Budi dio naše mreže

Vremena u kojima smo s krunicom u ruci i na usnama zamišljali samo naše majke i bake, odavno su iza nas. Iz Hrvatske i svijeta neprestano stižu vijesti o vjeri muškaraca koji se svoju privrženost Nebeskoj Majci i njezinom Sinu ne ustručavaju posvjedočiti i javno. Najnoviji primjer takvog svjedočenja dolazi iz Belog Manastira.

/ Diana Tikvić/Igor Jakobfi

Naime, udruga Prijatelji sv. Martina iz Belog Manastira organizirala je u ponedjeljak, 6. kolovoza prvo javno moljenje krunice za muškarce u Belom Manastiru pod geslom „Gdje su dvojica ili trojica sabrani…” (Mt 18,20).

Iz Udruge poručuju da će na isti način moliti svakoga utorka u 19 sati tijekom cijele godine na Trgu slobode kod Stope sv. Martina. Molitve će se održavati prema osobnim nakanama i zajedničkoj nakani oživotvorenja javnog svjedočenja vjere u društvu i pobožnosti spram Nebeske Majke od strane baranjskih muškaraca.

Hrvatska katolička mreža već je pisala o buđenju duhovnosti muškaraca u Hrvatskoj, ističući primjer Exitus bratstva, inicijative u Crkvi koja u intenzivno molitveno i sakramentalno zajedništvo te bratski apostolat okuplja više od 700 muškaraca iz cijele Hrvatske. “Želimo biti oruđe svetosti jer je kršćanima prvenstvo poziv na svetost. Na grbu Exitusa upisano je naše geslo: ‘U slobodi je pobjeda za Boga, Crkvu i domovinu’. Na kraju svega je križ u kojemu je sloboda. Exitus bratstvo želi biti znak u Crkvi kao zajednici koju Bog saziva i šalje. Exitus je primjer kako bi svakodnevno trebalo živjeti kršćanski život. U molitvi, bratstvu, odricanju, slaveći euharistiju”, istaknuo je za HKM duhovni voditelj i pokretač Exitusa fra Mate Bašić.

Prva konferencija katoličkih muškaraca “Virtus” u travnju se ove godine održala u Zagrebu. Nakon predavanja, uslijedila je molitva krunice u dvorištu crkve Sveta Mati Slobode. Stotinjak muškaraca gotovo u jedan glas zazivali su Marijin zagovor za muškarce, očeve, sinove, branitelje…

Sudionici Prve konferencije katoličkih muškaraca mole krunicu

Pisali smo i o primjeru Poljske u kojoj se muška snaga očituje u molitvi. U srcu Varšave se, naime, već godinu dana na stotine muškaraca svake prve subote u mjesecu okuplja u molitvi krunice. Muškarci mole krunicu kao naknadu za uvrede koje se nanose Bezgrešnom Srcu Marijinu. Poljaci su se tako probudili na borbu za pobjedu Bezgrešnog Srca Marijina, za bolju budućnost Poljske, ali i za sve druge narode koji će častiti Nebesku Majku kao svoju kraljicu.

Foto: Facebook

Ne zaboravimo i brojne privatne inicijative u kojima muškarci u medijima svjedoče vjeru i dijele svoja razmišljanja o braku, obitelji, ulozi muškarca u društvu poput nedavno osnovanog bloga “Eagles Wings” autora Rastimira Orlića, koji se nakon duhovnog razmatranja odlučio posvetiti pisanju i osnivanju vlastitoga bloga, a koji donosi promišljanje na vrlo aktualnu temu “Biblijski muškarac u 21. stoljeću.”

U vremenu koje nam silom nameće sliku modernog muškarca lišenog svoje muškosti, muževnosti, duhovne jakosti i očinske uloge u društvu, ovi primjeri pokazuju da će takva iskrivljena slika polako u ropotarnicu povijesti.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja