Budi dio naše mreže

Na današnji dan 1992. godine u diverzantskoj akciji srpskih snaga na novljanskom ratištu poginuo je heroj Marijan Presnec „Maks“.

/ Borna Marinić

Lipanj 1992. na prostoru Kričkog brda protekao je u pripremama hrvatskih snaga za povlačanje s dostignute crte nad kojom je 20. lipnja nadzor trebao preuzeti jordanski bataljun UNPROFOR-a. Srpske snage promijenile su taktiku i umjesto artiljerijskih napada iz Rajića, Rajčića i Roždanika sve češće ubacuju se u malim grupama prema položajima hrvatskih snaga. Vrebaju priliku koja im je stigla na današnji dan ’92. 

Koristeći sumaglicu u šumi nakon kiše, izvidnička skupina, najvjerojatnije iz sela Rajčići, prikrala se minskim poljima i oneposobila ih. Zbog načina na koji je to obavljeno vidi se da su u pitanju bili profesionalci. Približili su se položajima hrvatskih snaga i čekali pogodan trenutak za napad. Dočekali su ga kada je na položaj za vrijeme ručka došla cisterna s vodom. Ona im je poslužila kao štit, pa su nesmetano iza nje aktivirali i bacili ručne bombe na šator, a potom i otvorili pješačku vatru na položaje 65. samostalnog bataljuna Ivanić Grad. 

Marijan Presnec, rođen 1968. u Kloštar Ivaniću, na mjestu je stradao dok je zapovjednik protuoklopnog voda Zoran Palčić teško ranjen. Lakše su ranjeni Ivan Mance, Goran Kuleš i Josip Ivaković, a Dubravko Brcko doživio je teški šok. Iako ranjeni, Mance i Kuleš otvorili su vatru po neprijatelju i odbili daljnji napad te spasili postrojbu od većih gubitaka. Kasnije se ispostavilo, po krvavim tragovima u minskom polju, da je i neprijateljska skupina imala gubitaka.

Istog dana, u srednjoj Bosni dolazi do prvih otvorenih sukoba između Muslimana i Hrvata. U Uskoplju bošnjačke snage, na današnji dan ’92., postavljaju punktove na kojima su zaustavljali i maltretirali Hrvate. Zauzet je i punkt Hrvatskog vijeća obrane „Karamustafići“. Najudarnija snaga HVO-a na tom području bila je pukovnija „Ante Bruno Bušić“. Njezini pripadnici vratili su punkt no u tom sukobu poginuo je 22-godišnjak Zvonko Krajina po kojem uskopaljska bojna “Bušića“ uskoro dobiva ime. 

Borna Marinić – HKR – Hrvatski katolički radio/Foto: Josip Ninković

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja