Budi dio naše mreže

“Jedne subote dođe on u kuću nekoga prvaka farizejskog na objed. A oni ga vrebahu.” U samo jednoj rečenici sveti Luka prenosi toliko dojma ove večere, zar ne? Odmah naslućujemo da nije riječ o pozivu inspiriranom srdačnim prijateljstvom. Čini se da "glavni farizej" i njegovi prijatelji traže da Isus učini pogrešan korak.

/ dz

Evanđelje

U redcima koji nisu uključeni u naše čitanje (vidi retke 2-6), čovjek s vodenom bolesti pojavljuje se pred Njim. U normalnim okolnostima osoba s ovim stanjem ne bi bila na popisu gostiju ovakve zabave. Zašto je bio pozvan? Je li on bio dio zamke za Isusa? Ulazeći izravno u situaciju, Isus izaziva “farizeje” izravnim pitanjem: “Je li dopušteno liječiti subotom ili nije?” Znamo da su ga njegovi kritičari redovito optuživali za kršenje subotnje zabrane rada, jer su oštro tumačili čudesno iscjeljenje kao “rad”. Međutim, Isus ih pobjeđuje tako što prvi postavlja pitanje. Nitko Mu nije htio odgovoriti; “šutjeli su.” Isus izliječi čovjeka, ali je naglasio svoju poantu: “Tko od vas, ako ima sina ili vola koji je upao u bunar, neće ga odmah izvući u subotu?” Kako lako pitanje! Svima nama je poznat impuls suosjećanja koji bismo iskusili u ovoj situaciji. Jednostavno bismo znali da spašavanje života čovjeka ili čak životinje subotom ne krši zabranu rada. Djelo milosrđa ne može se brkati s radom. Izlječenje čovjeka od vodene bolesti bilo je upravo takvo djelo milosrđa. Ipak, nije dobio odgovor od ovih ljudi: “I nisu mogli odgovoriti na ovo.”

Što je spriječilo goste na večeri da odgovore na tako jednostavno, očito pitanje? Očigledno nisu htjeli Isusu dati nikakvog temelja po pitanju ozdravljenja subotom. Srca su im bila vrlo tvrda. Radije nisu rekli ništa nego priznali da Isusovo tumačenje ima smisla. Dakle, sada znamo s čime se bavio u našem čitanju.

Za ljude tvrdog srca ništa nije važnije u životu (ili teže) od poniznosti. Oholost je možda najveća prepreka ulasku u Božje kraljevstvo i slavljenju spasenja koje je On izborio za nas.

Baš kao što su gosti večere “pažljivo promatrali” Isusa, On je također promatrao njih, “primjećujući kako biraju počasna mjesta za stolom”. Ovo ponašanje je u skladu s ljudima koji imaju visoko mišljenje o sebi. Uostalom, domaćin je bio “jedan od vodećih farizeja”. Ako ih je pozvao na svoju večeru, njihov se status važnih ljudi zasigurno činio sigurnim. Međutim, Isus ima riječ za njih: “Kad vas netko pozove na svadbu, nemojte sjediti za stolom na počasnom mjestu.” Ovo postaje parabola, jer koliko možemo zaključiti, ova prigoda nije bila svadbena gozba. Zašto Isus spominje svadbenu gozbu kako bi iznio svoje mišljenje? Ne želi govoriti samo o bontonu za stolom i gozbom. Ovo osvrtanje na “vjenčanje” uzdiže Njegovo učenje kako bi se primijenilo na radosnu mesijansku gozbu za koju je Izaija prorekao (vidi Izaija 25,6-9) da će jednog dana slaviti spasenje sve Božje djece iz Izraela i naroda. Sam Bog je Zaručnik; ovo se slavlje uvijek smatralo svadbenim. Dakle, Isus govori o kraljevstvu nebeskom, a ne samo o stolu. Njegov savjet ostalim gostima na večeri je da “zauzmu najniže mjesto” za stolom. Ako bi domaćin želio da oni “pređu na viši položaj”, on bi ih sam zamolio. Tada bi gosti “uživali poštovanje” svojih sustolnika. Isus je poučavao veliku mudrost poniznosti: “Jer svaki koji se uzvisuje bit će ponižen, a tko se ponizuje, bit će uzvišen.” Za ljude tvrdog srca ništa nije važnije u životu (ili teže) od poniznosti. Oholost je možda najveća prepreka ulasku u Božje kraljevstvo i slavljenju spasenja koje je On izborio za nas. Bolje je da o sebi razmišljamo kao o nižim nego o “vođama”.

Najbolja vrsta gostoprimstva je ona koja se nudi odbačenima u društvu, onima koji se nikada ne mogu odužiti. Zapravo, njihova nesposobnost da vrate ili na bilo koji način unaprijede nečiji status bit će izvor blagoslova za domaćina, jer je odlučio usmjeriti svoj pogled na nebesku, a ne zemaljsku nagradu.

Bijeda/Foto: Dario Zürchauer

Isus također ima riječ za domaćina ove zabave, “glavnog farizeja”. Predlaže da na popisu gostiju za “ručak ili večeru” ne bude nikoga tko bi se mogao odužiti za gostoprimstvo. U ovome, naravno, Isus koristi semitsku hiperbolu: On ne misli da nikada ne smijemo organizirati večere za članove obitelji ili prijatelje. On govori o opasnosti korištenja poziva na večeru kao sredstva za postizanje cilja – da se unaprijedi nečiji društveni status, da se drugi zaduže, itd. Takva vrsta zabave ima uzak, ograničen horizont. Potpuno je vezan za zemlju i nema vječno značenje. Mogla bi čak biti i opasnost za dušu. Umjesto toga, najbolja vrsta gostoprimstva je ona koja se nudi otpadu društva, onima koji se nikada ne mogu odužiti. Zapravo, njihova nesposobnost da vrate ili na bilo koji način unaprijede nečiji status bit će izvor blagoslova za domaćina, jer je odlučio usmjeriti svoj pogled na nebesku, a ne zemaljsku nagradu. Pozivajući nedostojne za svoj stol, on odražava veliku Kristovu ljubav prema nama, koji je upravo to učinio za nas u misi. Ako, kad pogledamo po našim župnim crkvama i dođemo u napast razmišljati o nekima, vidimo: „Zašto je li on ovdje?”, možda bismo se trebali sjetiti ovog učenja. (Lk 14,1, 7-14)

Moramo se zapitati je li domaćin ove zabave imao pojma u što se upušta kada je stavio Isusovo ime na svoj popis gostiju! Ako nije, možda je on poput nas – kad smo pozvali Isusa u svoj život, zar ne?

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja