Budi dio naše mreže

16. srpnja 1992. Hrvatska Vlada na sjednici pod predsjedanjem premijera Franje Gregurića donijela je Uredbu o izmjenama i dopunama Zakona o pretvorbi društvenih poduzeća, prema kojoj će invalidi i obitelji poginulih dobiti dionice besplatno, a seljaci u pravima biti izjednačeni s zaposlenima. Vlada je posebnu pozornost pridala odnosima s Republikom Slovenijom.

/ Borna Marinić

Istog dana predsjednik RH dr. Franjo Tuđman razgovarao je u Zagrebu s ministrom vanjskih poslova Velike Britanije i predsjedateljem Ministarskog vijeća EZ Douglasom Hurdom. Nakon razgovora u izjavi za javnost ponovljen je stav obiju strana o integritetu granica BiH, koji je prihvaćen od EZ-a i Republike Hrvatske.

Također, Ministarstvo vanjskih poslova RH uputilo je note ambasadorima republika Austrije, Italije, Slovenije i Mađarske u Zagrebu, kojima ih izvješćuje o upućivanju izbjeglica iz BiH u njihove zemlje.

Na današnji dan 1993. pod predsjedanjem Franje Tuđmana u Zagrebu je održana sjednica Vijeća obrane i nacionalne sigurnosti RH na kojoj se raspravljalo o situaciji u svezi s otvaranjem Masleničkog mosta i zadarske zračne luke te o pritiscima na Hrvatsku zbog njezine namjere da otvori te objekte, a i zbog njezine tobožnje odgovornosti za situaciju u BiH.

Taj dan bio je vrlo napet na bojišnici. Dvije su osobe poginule, a dvije su lakše ranjene u raketnom napadu na Šibenik. Pobunjeni su Srbi u 8:30 sati ispalili deset raketa tipa „orkan” na Šibenik. Počinjena je velika materijalna šteta. Zbog napada, Šibenski župan Paško Bubalo uputio je prosvjedno pismo promatračkom timu UN-a smještenom u Šibeniku.

Oko 7 sati iz višecjevnih bacača raketa napadnute su Vodice. Ispaljeno je šest raketa tipa „oganj”; učinjena je velika materijalna šteta. Nastavljeni su napadi na zadarsko i biogradsko područje. Povremeno su napadani Novigrad, Zemunik Donji i Maslenica, na koju su pale dvije granate.

Napadnuti su Slivnica, Posedarje, Kašić, Islam Grčki i Islam Latinski, Podgradina i Bila Vlaka. U noći na 16. srpnja učestali su napadi Srba i na drniškoj bojišnici, osobito područje Petrova polja, na istočnom dijelu te bojišnice.

Srbi su iz okupirane Nove Drenčine oko 16 sati otvorili vatru iz snajpera i teškoga pješačkog oružja na kupalište u Staroj Drenčini na lijevoj obali Kupe. Jedna je osoba poginula, dvoje je djece ranjeno. Na dugoreškom i ogulinskom bojištu Srbi su poslijepodne obnovili topničke i minobacačke napade. Napadnut je i Ogulin.

Borna Marinić

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja