne postane važniji od ljubavi prema bližnjemu.

Koje su tvoje obaveze prema bližnjima? Kako ispunjavaš obaveze prema roditeljima? Ako su ti roditelji živi, pomažeš li im, jesi li im blizu, kako ih nastojiš razumjeti i kako ih poštuješ? Moliš li za njih? Ako su ti roditelji preminuli, moliš li za njih? Ako imaš djecu, kako ispunjavaš svoje obaveze prema njima? Brineš li se odgovorno za sve njihove potrebe i za njihovo zdravlje? Skrbiš li oko njihova duhovnog dobra? Imaš li strpljivosti za njih? Moliš li za njih? Za koje si osobe još odgovoran? Kako se prema njima odnosiš? Sjeti se da je osoba važnija od tvojih običaja ili od nekoga obreda. Ne možeš se hvaliti svojom vjerom ako ne pokušavaš popraviti odnose s ljudima oko sebe, pogotovo ako s nekim ne želiš razgovarati.

Isus navodi riječi proroka Izaije kojima želi upozoriti da farizeji znaju mnogo toga o Bogu, ali zapravo ne znaju Boga. Možda i ti znaš mnogo toga o Bogu i vjeri, no pitaj se do koje mjere doista poznaješ Boga. Sjeti se uvijek kako Isus susreće druge osobe, kako on živi i kako se ponaša. Budi uz njega i uči od njega. Budi s njime i tako ćeš ga bolje upoznati.

Molitva

Moli danas Gospodina da ti otvori oči za ono što je doista važno.

Moli ga da te oslobodi od svake navezanosti uz običaje koji možda više nisu važni ili te čak dovode u sukobe s ljudima oko tebe.

Moli ga da uočiš pravu vrijednost obreda i da ti obredi ne postanu važniji od njegove riječi i od druge osobe.

U molitvi dopusti Gospodinu da i dalje čisti tvoju nutrinu.

Moli ga za poniznu vjeru.

Kao pripremu za sutrašnje razmatranje, danas tijekom dana pročitaj petnaesto poglavlje Matejeva evanđelja, od dvadeset i devetoga do trideset i devetoga retka (Mt 15,29-39).

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja