Budi dio naše mreže

Na današnji dan, 20. rujna 1991. godine, u okupiranom potpapučkom selu Krasković ubijen je Ivan Nađ.

/ Borna Marinić

Nakon proglašenja SAO Zapadna Slavonija sredinom kolovoza 1991. godine mještani Kraskovića, sela koje postaje najzloglasnije uporište pobunjenih Srba na području bivše općine Orahovica, počinju osjećati prve obrise srpske okupacije. Nakon prvog granatiranja susjednih Humljana 26. kolovoza, pobunjeni Srbi kreću sa sustavnim maltretiranjima nesrpskog stanovništva koje nije napustilo svoj dom.

„Sve je to nekako krenulo tog 26. kolovoza kad su nam prvi puta uletjeli u dvorište. S obzirom da nam je kuća u selu bila preko puta mjesnog doma koji im je za vrijeme okupacije služio kao štab, uvijek smo nekako prvi bili na udaru njihovih provokacija. Tog 26. kad su nam prvu puta došli, tad su u logor odveli moju kćer Blaženku. Moj pokojni suprug im se tada prvi puta mirno suprotstavio i molio ih da to ne rade, no oni su mu samo zaprijetili riječima: ‘Marš stari! Ti si sljedeći!'”, prisjetila se u razgovoru s povjesničarom i istraživačem Dinom Matazom Katica Nađ, supruga ubijenog Ivana. Nakon što im je oteta kćer dani su postajali sve gori i strašniji. Maltretiranja i sustavna pljačka njihova imanja pod frazom „sve za potrebe fronta“ svakim danom bila su sve gora. Kulminirala su ubojstvom Ivana Nađa čega se također u razgovoru s profesorom Matazom prisjetila njegova supruga

„Dolazili su skoro svaki drugi dan po nešto. Ili je to bila rakija, vino, meso te brojne druge potrepštine. To smo još koliko, toliko izdržavali, ali onda mi je došao taj kobni 20. Mrak je lagano padao, a suprug je krenuo do štale da nahrani krave. Samo što je izašao začula sam pucanj i jauk. Istrčala sam van iz kuće i vidjela ga kako kleči, drži se za trbuh i jauče. Došla sam do njega i shvatila sam kako je ranjen u trbuh. Gledala sam okolo i nisam nikoga vidjela tko bi mi mogao pomoći. Samo je govorio kako ga boli, kako ne može izdržat bol i molio me da ga odvedem u podrum da se ubije jer ne može više izdržati. Najgori trenutak u mom životu je bio taj kad sam ga spustila do podruma. Nakon što sam ga posjela u podrumu potjerao me van da to više ne gledam.“ – kroz suze je objašnjavala Katica.

Ivan Nađ bio je prva je civilna žrtva u okupiranom Kraskoviću, nažalost ne i posljednja. Većina civila ubijena je u prosincu netom prije povlačenja pobunjenih Srba pred naletom hrvatskih snaga.

Borna Marinić / Foto: HKM

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja