Budi dio naše mreže

Svake godine, još od 1953., u Katoličkoj Crkvi slavi se svjetski dan "Pro Orantibus", posvećen redovnicama koje žive i mole u klauzurnim samostanima i ondje provode Bogu posvećen, kontemplativni život. Ove godine slavimo, dakle, 70. Dan "Pro Orantibus" koji je ustanovio još papa Pio XII., svega tri godine nakon objavljivanja Apostolske konstitucije "Sponsa Christi".

/ hjb

Pio XII. odredio je da se dan sjećanja i molitve za klauzurne redovnice slavi na liturgijski blagdan Prikazanja BDM u hramu koji Crkva u liturgiji slavi svakog 21. studenoga, spominjući se Marijina potpunoga darivanja i posvećenja Bogu. Marija je najviši uzor potpunog predanja Bogu i, stoga, ideal kontemplativnog života, podsjeća p. Božidar Nagy iz Postulature bl. Ivana Merza.

U teškim godinama, odmah nakon Drugoga svjetskog rata, papa Pio XII. 21. studenog 1950. objavio je konstituciju Sponsa Christi u kojoj, među ostalim, piše: “Nije mali broj samostana koji, nažalost, trpe glad, oskudicu, bijedu i mnogi provode težak život koji prelazi granice podnošljivosti.” Ove Papine riječi i poziv potaknuli su u Italiji osnivanje Tajništva za asistenciju klauzurnim samostanima koje je pokrenulo brojne inicijative za pomoć redovnicama kontemplativnog života.

Blagoslov samostana karmelićanki u Gospiću // Foto: Lucija Starčević

Među njima je i svečanije obilježavanje Dana “Pro orantibus”, čija je svrha ponajprije bolje upoznavanje i vrednovanje kontemplativnog života, a onda i konkretna pomoć – posebno samostanima kojima je ona potrebna zbog nastalih novih ekonomskih i društvenih (ne)prilika u današnjem svijetu.

Stoga ćemo se barem toga, jednog dana u godini, i pomoliti za brojne sestre koje inače za nas i za cijeli svijet mole svakoga dana tijekom cijele godine. U Hrvatskoj postoji 17 ženskih klauzurnih samostana: osam benediktinskih (Zadar, Cres, Krk, Šibenik, Trogir, Rab, Pag i Hvar), pet karmelskih (Brezovica, Marija Bistrica, Kloštar Ivanić, Đakovačka Breznica, Gospić), tri samostana klarisa (Zagreb, Požega, Split) te po jedan Sestara Pohoda Marijina u Zagrebu i Kćeri Srca Isusova u Lasinji.

Klauzurne sestre u molitvi // Foto: Cloisteredlife.com

Postulatura bl. Ivana Merza, potaknuta njegovim mističnim doživljajem prigodom prisustvovanja ulasku u samostan i oblačenju redovnice benediktinke u Parizu 4. studenoga 1921. godine te njegovim dubokim shvaćanjem vrijednosti kontemplativnog života u klauzurnim samostanima, o čemu je često pisao u svojim objavljenim spisima, već godinama čestita hrvatskim sestrama klauzurnih samostana njihov Dan. Ovo podsjećanje na Dan klauzurnih redovnica “Pro Orantibus” ima za cilj da se Postulaturi pridruže i mnogi drugi da našim sestrama – koje cijele godine za nas mole – donesu ohrabrenje i zahvalnost za sav njihov duhovni i molitveni apostolat.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja