Budi dio naše mreže

Budi savršen - 36. dan korizmenih e-duhovnih vježbi

Za ovu korizmu pazinski fratri predložili su jedan izazov. Pozivaju sve ljude da pročitaju Evanđelje po Mateju u cijelosti. Kroz izazov će svaku odvažnu dušu voditi svakodnevni poticaji, smjernice za čitanje teksta i njegovo tumačenje, razmatranje te prijedlog za molitvu. Čitatelji mrežne stranice Hrvatske katoličke mreže mogu svakodnevno pratiti izvadak iz e-duhovnih vježbi. U ovim e-duhovnim vježbama vodi nas fra Darko Tepert.

/ bg

U dogovoru s franjevcima iz Pazina, prenosimo isječke iz korizmenih e-duhovnih vježbi 2020. Ako već niste, svakako preuzmite mobilnu aplikaciju e-duhovne vježbe za Android i iOS.

Mt 19,16-30

Uvod

Preostalo ti je još dvanaest dana ovih duhovnih vježbi. Sjeti se koliko je važna priprava za razmatranje, kako je važno prije čitanja evanđeoskog odlomka ostati u tišini pred Gospodinom i u svijesti o njegovoj prisutnosti. Danas si dopusti da duže ostaneš u toj šutnji. Najprije se označi znakom križa, a onda utoni u šutnju. Odbaci sve druge misli. Ako ti u tom vremenu dođu neke druge misli, nemoj se uznemirivati. Jednostavno se vrati svojoj tišini. U tišini Bog govori.

Čitanje (Mt 19,16-22)

Pročitaj odlomak koji ti je ovdje predložen i pokušaj se uživjeti u ulogu mladića koji razgovara s Isusom. Dok čitaš, razmišljaj koja je mladićeva motivacija, što je ono što ga nagoni da pristupi Isusu i s njime stupi u razgovor.

I gle, pristupi mu netko i reče: »Učitelju, koje mi je dobro činiti da imam život vječni?«  A on mu reče: »Što me pitaš o dobrome? Jedan je samo dobar! Ali ako hoćeš u život ući, čuvaj zapovijedi.« Upita ga: »Koje?« A Isus reče:

»Ne ubij!
Ne čini preljuba!
Ne ukradi!
Ne svjedoč
i lažno!
Poštuj oca i majku!
I ljubi svoga bližnjega
kao sebe samoga!
«

Kaže mu mladić: »Sve sam to čuvao. Što mi još nedostaje?« Reče mu Isus: »Hoćeš li biti savršen, idi, prodaj što imaš i podaj siromasima pa ćeš imati blago na nebu. A onda dođi i idi za mnom.« Na tu riječ ode mladić žalostan jer imaše velik imetak.

Dopusti da ove riječi neko vrijeme odzvanjaju u tebi, a onda pročitaj objašnjenja koja slijede.

Mladić Isusa naziva ‘učiteljem’. Već smo u jednom od prethodnih razmatranja vidjeli da je to naziv koji su mu pridavali oni koji nisu u potpunosti razumjeli ili nisu prihvaćali Isusovo mesijansko poslanje i njegovo božansko sinovstvo. To je naslov koji izražava poštovanje, ali ne i predanje.

Mladić želi znati što treba činiti da bi zadobio vječni život. Zanima ga koje bi još djelo pravednosti mogao učiniti kako bi ušao u vječno zajedništvo s Gospodinom. Naime, kasnije u Evanđelju vidi se da je upravo to značenje sintagme ‘vječni život’ (Mt 25,34.46). To je vječno spasenje. U nastavku odlomka koji je ovdje predložen za razmatranje vječni je život uspoređen s kraljevstvom nebeskim (Mt 19,23).

Isus se u svome odgovoru najprije zaustavlja na riječi ‘dobro’, pa pokazuje da je samo Bog dobar. Zbog toga je i jedini put ulaska u vječni život poslušnost Bogu, koja se očituje u vršenju Božjih zapovijedi. Kad mladić pita koje zapovijedi, prema židovskom razumijevanju toga doba on nije tražio od Isusa da izdvoji neke zapovijedi koje bi bile važnije, jer za Židove su sve zapovijedi jednako važne. Isus također ne želi izdvojiti samo neke zapovijedi koje bi trebalo vršiti, dok druge ne bi trebalo. On izdvaja pet od Deset Božjih zapovijedi, i to onih pet koje su osobito usmjerene prema drugim ljudima i poštovanju drugih ljudi. Ovim zapovijedima, koje se nalaze u Knjizi Izlaska (Izl 20,12-16) i u Ponovljenom zakonu (Pnz 5,16-20), Isus dodaje i zapovijed o ljubavi prema bližnjemu koja je preuzeta iz Levitskog zakonika (Lev 19,18). Isus želi ponuditi prizmu kroz koju valja promatrati sve zapovijedi, a to je odnos prema drugim osobama.

Kad mladić kaže da je sve to čuvao, on misli na obdržavanje cijeloga starozavjetnog Zakona. Već je i takva izjava u židovstvu toga doba mogla pobuditi sumnjičavost jer nije bilo lako obdržavati sve zapovijedi, a još u većoj mjeri to se čini nemogućim u onom radikalnom smislu u kojem je Isus protumačio način obdržavanja zapovijedi u Govoru na gori.

Sada započinje tvoje razmatranje. Ako ti je potrebno, vrati se na odlomak iz Evanđelja i još jednom ga pročitaj. Razmisli što ono govori tebi osobno. Ostavi si za to dovoljno vremena. Nemoj žuriti. To je najvažniji dio tvoga razmatranja. Tek nakon toga prijeđi na sljedeći korak, na razmatranje koje ti je ponuđeno u nastavku.

Razmatranje

S kakvim očekivanjima ti dolaziš pred Isusa? Kakva mu pitanja postavljaš? Pitaš li ga ikad kako možeš ući u vječni život? Možeš li reći da vršiš sve Božje zapovijedi? Kako se to očituje u tvojim odnosima s drugim ljudima?

Razmisli kako vidiš svoj život. Obavljaš sada duhovne vježbe, trudiš se, nastojiš oko svoga odnosa s Gospodinom. Osjećaš li ipak da ti nešto nedostaje? Takav osjećaj nije loš. On proizlazi iz želje za savršenstvom i u tebi budi svetu napetost.

Isus i od tebe traži potpuno prianjanje. Traži od tebe da budeš spreman odreći se svega i krenuti za njim. Ponekad ti životne neprilike mogu i pomoći da uvidiš što je ono što je doista bitno u životu, pa ti pomoći da se odrekneš onoga nebitnoga. Ovo ne znači da se moraš sada i odmah odreći svih materijalnih dobara. To samo znači da moraš biti slobodan za nasljedovanje Gospodina, pa makar to značilo i ostati bez ičega.

Ima onih koje je Gospodin pozvao da ga nasljeduju upravo na taj način. Takvi si uvijek trebaju postaviti pitanje jesu li doista prihvatili ovaj Isusov poziv i jesu li još uvijek na putu radikalnog prianjanja uz Gospodina, slobodni od svega što bi ih moglo vezati za mjesto, za stvari, za neke osobe.

Molitva

Moli Gospodina za ustrajnost u vršenju njegovih zapovijedi.

Moli ga da u tebi probudi ili dodatno potakne težnju za savršenim življenjem evanđelja.

Moli ga da te oslobodi od bilo kakve navezanosti na materijalno.

Moli ga da ti dade snage da uvijek ideš onim putem koji ti on pokaže te da sasvim prioneš uz njega.

Moli ga da nikad ne postaneš bešćutan prema drugim osobama.

Zahvali mu jer ti daje svoju milost te tako možeš iskusiti njegovu svemoć.

Kao pripremu za sutrašnje razmatranje, danas tijekom dana pročitaj prvih devetnaest redaka dvadesetoga poglavlja Matejeva evanđelja (Mt 20,1-19).

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja