Budi dio naše mreže

Tehnologija je dio naših života kao nikada prije. Trenutno u džepovima imamo mogućnost gledanja najnovijih vijesti iz cijelog svijeta, gledanja mačke tetke u Australiji ili dijeljenja slika naših kulinarskih avantura na Instagramu.

/ dz

Iako je ova tehnologija nevjerojatna, to može biti kombinirani blagoslov, piše Sam Guzman s portala Catholic Gentleman. Sveci bi se onesvijestili pri pomisli na tako moćne alate. Istina se može prenijeti na tisuće, čak i milijune, trenutno (na žalost i puno zlih stvari) Na poslu se svakodnevno služim društvenim mrežama kako bih komunicirao Kulturu života i uvijek sam zapanjen koliko se brzo stvari mogu širiti.

Ima li čega lošeg u tehnologiji?

Naravno, društveni mediji također vas mogu pretvoriti u zombija i prouzročiti da propustite najljepše trenutke u životu, a to može uzrokovati da propustite najvažnije od svega – druge ljude, stvorene na Božju sliku. Zanimljivo je primijetiti da su obroci nekada bili prilika zajedništva i bliske razmjene prijatelja i obitelji – to je jedan od razloga zašto je naš Gospodin ustanovio misu tijekom obroka. Obroci su bili jedinstvena prilika za razgovor i komunikaciju, dijeljenje hrane. Ali sada su obroci sve samo ne intimni. Izgovor su za fotografiranje vaše hrane i dijeljenje s njima na mreži, prilika za provjeru vijesti ili LOL kod nečijeg mema

Pođite u bilo koji restoran i vidjet ćete parove, prijatelje i cijele obitelji kako bulje u male treperave ekrane, a ne jedni u druge.

Lako se žaliti na to koliko su svi rastreseni, druga je stvar boriti se protiv rastresenosti u vlastitom životu. Ali za katoličkog džentelmena borba protiv distrakcije nije neobavezna. Naš nas je Gospodin stavio ovdje s posebnom svrhom i pozvao nas da budemo sveci. Nitko nikada nije postao svetac zureći u vlastiti telefon.

Evo tri jednostavna pravila kako biti džentlmen s tehnologijom.

Nikad nemojte zanemariti druge ljude.

Ako ste u društvu, ne igrajte se na telefonu. Ako morate, utišajte ga ili isključite. Odnosi su toliko važni. Budite prisutni drugoj osobi i pažljivi prema njezinim željama i potrebama i dajte dar svoje pažnje. Ako je teško obratiti pažnju na druge (što je često), prinesite to kao žrtvu. Što god radili, nemojte zanemariti drugo ljudsko biće – Božjeg nositelja slike – zbog djelića tehnologije.

Budite prisutni.

Ako su sveci išta bili, bili su svjesni. Sjetili su se Božje prisutnosti i vidjeli su njegovu slavu na licima drugih i u ljepoti prirode. I ti bi trebao biti. Nebesa objavljuju slavu Božju, kao i svaka vlat trave, ali ako ste previše zauzeti brinući se o tome što vam nedostaje na Facebooku, propustit ćete nebrojene milosti od Boga. U najboljem slučaju bit ćete osrednji kršćanin koji bi mogao doći u nebo. Sigurno nećete biti svetac. Ne propustite slavu lijepog dana ili utopite tihi, tihi glas Duha Svetoga zvukovima obavijesti.

Imajte kontrolu.

Tehnologija uskoro neće nestati. Ako ništa, ona svakim danom postaje sve dublje ukorijenjena u naš život. Odredite, odaberite, da biste ga držali pod kontrolom.

Moramo biti gospodari tehnologije i ona nas nikada ne bi trebala savladati. To vrijedi za sve u životu, ali posebno za one stvari koje nam najviše skreću pozornost s Krista i drugih. Ako morate, budite radikalni u tome. Ako ti Facebook guta život, donesi odluku i kontroliraj korištenje vremena koje provodiš na njemu. (moja supruga i ja često postimo s Facebooka za korizmu). Još bolje, razmislite o tome da ga se potpuno odreknete, ako to koči vaš duhovni rast. Uvijek imajte na umu da vam za duhovni mir i radost ne trebaju nikakvi društveni mediji, iako vam se to možda sviđa. Isus je rekao: „ Ako vas oko sablažnjava, iščupajte ga i bacite od sebe; bolje je da u život uđete jednim okom nego s dva oka bačena u pakao .” Uklonite Twitter ili bilo koji drugi profil ako vas sprječava od onoga što je uistinu važno u vašem životu.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja