Budi dio naše mreže

Na današnji dan, 10. prosinca 1999. godine, preminuo je prvi predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik pobjedničke Hrvatske vojske u Domovinskom ratu, doktor Franjo Tuđman.

/ Borna Marinić

Franjo Tuđman rođen je 1922. godine u Velikom Trgovišću. Završio je studij na Višoj vojnoj akademiji 1957. u Beogradu, a čin general-majora stekao je 1960. godine. Pet godina kasnije postaje doktor povijesnih znanosti. Pisao je o povijesti Komunističke Partije Hrvatske, u kojoj je, nasuprot unitarizmu, isticao nacionalnu komponentu njezine borbe protiv velikosrpskog režima. Zbog “nacionalizma” 1972. osuđen je na 2 godine zatvora, no pušten je nakon 9 mjeseci. Kao zagovornik hrvatske samostalnosti, politički se angažirao potkraj 80-ih godina prošlog stoljeća. 

Godine 1989. osniva Hrvatsku demokratsku zajednicu te do smrti ostaje njezin predsjednik. Na dan kada je konstituiran prvi višestranački demokratski izabran hrvatski Sabor, 30. svibnja 1990., izabran je za predsjednika predsjedništva Socijalističke Republike Hrvatske. Na predsjedničkim izborima u kolovozu 1992. izabran je za predsjednika Republike Hrvatske, a u lipnju 1997. narod ga je ponovno izabrao na taj položaj. Pod njegovim vodstvom Hrvatska se obranila od velikosrpske agresije, stekla međunarodno priznanje te vojnim i diplomatskim putem slomila pobunu dijela Srba u Hrvatskoj.

Kardinal Franjo Kuharić, papa Ivan Pavao II. i predsjednik Franjo Tuđman / Foto: Glas Koncila

Posljednji dani Tuđmanovog života bili su izuzetno teški. Bolest ga je mučila dugi niz godina iako je pokušao biti čvrst i odlučan u zahtjevnim vremenima. Dokle god mu je zdravlje dopuštalo, obavljao je državničke poslove. Posljednji međunarodni nastup bio je 28. listopada 1999. godine tijekom posjeta papi Ivanu Pavlu II. u Rimu. Na blagdan Svih svetih, na Medvedgradu, na Oltaru domovine položio je vijenac za sve pale za Hrvatsku. Istog dana, zbog bolesti, smješten je u Kliničku bolnicu Dubrava i podvrgnut kirurškom zahvatu. 

Iako je prvih dana izgledalo kao da se dobro oporavlja od operacije, bolest je prevladala. Nakon četrdeset dana boravka u Kliničkoj bolnici Dubrava tijelo više nije izdržalo. Franjo Tuđman preminuo je 10. prosinca 1999. godine u kasnim večernjim satima, u 23 i 15. Rečeno je da je preminuo od komplikacija izazvanih unutarnjim krvarenjem. Dva dana tijelo pokojnog Franje Tuđmana bilo je izloženo u Predsjedničkim dvorima na Pantovčaku gdje su ga pohodili građani i građanke države koju je i sam stvarao. Počiva na zagrebačkom Mirogoju, a na grob su uklesane njegove riječi – Uvijek i sve za Hrvatsku, a našu jedinu i vječnu Hrvatsku ni za što!

Borna Marinić

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja