Budi dio naše mreže

Na današnji dan, 14. lipnja 1963. godine, u Zagrebu je rođen jedan od heroja Domovinskog rata Pero Prpić.

/ Borna Marinić

Perica, kako su ga zvali, odrastao je u Hrvatskoj Kostajnici u obitelji Mirka i Vjekoslave zajedno s mlađim bratom Milkom. U Kostajnici je završio osnovnu i srednju školu. Po zanimanju je bio upravni referent. Sjećaju ga se kao samozatajnog momka koji je pažljivo birao prijatelje, a pamte ga i po dugoj kosi koju je nosio. Volio je prirodu, osobito lov. Zanimao ga je i body-building. Zajedno s ocem i bratom radio je u obiteljskoj mesnici. Bio je oženjen Radmilom s kojom je na početku 1991. godine dobio kćer Enu. Obiteljsku idilu prekinuo je rat. Pero i Milko, bili su među prvima koji su se javili u policiju sa željom da pomognu stvaranje Hrvatske. Putevi su im se razdvojili kada je Milko otišao na obuku u Zagreb sa specijalnom policijom dok je Pero ostao braniti Hrvatsku Kostajnicu.

Početkom rujna 1991. godine oko Hrvatske Kostajnice sve se više stezao obruč. Uskoro je potpuno opkoljena i 12. rujna okupirana. Dio hrvatskih snaga zarobljen je, dio se predao, a dio je pokušao cestom smrti pronaći spas probojem prema Hrvatskoj Dubici. U ovoj posljednjoj skupini bio je i Pero. Kod sela Rosulje na vozilo u kojemu se nalazio pobunjeni Srbi otvorili su vatru te je teško ranjen. Od tog trenutka gubi mu se svaki trag. Obitelj ga bezuspješno traži već 30 godina.

„Jutro nakon nestanka molio sam zapovjednika da me odmah pusti u Sisak, što mi je i omogućio. Došavši u Sisak, našao sam neke ljude iz Hrvatske Kostajnice i počeo s njima razgovarati. Međutim, nitko mi ni u policiji ni od sumještana u tom trenutku nije želio reći gdje je moj brat završio. Otišao sam prema bolnici u Kutini, opet pričao sa sumještanima, no nikakav odgovor nisam dobio. Uputio sam se i u Zagreb, obilazio adrese svih mogućih institucija, na sve načine nešto pokušavao saznati, no nikakvih saznanja nije bilo. Od njegovih suboraca koji su bili s njim u vozilu tog kobnog dana tek sam saznao da je nakon pucanja na vozilo moj brat ranjen“, kazao je za 24 sata Milko Prpić te kazao kako sumnja na to da je bratovo tijelo bačeno u rijeku Unu.

„Javio mi se jedan čovjek koji je gledao s bosanske strane Une kako je Mile Matić iz Rosulja donio tijela tačkama na obalu Une. Pretpostavljam da je među tim truplima bio moj brat, jer se poklapaju i vrijeme i lokacija. Prijavio sam to nadležnim službama, službe su obavile s njim razgovor. I to je to. U iskazu stoji da je taj čovjek priznao da je trupla dovezao na obalu Une, no kad ih je drugi dan došao pokopati, odronio se dio obale i oni su završili u Uni. To znači da mi te kosti nikad nećemo naći.“

Borna Marinić

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja