Budi dio naše mreže

Poginuli Nikola Radić i Marijan Mustapić

Na današnji dan, 22. ožujka 1992. godine, u napadu srpsko-crnogorskih snaga na položaje 116. brigade Hrvatske vojske „Neretvanski gusari“ poginula su dvojica njezinih pripadnika – Nikola Radić Trle i Marijan Mustapić.

/ Borna Marinić

Nikola Radić Trle rođen je 2. prosinca 1946. u Opuzenu od oca Mate i majke Jele rođene Dragobratović. Osnovnu je školu pohađao u Opuzenu a nakon nje završio je Školu učenika u privredi u Metković. U njoj je stekao zvanje automehaničar. Nikola je bio vrstan nogometaš. Od svoje četrnaeste godine igrao je u Nogometnom klubu Neretvanac iz Opuzena. Klub mu je, prigodom obilježavanja 50. obljetnice, dodijelio zlatnu plaketu za izuzetan rad, aktivnost i značajan doprinos razvitku nogometa u Opuzenu. 

Bio je oženjen Angelinom rođenom Pehar. Iza sebe ostavio je dvije kćeri – 17-godišnju Anitu i 14-godišnju Evelinu te sina Matka koji je imao 9 godina. U obranu Domovine stupio je dragovoljno, u srpnju 1991. Poginuo je na današnji dan na Južnom bojištu kao pripadnik 2. bojne 116. brigade Hrvatske vojske u izravnom neprijateljskom napadu, na ratnom zadatku. Posmrtno je odlikovan Ordenom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana i dobio Spomenicu Domovinskoga rata 1990. – 1992. i čin satnika. Pokopan je na mjesnom groblju svetog Roka u Opuzenu.

Marijan Mustapić rođen je 17. kolovoza 1958. u Metkoviću od oca Ante i majke Mande rođene Babić. Osnovnu školu pohađao je u Opuzenu, a potom kao i Nikola Školu učenika u privredi u Metkoviću. U njoj je stekao zvanje električar. Nije bio oženjen, a živio je u Lovorju kod Opuzena. Rodbini i prijateljima ostao je u sjećanju kao dobar i plemenit. Nedjelja mu je bila rezervirana za igru buća i karata. 

Prije odlaska u Domovinski rat radio je u PIK-u Neretva u Opuzenu. Pripadnik je Hrvatske vojske od listopada 1991., a poginuo je na današnji dan od krhotine topovskog projektila na Južnom bojištu kao zapovjednik desetine u 2. bojni 116. brigade Hrvatske vojske. Posmrtno je odlikovan Ordenom Petra Zrinskoga i Frana Krste Frankopana, dobio Spomenicu Domovinskoga rata 1990. – 1992. i čin časničkoga namjesnika. Pokopan je na mjesnom groblju u Slivnu – Ravnu.

Borna Marinić – HKR – Hrvatski katolički radio/Foto: Josip Ninković

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Ključne riječi:
Marijan Mustapić Nikola Radić

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja