Budi dio naše mreže

Spomen na žrtvu heroja Domovinskog rata Dražena Horvata

U teškim borbama na banovinskom ratištu, 22. listopada 1991. godine, život je za Domovinu položio heroj Domovinskog rata Dražen Horvat.

/ Borna Marinić

Mladić iz malenog podravskog sela Kozarevac dragovoljno se, početkom 1991. godine, prijavio u policijsku stanicu Đurđevac kako bi se priključio hrvatskim snagama u obrani Domovine. U travnju odlazi na obuku u Vinicu kraj Varaždina nakon čega kao dio „jakih snaga MUP-a“ odlazi u obranu istoka Hrvatske, točnije Erdut, gdje radi na osiguranju državne granice. Njegova postrojba po povratku u Zagreb smještena je u Trstenik kraj Dugog Sela gdje je u svibnju 1991. osnovana 2. A brigada ZNG-a, točnije njezina 1. bojna Crne mambe. Dražen Horvat tako postaje njezin pripadnik i s njom odlazi na prvi teren u Liku gdje kod Ljubova sudjeluje u prvim vatrenim okršajima nakon čega je uslijedio povratak u bazu. 

U Trsteniku se nije dugo zadržao, rat je buknuo na Banovini te Dražen odlazi na prvu crtu bojišnice u Viduševac, a zatim i Petrinju u kojoj je preuzeo dužnost zapovjednika desetine. Nakon pada Petrinje svoj ratni put nastavlja na jedinom neokupiranom teritoriju na desnoj obali Kupe. Ondje se istaknuo u bitci za Novi Farkašić nakon koje je neprijatelj odbačen do Glinske Poljane u kojoj je poginuo Dražen Horvat. U trenutku pogibije imao je 20 godina.

“Bio je to žestoki okršaj. I tužan, također. Neprijateljska ručna bomba i metci usmrćuju i gase jedan mlad život. Taj dan bio je poguban za mog velikog prijatelja. Tog prokletog dana poginuo je Dražen Horvat“

Prisjetio za portal Crne Mambe, novinarki Loreni Tulić, njegov prijatelj i suborac Ivica Šafarić Ninđa. U intervjuu je istaknuo:

„Poznavati Dražena Horvata, znači biti bogat životom jer je zračio pozitivnošću, dobrotom i mnogim, mnogim vrlinama. Kako se kaže, mrava ne bi zgazio a opet se među prvima dragovoljno prijavio za sudjelovanje u obrani naše Domovine. Ne moram puno govoriti. On je nakon mnogih teških situacija u ratu, gledanja na ranjene suborce, kako ginu, umiru od prevelikih ozljeda, jednom prilikom na neprijateljskim položajima, tijekom same akcije izjavio: ‘Da barem mogu iz svoje strojnice ispaljivati cvijeće na neprijatelja.’“

Borna Marinić – HKR – Hrvatski katolički radio/Foto: Josip Ninković

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Ključne riječi:
Domovinski rat Dražen Horvat

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja